IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна мобилизира всички, които могат да носят оръжие

Седем украински войници са загинали при въздушните удари през първите няколко часа от руската инвазия в Украйна

11:51 | 24.02.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: &nbsp;EPA/ZURAB KURTSIKIDZE</em></p>

Снимка:  EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Украинското правителство призова всички способни сънародници да се включат в борбата срещу „руския агресор“ и прекрати дипломатическите си отношения с Русия. 

Украинските власти раздават оръжие „за защита на нашата земя“. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на брифинг в Киев. „От всеки гражданин на Украйна зависи бъдещето на нацията, ние отбраняваме свободата си, бъдете готови да подкрепите държавата си“, коментира той, като обяви мобилизация на ветераните.

Зеленски призова всеки с боен опит незабавно да се яви в съответните центрове, както и „честните медии“ да разпространяват информация как се сражават украинските сили. На военните им е необходима подкрепата на населението, подчерта той.

„Русия подло и самоубийствено нападна нашата държава, както направи фашистка Германия в началото на Втората световна война. От днес нашите две страни са от двете страни на историята“, каза президентът на Украйна, като посочи, че „Москва е лицето на злото“.

Малко по-рано министърът на отбраната Олексий Ресников обяви, че всеки, който иска и може да държи оръжие, може да се присъедини към въоръжените сили. Полицията заяви, че на ветераните ще бъдат издадени оръжия.   

„Въоръжените сили на Украйна водят тежки боеве, отбиват атаки от изток, север и юг. Врагът е понесъл сериозни загуби, защото са навлезли в наша земя“, коментира още той. Зеленски призова гражданите на Украйна да даряват кръв в болниците, като посочи, че има ранени военни.

Президентът на Украйна отправи и призив към бизнеса да се грижи за работниците и да работи за благото на обществото, да се осигурят всички стоки и услуги от първа необходимост на населението. За банките той посочи, че имат ресурс да осигурят финансовата необходимост на държавата.

Зеленски посочи, че гражданите на Русия трябва да изберат на коя страна да застанат. Всички в Русия, които не са изгубили съвест, да излязат и да изразят протеста си срещу тази война, каза той.

Междувременно стана ясно, че седем украински войници са загинали при въздушните удари през първите няколко часа от руската инвазия в Украйна. Отделно от това вътрешното министерство в Киев съобщава за 15 ранени войници и 19 в неизвестност. Мост над река Ингулец е разрушен. По данни на украинската служба за гранична охрана руски танкове са преминали на украинска територия в Луганска област. Танковете са забелязани в района на общините Красна Таливка, Милове и Хородишче.

Украйна съобщи, че Русия придвижва военна техника към страната от анексирания Крим и че обстрелва украинската територия чак до западната Лвовска област. Кадри от охранителни камери показват навлизане на руска военна техника в Украйна откъм Крим, съобщи AP.

Междувременно властите в Киев са предали на Турция официално искане да затвори проливите си Босфор и Дарданели за руски кораби, съобщи украинското посолство в Анкара, цитирано от NTV и DPA.

Посланикът на Украйна в Турция Васил Боднар каза на пресконференция днес, че призовава целия свят да се обедини в коалиция срещу руския президент Владимир Путин и да попречи на разрастване на войната. „Призоваваме да се възпре въпросната агресия. Днес Украйна защитава вашата сигурност“, каза Боднар. „Същевременно искаме да бъдат наложени санкции на руската страна. Искаме да бъдат запорирани активите на руски бизнесмени и да бъде попречено те да печелят пари от тук", каза още той. 

Украйна се е изключила напълно снощи от енергийните системи на Русия и Беларус и работи в автономен режим, съобщи националната енергийна компания "Укренерго“, цитирана от ТАСС и БТА.

Енергийната система на Украйна се е изключила от енергийните системи на Русия и Беларус и през идните дни ще е в автономен режим, за да тества системата за бъдещо свързване с Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия (ENTSO-E), се посочва в комюникето.

По-рано премиерът на Украйна Денис Шмигал съобщи, че Киев възнамерява да провери от 24 до 26 февруари в тестови режим работата на енергийната система на страната в така наречения изолиран режим. Това означава без паралелна работа с енергийните системи на Русия и Беларус.

Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко заяви, че Киев се намира на финалния етап от осъществяването на плана за изключване от енергийните системи на Руската федерация и Беларус и интеграция в европейската система. По думите му до края на текущата година украинската система ще влезе в режим на паралелна работа с европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия. Завършването на синхронизацията на енергийните системи на Украйна с европейските е планирано за 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Е нищо де и сега могат ,ако искат ,ама нещо не горят от желание ,както ти напрм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Искам да се попрявя - имайте в предвид, че пиша за путинова русия а не за русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
русия продължава да агонизира. Измира и деградира. Моля да не ми сочите България. Единствено жалката съдба на русия ни радва. Кога хапеше най-жестоко змията? Правилно, когато умира! пу'тинка ако вземя цяла Украйна ще направи най-добре. Европа я чакат 10 милиона бежанци. Това са бели трудоспособни хора, при това християни. А след гастърбайтери ще станат руснаците. Това е съдбат им. Да благодарят на пу'тинка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
И защо се ядосваш? Не знаеш ли какво е казал(по памет) Дълес: " Не трябва да се хабят сили, за да се разрушава русия. Просто не трябва да и се пречи."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
Bones
преди 2 години
Руснаците вече са в Киев. Десетки източници съобщават, че украйнците (да НЕ се бъркат с наемниците на САЩ и Ко.) посрещат руснаците като освободители.Съветвам всички форумни специалисти, които искат да обесят "жужето" на площада да образуват компактни отряди и да се насочват към Украйна. Украинците не искат да се бият и се нуждаят от вашата навременна подкрепа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 2 години
баси как ме дразнят нашите (ЕС) политици... още като нападна Грузия трябваше да шиииибат късия по най-гадния начин... още тогава беше ясно, че тоя е изверг който няма да спре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
многодобре
преди 2 години
цензората не разрешава да изпиша нашите пернати кокошлета, които искат да гинат за украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
многодобре
преди 2 години
Ал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 13
Ironhorse
преди 2 години
Изглежда Путин не осъзнава какво направи ...Явно е решил, че така или иначе ще бъде убит.Сега Украйна ще разтегли във вътрешността колоните руски войски и после ще ги изтреби до крак !!!И няма да има оправдание за Путин, че защитавали русия или руснаци!Който е русофил е фашист и национален предател!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още