IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО разгръща допълнителни сили в източната част на алианса

Организацията за първи път използва тези сили с висока готовност

19:56 | 26.02.22 г. 1
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. <em>Снимка: EPA/Stephanie Lecocq</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: EPA/Stephanie Lecocq

НАПО разгръща допълнителни сухопътни, въздушни и морски сили в източната част на алианса заради войната в Украйна, съобщава организацията.

"През последните няколко месеца съюзниците от НАТО и европейските партньори останаха единни в опозицията на заплахите срещу мира и сигурността в Европа. В отговор на непредизвиканото и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна Алиансът оперативно съгласува своите морски, сухопътни, въздушни, космически и кибернетични сили, за да защити суверенитета на НАТО", казва се в становище на ген. Тод Д. Уолтърс, върховен главнокомандващ на съюзниците в Европа (SACEUR), цитирано от БГНЕС.

За първи път НАТО използва тези сили с висока готовност, отбелязва се в съобщението.

За подготовката на разгръщането им преди два дни говори в Брюксел генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

"С плановете за реакция, одобрени от Северноатлантическия съвет, и в съответствие с развиващата се среда за сигурност, сега използваме елементи от Силите за реагиране на НАТО. Те представляват гъвкава, надеждна в битка сила, която може да бъде използвана по множество начини", допълва се в съобщението на Алианса.

Канада и САЩ поеха ангажименти да разположат допълнителни 7460 войници, включително бронирана бригада, артилерийски части, военноморска фрегата и самолети за наблюдение, за да подкрепят това усилие на организацията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
serafima
преди 2 години
НАТО ми напомня карикатурния вид на някогашния Варшавски договор, каквито съюзи НЕ ТРЯБВА ВЕЧЕ да съществуват. Столтенберг е известен с бурното си минало срещу НАТО на младини, пък после е размислил.Сега се чува, че ще отива в частния бизнес.Никой не ги знае кой какво прави в това ФАЩ=НАТО, без да броим дребните риби от Източна Европа. Смешни са ми, като се огглеждат като котарак, пресичащ оживена улица. И НИКАКВА система и логика на заявяваното от тях. Само не спеменават какво ще правят, ако Русия национализира международните компании не нейна територия.И ако имаме проблеми с енергия и електричество в частност, откъде ще ни го намерят???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още