IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избягване на ядрена война, ядрен шантаж, ядрена нормализация или Армагедон

Това са четирите основни сценария, свързани с войната на Русия срещу Украйна

18:19 | 02.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

„Ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води.” Това съвместно изявление беше направено в началото на тази година от Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и САЩ - петте официални ядрени сили.

На следващия месец Русия нахлу в Украйна. Оттогава световните лидери се борят със заплахата, че наистина може да се води ядрена война - съвсем скоро, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Рахмън.

От самото начало Владимир Путин описа конфликта като екзистенциален за Русия и намекна, че може да използва ядрени оръжия, за да надделее.

Наскоро западни служители по сигурността се върнаха в офисите си през уикенда - разтревожени, че обвиненията на Москва, че Украйна е готова да използва „мръсна бомба“, може да са сигнал, че самата Русия търси претекст да нанесе ядрен удар.

Въпреки че тази непосредствена криза отшумя, все още се смята, че общата заплаха, че Русия ще използва ядрено оръжие, нараства. Един сценарий, обсъждан от американското правителство, е, че унизително руско поражение в битката за Херсон може да убеди Путин да използва тактически ядрени оръжия срещу украинските войски в опит да обърне хода на бойното поле.

Понякога се изтъква контрааргументът, че Путин не би използвал ядрени оръжия толкова близо до руската територия от страх да не зарази собствената си страна. Но високопоставени американски служители посочват, че най-малкото тактическо ядрено оръжие може да убие стотици хора, а не хиляди - и да опустоши и облъчи само няколко квадратни мили.

САЩ и техните съюзници са съсредоточени върху това да попречат на Русия да направи тази фатална ядрена стъпка - чрез смесица от възпиране и дипломация. Но те също така вече усилено мислят за глобалните последици от използването на руско ядрено оръжие. Това е непозната територия и натискът е силен. Както казва един високопоставен служител на САЩ: „Хората ще изучават как е била третирана тази криза през бъдещите десетилетия.“

Най-общо казано, има четири основни сценария, които трябва да се имат предвид: ядрена нормализация, ядрен шантаж, избягване на война и Армагедон.

Не е трудно да се види как използването на руско ядрено оръжие може да доведе до тотална ядрена война – водеща до това, което самият президент Байдън нарече „Армагедон“. Вашингтон предупреди, че ако Москва използва ядрено оръжие, ще има отговор с „катастрофални“ последици за Русия.

Американците не са изяснили публично какъв ще бъде този отговор. Много коментатори смятат, че той ще бъде военен, но неядрен. Генерал Дейвид Петреъс, бивш ръководител на ЦРУ, говори за атака на силите на НАТО срещу руски войски на терен в Украйна с конвенционални оръжия и потапяне на руския черноморски флот.

Аргументът за западен военен отговор е, че ако на Русия й се размине използването на ядрено оръжие - и дори успее да обърне хода на войната - тогава ядреното табу, което се поддържа от 1945 г., ще бъде разбито.

Но прякото западно военно замесване вероятно ще предизвика допълнителен руски отговор. Тогава Западът и Русия могат бързо да се придвижат нагоре по „стълбата на ескалацията“, правейки кошмара на пълномащабната ядрена война съвсем възможен. Както казва един американски служител: „Не мисля, че трябва да сме уверени, че можем да контролираме рисковете от ескалация“.

Тъй като перспективата за ескалация до Армагедон е толкова ужасяваща, съществува и реална възможност използването на ядрено оръжие от Русия да не предизвика директен военен отговор на Запада - вместо това САЩ могат да се опитат да организират пълната икономическа и дипломатическа изолация на Русия. Но това би отворило вратата към друго тревожно бъдеще: „ядрена нормализация“.

Ядрените оръжия могат да бъдат възприети като инструменти, които могат да бъдат използвани в агресивна война - не само за възпиране. Русия и дори Китай може да се изкушат отново да преминат ядрения праг. А неядрените държави - като Япония, Южна Корея, Германия и множество други - биха се втурнали да придобиват ядрени оръжия, за да се защитават.

Използването на ядрено оръжие ще бъде последвано от глобални сътресения. Финансовите пазари ще се сринат и обществеността може да изпадне в паника по целия свят, с възможността за мащабно движение на населението вън от градовете.

Страхът от подобни ефекти води до нарастващо говорене за необходимостта от започване на мирни преговори с Русия. Но западните представители сега се съпротивляват на този ход поради страх от трети сценарий - успешно ядрено изнудване.

Ако Русия открие, че може да води успешни агресивни войни, като просто заплашва с ядрено оръжие, се очертава друго антиутопично бъдеще. Какво би попречило на Москва да отправя нови ядрени заплахи, може би насочени към Източна Европа? И какви изводи биха си направили Китай или Северна Корея за евентуалните конфликти около Тайван или Корейския полуостров?

Трите най-мрачни сценария - Армагедон, нормализация и успешно ядрено изнудване - са много по-възможни, отколкото би трябвало да бъдат. Но като цяло те остават по-малко вероятни от четвъртата възможност - ядрената война да бъде избегната.

Във всички предишни ядрени кризи от 1945 г. насам лидерите на великите сили са успявали да се отдръпнат от ръба. Знанието, че един погрешен ход може да причини милиони жертви - или дори да унищожи планетата - е изключително отрезвяващо. То предпазваше света от плъзгане към ядрен конфликт след 1945 г. Би трябвало да сработи и сега. Вероятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още