IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша преговаря със САЩ за ядрено оръжие

Разговаряли сме с американските лидери за това дали САЩ обмислят подобна възможност, темата е отворена, каза президентът Анджей Дуда

13:45 | 05.10.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Полша води преговори със САЩ за участие в програмата за споделяне на ядрени оръжия на страната в опит да се противопостави на заплахите, идващи от Русия. Това обяви президентът Анджей Дуда за в. Gazeta Polska, цитиран от Bloomberg.

Най-големият източноевропейски член на НАТО увеличава разходите си за отбрана след руската инвазия в Украйна, но досега властите не засягаха темата за ядреното оръжие като възможност за защита от нападение.

 „Проблемът, на първо място, е, че нямаме ядрени оръжия“, каза Дуда в коментари, публикувани в сряда. „Винаги има потенциална възможност за участие в споделяне на ядрено оръжие. Разговаряли сме с американските лидери за това дали САЩ обмислят подобна възможност. Темата е отворена“, коментира още той.

По думите му „няма индикация, че в близко бъдеще“ Полша ще се сдобие с ядрени оръжия, става ясно от материала.

Споделянето на ядрени оръжия е част от политиката на НАТО за защита, която позволява на страните членки без такова оборудване да участват в планирането на използването му от НАТО.

През последните дни руският президент Владимир Путин се опита да всее тревога с намеци, че по-нататъшно ескалиране на войната в Украйна може да доведе до използването на оръжия, които не са били използвани в конфликт от 1945 г. Досега американски и европейски представители са заявили, че все още няма индикации да са правени подобни подготовки от страна на Москва и ядрените заплахи остават изцяло на думи.

Полша, която е основен поддръжник на Украйна през 7-месечната война с Русия, води отделни преговори с редица държави, включително и САЩ, за ядрени енергоизточници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Alex Silver само като гледаш какъв бой ви хвърля Украйна, смятай че натовска Полша ще има да ви бие до Владивосток и обратно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Полша усилено се старае първа да се изпържи в собствен сос. И това няма да й е за първи път. И те умници като нас, все се хващат с губещата страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 12
baybay11
преди 1 година
''...Споделянето на ядрени оръжия е част от политиката на НАТО за защита, която позволява на страните членки без такова оборудване да участват в планирането на използването му от НАТО....'' Тцъ, тцъ, тцъ, а нашия президент още сънува руски сънища как руският нацист от кремъл го кани да ''присъедини'' България към русия като руски федерален субект в състава на рф...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още