IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски ядрени оръжия ще бъдат разположени до границата с Полша

Пригожин обяви превземането на Бахмут, Лондон смята високата консумация на алкохол за основна причина за високите руски загуби

07:37 | 03.04.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/ANDREJ CUKIC 
Снимка: EPA/ANDREJ CUKIC 

Русия ще разположи тактическите ядрени оръжия, обявени за разполагане в Беларус, на границата с Полша. Това съобщи посланикът на Москва в Минск Борис Гризлов. До 1 юли бункерите, необходими за съхранението на оръжията, трябва да бъдат готови. „Това ще бъде направено въпреки шума в Европа и САЩ", заяви Гризлов, бивш министър на вътрешните работи на Русия и председател на Думата, цитиран от агенция „Белта“.

Той оцени като положителен факта, че планираното разполагане на ядрени оръжия в Беларус вече предизвиква „много шум" в западните медии. „Най-накрая хората обръщат внимание на факта, че трябва да има някакъв паритет", каза Гризлов. „Ако говорим за разполагането на американски ядрени оръжия в Европа, то ние трябва да предприемем мерки, които ще повишат сигурността на нашата съюзна държава (Беларус и Русия - бел. ред.).

„Русия и Беларус са територия на съюзната държава, легализирана територия, за разлика от териториите на страните, в които САЩ разполагат своите ядрени оръжия“, каза той. „За тях тези държави са просто марионетки, но ние имаме общо пространство", каза Борис Гризлов.

На фона на силното напрежение със Запада в резултат на войната в Украйна лидерът на Кремъл Владимир Путин наскоро обяви, че ще разположи тактически ядрени оръжия в съседната бивша съветска република Беларус. Той обоснова разполагането, като заяви, че САЩ от години правят нещо подобно в Европа.

В анализ на американския Институт за изследване на войната (ISW) преди седмица се казваше, че Путин иска да разпали страховете на Запада от ядрена ескалация, за да прекъсне подкрепата за Украйна, например при доставката на тежки оръжия. Според ISW все още е „много малко вероятно Русия да използва ядрени оръжия в Украйна или другаде". Този ход на Путин е бил замислен още преди войната в Украйна, смятат от ISW. С разполагането на ядрени оръжия в Беларус Русия преди всичко затвърждава влиянието си в бившата съветска република.

Евгений Пригожин обяви превземането на Бахмут

Над администрацията на Бахмут е издигнато руско знаме, заяви основателят на частната военна компания „Вагнер" Евгений Пригожин, съобщи ТАСС.

„Сега е 2 април, точно в 23:00 ч. Зад мен е сградата на градската администрация [на Бахмут]. Това е руското знаме - [на Владлен Татарски, който загина в неделя при бомбен атентат в Санкт Петербург]. На това знаме пише „Ще те помним с добро". Юридически ние взехме Бахмут", каза Пригожин, чиито думи са цитирани в канала на пресслужбата му в Telegram.

Основателят на „Вагнер" допълва, че командирите на частите на руските войски, които са превзели градската администрация и целия централен квартал, „ще носят и издигат знамена".

По думите на Пригожин в западните квартали на Бахмут все още има украински войски.

Лондон: Консумацията на алкохол проваля руските военни 

Британското правителство смята, че консумацията на алкохол е една от причините за големия брой жертви на руските сили в Украйна. Въпреки че от началото на агресивната война преди малко повече от година Русия е загубила до 200 000 военнослужещи поради нараняване или смърт, голяма част от жертвите се дължат на причини, различни от същинските бойни действия, заяви в неделя британското министерство на отбраната, като се позова на разузнавателна информация. „Руските командири вероятно смятат широко разпространената злоупотреба с алкохол за особено вредна за ефективността на бойните операции", допълва то.  

По-рано тази седмица руски новинарски канал в Telegram беше съобщил, че сред въоръжените сили има „изключително голям" брой инциденти, престъпления и смъртни случаи, свързани с употребата на алкохол, пишат британците. Тежкото пиянство е широко разпространено в руското общество и се приема като негласна част от военния живот, включително по време на бойни операции, се казва в доклада. Други основни причини за невоенните жертви вероятно са лошото обучение за боравене с оръжие, пътнотранспортните произшествия и свързаните с климата наранявания като хипотермия.

