IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NYT: Китай изучава войната в Украйна и си вади заключения за Тайван

Западни анализатори смята, че Пекин може да си извади погрешни заключения за ядрения шантаж, пише изданието

17:17 | 02.04.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай изучава внимателно какво се случва в Украйна и си води заключения за евентуален конфликт в Тайван, пише New York Times. Изданието разглежда анализи на китайски експерти, публикувани в различни източници и отбелязва, че в тях се виждат заключения относно нужните оръжия, разузнавателни данни и подготовка за евентуална война.

100 подобни материала, публикувани в китайски медии, насочват вниманието към няколко аспекта от Украйна. Сред тях например е как могат да бъдат използвани терминалите Starlink за координиране на атаки, по начина, по който го правят украинските военни, управлението на свръхзвуковите ракети от страна на Русия и т.н. В китайските медии се коментира и начинът, по който руският президент Владимир Путин изнувда Запада да се откаже от подкрепата за Украйна, използвайки ядрено оръжие. Опасенията на анализаторите са, че това може само да насърчи ядрената програма на Пекин, въпреки заявленията, че е против ядрената реторика.

Украйна дава нов прочит на бъдещите световни войни, кмята един от китайските военни анализатори - проф. Мън Сянцин от Университета за национална отбрана в Пекин. В местните медии той коментира, че тактиката на Русия с ядрения шантаж определено спира НАТО и лидерът САЩ да се включат директно във войната.

Китай обяви преди време, че ще разшири своя ядрен арсенал и в Пентагона смятат, че до 2030 година в страната могат да разполагат с 1000 ядрени ракети, спрямо 400 днес. Пекин все още има по-малко ядрени ракети от Русия или САЩ.

Едно от основните западни притеснения са за "погрешните впечатления" относно ядрения шантаж. Експерти коментират, че китайският президент Си Дзинпин може да сметне, че Западът няма да се намеси, ако бъдат извадени ядрените ракети, но не е много ясно дали това няма да бъде грешка.

Някои анализатори в Китай откровено споменават евентуални бъдещи военни операции на страната, включително и "морски пресичания" и "превземане на острови", което е пряко насочено към Тайван, и недостатъците, разкрити в руската армия. От американското Министерство на отбраната коментират, че проблемите, които изпитва Русия в Украйна, са предупреждение за Пекин. Но опасенията са, че грешките, които установяват китайските анализатори - недостиг на оръжия и муниции и липса на разузнаване и достатъчно подготвени военни, могат да дадат усещането, че Китай ще се справи с евентуален следващ конфликт.

Русия не може да проведе операцията по друг начин, основно заради липсата на разузнаване - на координирани комуникации и споделяне на информацията, пише Бони Лин, директор на китайската дирекция в Центъра за стратегични и международни проучвания във Вашингтон. Според него Китай ще заложи именно на това в подготовката на военните си.

Китайският военен бюджет е 225 млрд. долара, или почти три пъти повече от този на Русия. Страната има и много по-голям индустриален капацитет, който да доставя непрекъснато модерно оборудване и дронове, което липсва на Москва, пише NYT. В това отношение китайските власти изучават пакетите от санкции на Запада.

Според западни експерти Китай в момента ревизира своята военна доктрина и включва всичко, което наблюдава в Украйна в своите програми за обучение на военни, подготовка и т.н. Китайските военни наблюдатели са много по-ангажирани в конфликта спрямо войните в Иран или Афганистан, допълват те.

Китай не е участвал в голям военен конфилкт от 40 години, след като изпрати военни във Виетнам. За Пекин войната в Украйна е от особено значение, защото противопоставя Русия, смятана за партньор, срещу САЩ и западните съюзници. В страната изучават внимателно политическата и културна изолация, която изгражда Западът спрямо Русия.

По отношение на Украйна за Китай е от особено значение доставките на оръжие и техника. По този начин екпертите се опитват да преценят с какво може да разполагат военните в Тайван при евентуален конфликт, опасяват се ощ езападните анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
penkiler1415
преди 1 година
До: Tikva007 Доста смело но бомбите не избират по симпатия. Може и да има мир! Но ако работата се збънгьоса, купете си голямо червено знаме и се надупете на изток. И късмет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: penkiler1415: Значи, няма да има мир в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: penkiler1415 факт! ... и то да си върне всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
penkiler1415
преди 1 година
Ако конфликта в Украйна не се реши с победа на Украйна, няма да има мир в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още