IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва иска проруско правителство в Украйна

Американското влияние в Киев ще бъде премахнато, заяви високопоставен депутат от Думата

11:39 | 24.02.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия иска да гарантира, че ще има ново правителство в Украйна, което да е приятелски настроено към Москва и без да е под американско влияние. Това заяви високопоставен представител на руския парламент от управляващата партия.

„Ще настояваме, че правителството, което ще дойде на власт, ще е такова, което защитава конструктивните отношения с нашата страна“, каза Вячеслав Никонов, заместник-председател на Комисията по международни отношения в Държавната дума. „Всичко, необходимо за това, ще бъде направено“, каза той за държавната телевизия, цитиран от Bloomberg.

Американското влияние в Киев, заради което страната – по думите му – е станала антируски настроена, ще бъде премахнато, допълни той.

Кризата в Украйна достигна кулминация в четвъртък, когато Русия започна военна операция в страната. Руската информационна агенция ТАСС също съобщи за извършени въздушни удари на запад от границата с Русия и Беларус.

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че армията на страната не е ангажирана с руските военни операции, съобщи държавната медия Belta.

Руският президент Владимир Путин се е обадил на Лукашенко около 5 часа сутринта местно време, за да го информира за ситуацията. Приблизително по това време Путин обяви офанзивата в обръщение по националната телевизия, посочват от пресслужбата на беларуския лидер.

Около 30 хил. руски военни са в Беларус за военни учения, а по данни на Украйна тя е нападната и от север.

По-рано през деня бе съобщено, че седем украински войници са загинали при въздушните удари през първите няколко часа от руската инвазия в Украйна, съобщи вътрешното министерство в Киев, цитирано от БТА.

Отделно от това се съобщава за 15 ранени войници и 19 в неизвестност. Мост над река Ингулец е разрушен.

Междувременно руски танкове са преминали на украинска територия в Луганска област по данни на украинската служба за гранична охрана. Танковете са забелязани в района на общините Красна Таливка, Милове и Хородишче.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 6
novata_ikonomika_
преди 2 години
Руските ско.тове умеят само с бомби да налагат проруски диктатори. Щото ги мразят в цяла Европа. България трябва да се затвори за влизане на руснаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Ти кажи за геноцида. Ако не беше свирепият комунистически геноцид, щяхме да стигнем 20 милиона, а не жалките 9 милиона жители. Ефектът продължава и до днес, докара ни до 6.5 милиона. И за това е виновен путин, кой друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Изглежда червените азиатски скакалци не са способни на развитие. Сякаш чета изявленията им от края на ВСВ, когато напъплиха България... последваха десетилетия на мизерия, с ефект и до днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още