IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО разгръща допълнителни сили на източния фланг и обеща подкрепа за Киев

Москва е затворила пътя за дипломатическо решение на конфликта, коментира генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг

13:52 | 24.02.22 г. 29
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: архив Ройтерс

НАТО взе решение за разгръщането на допълнителни сухопътни, въздушни и морски сили в източната част на алианса заради военната операция на Русия срещу Украйна, стана ясно от изявление на Северноатлантическия съвет, разпространено след днешното извънредно заседание в Брюксел. 

Това ще даде на върховния главнокомандващ на съюзническите сили в Европа (Saceur), който понастоящем е американският генерал-лейтенант Тод Уолтърс, широкообхватни правомощия, например да изисква и разполага войски.  Това коментира генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг на извънредна пресконференция в Брюксел. Според него решението е било взето в рамките на Северноатлантическия съвет. 

На фона на напрежението с Русия още през миналата седмица Уолтърс значително намали времето за готовност на няколко десетки хиляди войници от Алианса. Членовете на силите за бързо реагиране NRF вече трябва да могат да бъдат разгърнати само за седем дни вместо за 30. За други единици се прилага т.нар. срок за уведомяване за преместване - 30 вместо 45 дни.

В изявление на 30-те държави членки се казва: "Решихме (...) да предприемем допълнителни стъпки за по-нататъшно укрепване на възпирането и отбраната в целия Алианс". Въпреки това всички мерки са и ще останат "превантивни, пропорционални и без ескалация".

Същевременно Алиансът за пореден път изрази подкрепата си за Украйна и призова президента на Русия Владимир Путин да изтегли силите си от Украйна и да избере дипломацията.

Той посочи, че съюзниците са активирали днес отбранителните планове за Източна Европа, като подчерта, че в последните месеци алиансът значително е увеличил присъствието си в региона и ще продължи да го увеличава. Съобразно тези планове военачалниците ще могат да разгръщат повече сили, където е необходимо, поясни той.

„Русия използва сила, за да се опита да пренапише историята и да отрече свободния и независим път на Украйна“, коментира Столтенберг и предупреди, че ще има тежки последствия и за Русия, и за Украйна, и за съюзниците заради тази ситуация.

По думите му Москва е затворила пътя за дипломатическо решение на конфликта.

Столтенберг коментира, че основна задача на НАТО е да защити всички съюзници. Нападението над един член на НАТО ще се счита за нападение на всички, това е гаранцията на колективната сигурност, подчерта той.

Столтенберг отчете, че в последните седмици алиансът е разположил над 100 самолета в Европа, които са в бойна готовност, има и над 120 кораба от Северно до Средиземно море.

„Това ще бъде една нова реалност, една нова Европа след инвазията, която се извършва днес“, посочи той. „Обединени сме в опитите за превенция на атаката и сега сме обединени в реакцията ни на нападението. Това е част от тази нова реалност“, каза още той.

Столтенберг каза още, че свиква спешно онлайн заседание на лидерите на НАТО в петък, за да „създадат път напред“. „Свободата и демокрацията се оспорват от авторитарните режими и стратегическата конкуренция нараства. На това трябва да реагираме с още по-силна солидарност – Северна Америка и Европа заедно в НАТО“, допълва той.

Демокрацията винаги ще надделее над автокрацията, свободата ще победи репресиите, коментира още Столтенберг.

„Действията на Русия представляват заплаха за евроатлантическата сигурност и ще имат геостратегически последици. НАТО ще продължи да взима всички необходими мерки за осигуряване на безопасността и отбраната на всички съюзници. Ще разгърнем допълнително отбранителни сухопътни и въздушни сили в източната част на алианса. Повишихме готовността на нашите сили да реагират на всички непредвидени обстоятелства“, се казва в декларацията на НАТО.

„Днес проведохме консултации в съответствие с член 4 на Вашингтонския договор (този член предвижда консултации при опасност за една или няколко държави членки – бел.ред.). Решихме, в съответствие с нашето отбранително планиране за защита на всички съюзници, да предприемем допълнителни стъпки за възпиране и отбрана в целия Северноатлантически съюз. Нашите мерки са били и са превантивни, правопропорционални и деескалиращи“, подчертават от НАТО. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, така ли ви казаха по Раша тудей? В градовете ви плющят като шкембе в дувар, копейник! Да идват камазите за Груз 200.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 2
Бит кой H
преди 2 години
Днес проведохме консултации в съответствие с член 4". НАТО току виж активирали и член 5. Аз какво пропускам? Коя държава членка е нападнала Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
досега паднаха - Мариопул, Херсон, Днепропетровск, Харков, вертолети летят над Киев, Чернобил. Украинската армия почти не се бие, хората радостно посрещат руските танкове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Вземете се в ръце, бе. На Путин украйна не му трябва.В момента просто я разминира и се изнася. Украинския народ не е враг на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
А, защо?Има сметки за плащане. До преди няколко месеца се говореше, че някои държави могат постоянно и безпроблемно да си разширяват териториалните съюзи.. и паричната маса.. защото "нямало кой да ги спре".Е да си печатат.. те пък и цените на суровините взеха да си растат безпрепядствено.. има ли значение причината? Санкциите са невъзможни. Резултатите са налице. Скоро ще броим чувалите от коронавируса.. опс.. хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Те днес направо му казаха индиректно - военен ход няма да има, докато спазваш границите на алианса. Тоест той спокойно може да си превземе цяла Украйна, стига да не минава нататък. Друг е въпрос за какво му е и колко време ще я удържи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 5
Hahoto2
преди 2 години
Категорично не подкрепям войната. Не приемам тази форма за решаване на проблеми. И това, за което съжалявам най-много, че никой не направи достатъчно, за да я избегне. Отговорност за тази война има Русия, но и Украйна, ЕС и САЩ в не по-малка степен. Всички ще платим скъпо, за провала на дипломатите, в Украйна някои вече плащат с живота си. Много нюанси, за да се стигне до тук не са ясни. Казус бели няма никакво значение, но трябваше да се спре тази война с всички средства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Цената им е толкова ниска(заради политиката на путин), че не знам колко още може да паднат. На дъното са, може ли да започнат да го копаят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
We dont have any plans or intentions of deploying NATO troops to Ukraine Stoltenberg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 2 години
Това преди да са ги изплющяли ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още