IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Светът е изправен пред най-опасното десетилетие от Втората световна война

Западът играе опасна, кървава и мръсна геополитическа игра, която сее хаос в света, заяви руският президент

21:12 | 27.10.22 г. 13
Руският президент Владимир Путин говори при откриването на годишната среща на дискусионния клуб "Владай". Снимка: EPA/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин говори при откриването на годишната среща на дискусионния клуб "Владай". Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че светът е изправен пред най-опасното десетилетие от Втората световна война насам и обвини упадащия по думите му Запад, че се е заел с ядрено изнудване срещу Русия, предава Ройтерс.

Путин заяви, че не съжалява за изпратените войски в Украйна и обвини Запада, че разпалва войната и играе „опасна, кървава и мръсна“ геополитическа игра, която сее хаос в света.

„Историческият период на неделимата доминация на Запада над световните дела върви към края си“, заяви Путин в реч при откриването на годишната среща на дискусионния клуб „Владай“.

„Намираме се на историческа граница – пред нас е може би най-опасното, непредсказуемо и в същото време важно десетилетие от края на Втората световна война“, допълни  той.

Макар да нападна Запада, Путин изглеждаше забележително спокоен, докато отговаряше на въпроси за перспективите за ядрена война и как се чувства заради убийството на руски войници във войната в Украйна, която нарече „отчасти“ гражданска война.

Путин обвини Запада, че подклажда ядрено напрежение, като посочи изказвания на британския премиер Лиз Тръс за готовността ѝ да използва ядрена спирачка на Лондон, ако обстоятелствата го наложат.

Путин повтори също твърдението, че Украйна може да взриви „мръсна бомба“, примесена с радиоактивен материал, и да обвини за това Москва. В същото време той отхвърли като фалшиви твърденията на Киев, че това заявление може да означава, че Русия планира да взриви подобна бомба.

„Няма нужда да правим това. Няма никакъв смисъл да го правим“, каза Путин и допълни, че Кремъл е отговорил на по думите му ядрено изнудване от Запада.

В отговор на въпрос за потенциална ядрена ескалация Путин заяви, че опасността от ядрени оръжия ще съществува, докато съществуват ядрени оръжия.

Той обаче допълни, че военната доктрина на Русия е отбранителна, а в отговор на въпрос за кубинската ракетна криза се пошегува, че няма желание да се озове на мястото на Никита Хрушчов, съветския лидер, който заедно с Джон Кенеди тласна света до ръба на ядрена война преди ситуацията да се успокои.

„В никакъв случай. Не, не мога да си представя себе си в ролята на Хрушчов“, каза Путин.

„Мръсна игра“

Цитирайки лекция в Харвард от 1978 г. на руския дисидент и писател Александър Солженицин, Путин заяви, че Западът е открито расистки настроен и подценява останалите народи в света.

„Властта над света е залогът на т. нар. Запад в неговата игра – но играта е опасна, кървава и бих казал мръсна“, заяви Путин. „Както казват те, този който сее ветрове, ще жъне бури“, каза руският президент.

„Винаги съм вярвал в здравия разум, затова съм убеден, че рано или късно новите центрове на многополюсния свят и Западът ще трябва да започнат равноправен разговор за бъдещето, което споделяме, колкото по-рано го направят, толкова по-добре“, изтъкна Путин.

Той определи конфликта в Украйна като битка между Запада и Русия за съдбата на втората по големина източна славянска страна. Това е отчасти „гражданска война“, тъй като руснаците и украинците бяха един народ, допълни Путин. Киев категорично отрича и двете идеи.

Путин заяви, че мисли постоянно за руските загуби в Украйна. Но само Русия може да гарантира териториалната цялост на Украйна, каза той.

Накрая Путин заяви, че Западът ще трябва да говори с Русия и другите големи сили за бъдещето на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 3
valentino29
преди 1 година
Когато мистър Путин бъде сменен,ще му издигнат паметници във Вашингтон,Лондон,Париж и Берлин,вие знаете защо! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Импeраторът: По принцип с договора от 1994-та би трябвало да я гарантира... но уви. Ако не се лъжа Бисмарк беше казал,че договорите на руската пендерация не струват и хартията на която са написани :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Нали четеш директно от извора, ***??? .... сега резко обърна лопатата и вече незнаеш и си щял да изчакаш! Не, не пишеш глупостии... ти самия си една глууупост и недоразумение! ... а марш да пишеш нови опорки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Не знам, старши! Това е разликата между мен и вас - аз не пиша глупости. Вие със зелката и императора сте оракулите тук и боцкате срокове за смазващата победа на Украйна и края на Русия. Аз ще изчакам събитията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 я и полезния израждански малооумник мина да покаже увреждането си... :):) и в директните руски източници, какво пише? ... след колко време ще превземете Украйна, а прозз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Като ви гледам кои пак сте накацали тук - строй се, преброй се - изглежда статията е таргетирана към вашата аудитория - поклонниците на култа към съдомиялните и перални машини, дето урсулафондер ви го изповяда от трибуната на ЕК. Тези, които визираш, си четат директно в руските източници. Дерзайте! Победата в информационната война си е ваша по дифолт - вие сте по-кресливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Тва на тоя простотиите, все едно да бутнеш баба си от балкона и да я питащ къде отива..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
"Но само Русия може да гарантира териториалната цялост на Украйна, каза той." ... майко мила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
Много наг*о копе*е, брат! В ада има специално място за него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: khao ... за форумните поклонници на култа към крадене на съдомиялни и фаянс , това е най-важното четиво за седмицата , от него набират идеи за опорки ... :))) ... а някои го гледат скришом в оригинал и си водят записки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още