IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чувства ли се Полша заплашена от външна агресия?

Страната ни подкрепя всички държави от Източното партньорство на ЕС в опитите им да намерят мирен път към обединена Европа, посочи Войчек Пжибилски

22:51 | 19.09.22 г.

Заплахата от Русия е важен фактор в политиката и стратегията на Полша през последните 30 години, който ускори присъединяването на страната към Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Полското общество не иска да влиза във война с Русия, но има твърдото усещане за съпротива и ще бъде солидарно, ако някоя от страните на НАТО бъде нападната. Това мнение изказа в предаването "В развитие"на Bloomberg TV Bulgaria Войчек Пжибилски, главен редактор на Visegrad Insight и президент на Res Publica Foundation.

"В момента схващането сред обществото е, че разглеждаме Русия като заплаха. Общото настроение е значително по-различно от 2014 г., когато Русия завзе земи от Украйна – тогава имаше опозиция. Да видим украинците да се сражават и да си връщат територии, да помагаме на украинските бежанци дава сила на хората – те се чувстват с повече контрол над съдбата си и не се страхуват толкова от тази заплаха", коментира той.

По думите му Полша е „надигаща се сила“. Все още гледаме на тази сила като потенциал за изграждане на влияние и привлекателност, отколкото на груба сила. Полша не е способна и няма за цел да бъде фактор в грубата сила", категоричен е Пжибилски.

Той разкри, че от 2021 г. Полша е "в състояние на защита" на границата на ЕС с Беларус, която е заплашена от "незаконни посегателства, които се оркестрират от специалните служби и военните на Русия".

Пжибилски потвърди, че поляците отвориха сърцата и домовете си за бежанците от войната в Украйна и заяви, че от "страна, която не беше харесвана заради проблеми с върховенството на закона, Полша показа истинското си общество, което се издига над тези неща".

„Полша бе яростен защитник на присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО и макар двете държави да имат съседски противоречия и исторически претенции, политиците им работят заедно за съвместно бъдеще и свободна Украйна. Полша подкрепя и всички държави от Източното партньорство на ЕС, включително Армения, в опитите им да намерят мирен път към обединена Европа", каза още главният редактор на Visegrad Insight.

Какво е отношението на поляците към Германия? Остават ли актуални темите за помирение? Изгражда ли се нова Желязна завеса?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още