От началото на руската война срещу Украйна британското министерство на отбраната публикува ежедневно актуална информация за хода на войната. Позовавайки се на разузнавателна информация, британското правителство иска едновременно да се противопостави на руския наратив и да държи съюзниците информирани. Москва обвинява Лондон в целенасочена кампания за дезинформация.

ISW: Русия се провали в зимата офанзива 

Офанзивата на руската армия в Източна Украйна „не успя да постигне целите на Кремъл за завладяване на административната територия на Донецка и Луганска област до 31 март, обяви американски мозъчен тръст, цитиран от DPA. Институтът за изследване на войната (ISW) обяви от централата си във Вашингтон, че това е широко разпространено гледище сред руски, украински и западни източници.

НПО-то добавя, че сред руските военни блогъри все повече се говори, че Русия може скоро да направи промени във висшето си военно командване заради провалената офанзива.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов, назначен през януари начело на войските в региона на войната, не е оправдал очакванията на президента Владимир Путин, пише в доклада.

В документа се посочват различията в средите на руското военно командване по това дали да се продължи офанзивата около Бахмут и Авдеевка или да се премине към по-дефанзивно състояние. Споменават се неуспехи, понесени по време на офанзивата, довели до загуби в жива сила и предизвикали негативни настроения сред войниците.

Други събития от вечерта

  • Според информационната агенция „Интерфакс“ е арестуван заподозрян за смъртта на известния руски военен блогър Максим Фомин, известен с псевдонима Владлен Татарски. 
     
  • Германският вицеканцлер Роберт Хабек пристигна в Украйна за разговори. Темите са възстановяването на Украйна и сътрудничеството в енергийния сектор. Дневник на живо

Това ще е важно днес

  • Канцлерът на Германия Олаф Шолц ще пътува днес до страната-партньор на ЕС и НАТО - Румъния, за първи път след встъпването си в длъжност. Шолц ще се срещне с румънския президент Клаус Йоханис и с президента на съседната Република Молдова Мая Санду. Основната тема на всички разговори вероятно ще бъде руската война в Украйна, с която Румъния има обща граница с дължина около 640 км.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: zelka007 не му мина нито една опорка и започна с лакърдиите... класика! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Иначе си прав за пропагандата, че рашибозукът е зле. Вече 4-5 месеца Олешка е украинска, а те нито веднъж не го опровергаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ейй, ти пък много окат стана - един номер не могат да ти пробутат. Напредваш, развиваш се. Преди година ставащите труппове в Буча не можа да ги регистрираш, но пак беше точно толкова щастлив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Да, добре, че ги разкрихте и рашките ги свалиха от срам. И нетът опустя - вече нищо няма за гледане от фронта, защото украинците не искат да снимат, че нямат време от победи, руснаците не смеят, че вие ги мачкате. И скука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... добре , че ги видехме тези крeтении, преди да си ги свалите от мрежата ... мноооого сте зле и в пропагандата , говорят на рассийски по клиповете , надписите по витрините за скидка в рубли , номерата на колите с рассийска регистрация , викаш снимани в Украйна , а ?! а що геолокацията на клиповете не я дава в Украйна ... ?! ... нефелен трошляк , нещо като мощната българска икономика през соц-а ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Tikva007 и на другите ли мобилизиращите бяха с руски регистрационен номер ? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка: Даа, стана страшно! Мобилизацията по улиците в Украйна заприлича на лов на избягали неггри от плантациите. Добре, че СБУ омете всички клипове от мрежата, барабар с мераклиите да ги пускат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Tikva007 Така квичaxте и за Хаймарс, а после какво стана.... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Дам. Така е редно да стане, но май конкретно твоите леопарди са някяква нова, изнежена, либерална селекция, развъждана за зоопаркове и домашни любимци, защото нещо ги е гнус от украинската кал.. Също е много важно дали са мъжки или женски, защото има голяма разлика в поведението им. Няма да е добре, ако са от последното поколение някакъв новосъздаден пол, или съвсем без пол - тогава украинската гмежж съвсем няма да им допадне, а от днепърската мъгла може да останат без глас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... ако ти намирисва от напъване да напишеш нещо оригинално , вероятно е от теб ... скоро освен да ти се привиждат в днепърската мъгла леопарди , ще виждаш как газят алгохолици в калта ... а последното , което е чул оня закопан гнъсав вертолетен рассийски "ас" е било рев от зенитна система "гепард" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още