IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въоръжените сили на Украйна срещу руските - какви са фактите

По отношение на жива сила и оръжия аритметиката изглежда мрачна за Украйна, но според експерти украинците са в състояние да окажат значителна съпротива

09:32 | 24.02.22 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Членове на украинските сили за териториална отбрана по време на обучение в покрайнините на Киев, 19 февруари 2022 г. Снимка: Ethan Swope/Bloomberg</em></p>

Членове на украинските сили за териториална отбрана по време на обучение в покрайнините на Киев, 19 февруари 2022 г. Снимка: Ethan Swope/Bloomberg

Въоръжените сили на Украйна са значително по-малобройни и по-слабо въоръжени от руските, но след като Русия започва инвазия в страната, военни експерти коментират, че украинците са в състояние да окажат значителна съпротива и да нанесат тежки поражения.

Освен това армията на Украйна е по-добре обучена и въоръжена, отколкото през 2014 г., когато Русия превзе Кримския полуостров без бой, и се смята за силно мотивирана да защитава страната си, пише Ройтерс.

Малко числа

По отношение на жива сила и оръжия аритметиката изглежда мрачна за Украйна. Според оценките на повечето военни експерти броят на руските войски близо до границата на Русия с Украйна е над 100 хил. души. Русия също премести част от войските си в Беларус, северно от Украйна, за военни учения.

Руската армия има около 280 хил. души военнослужещи, а обединените й въоръжени сили възлизат на около 900 хил. Нейните 2840 бойни танка са над три пъти повече от украинските, сочат изчисления на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания (IISS).

Указ за приоритетни мерки за укрепване на отбранителните способности на Украйна, повишаване на привлекателността на военната служба и постепенен преход към професионална армия, подписан наскоро от президента Володимир Зеленски, предвижда да увеличи въоръжените сили на страната до 361 хил. военнослужещи.

Въпреки че Украйна утрои бюджета си за отбрана в реално изражение от 2010 до 2020 г., общите й разходи за отбрана през 2020 г. възлизат на само 4,3 млрд. долара, или около една десета от руските.

Военни анализатори казват, че противовъздушната и противоракетната отбрана на Украйна е слаба, което я прави силно уязвима от руските удари по нейната критична инфраструктура. Според анализаторите Русия ще се стреми също да използва своето превъзходство в електронната война, за да парализира командването и контрола на противника и да прекъсне комуникациите с подразделенията на поле.

Колко опитни са украинските сили?

Украинските сили натрупаха боен опит в района на Донбас в източната част на страната, където се бият с подкрепяни от Русия сепаратисти от 2014 г., и са силно мотивирани.

Те също имат противовъздушна отбрана с малък обсег и противотанково въоръжение, включително доставени от САЩ ракети Javelin, които биха помогнали за забавяне на руското настъпление.

Освен редовната армия, Украйна има доброволчески части за териториална отбрана и около 900 хил. резервисти. Повечето мъже имат поне основна военна подготовка, така че Русия може да се окаже изправена пред упорита и продължителна съпротива, ако се опита да превземе и задържи територия.

Военното предизвикателство би било несравнимо по-голямо, отколкото в предишни войни, които Русия води след разпадането на Съветския съюз, включително в отцепилата се Чечения през 90-те години на миналия век и срещу Грузия през 2008 г.

Какво прави Западът, за да подкрепи украинските военни?

Западните страни засилиха доставките на оръжие за Украйна, но Киев казва, че има нужда от повече. САЩ изключиха опцията за изпращане на американски войски в Украйна, за да се бият.

Съединените щати предоставиха военна помощ за над 2,5 млрд. долара от 2014 г. насам, включително противотанкови ракети Javelin, крайбрежни патрулни лодки, военни джипове HMMWV, снайпери, разузнавателни дронове, радарни системи, оборудване за нощно виждане и радиооборудване. Сред бъдещите доставки може да са зенитни ракети Stinger, малки оръжия и лодки.

Турция продаде на Киев няколко партиди дронове Bayraktar TB2, които Украйна разположи срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

През януари Великобритания достави на Украйна 2000 противотанкови ракети с малък обсег и изпрати британски специалисти за обучение. Страната също така е предоставила бронирани превозни средства Saxon.

Естония заяви, че изпраща ракети против бронирани машини Javelin, а Латвия и Литва предоставят ракети Stinger. Чехия планира да дари 152-милиметрови артилерийски боеприпаси.

Германия изключи доставките на оръжие за Украйна, но съфинансира полева болница за 6 млн. долара и осигурява обучение.

Може ли Русия да проведе пълномащабна инвазия?

Много военни анализатори казват, че това би било малко вероятно, защото би включвало дълга и сложна война с неизбежно големи жертви. Те очакват Русия да избере смазващи въздушни удари и/или ограничено завладяване на територия, а не тотална война, включително битки за големи градове.

Една от възможностите е Русия да натисне на юг и на запад от района на Донбас в Източна Украйна, който вече е контролиран от проруските сили, за да се свърже с анексирания Крим и Черно море. Освен това има вероятност войските в Беларус да преминат северната граница на Украйна като част от атака.

Путин вероятно ще се сблъска с притеснения и в руското общество относно воденето на война срещу друга славянска нация, както и с интензивни антируски настроения в Украйна. Русия вече беше санкционирана заради преместването на войски в контролираните от сепаратистите региони на Украйна и най-вероятно ще се изправи пред много по-сурови такива за пълна инвазия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 3
Petar2015
преди 2 години
Първата смислена статия по темата. С факти и обосновка, вместо лирически патос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
многодобре
преди 2 години
Ще воюват от въздуха. Онзи ден са прехвърлили на 30-тина километра от гранищата с украйна и голям брой въртолети КА-52, така че и танковете на урките е по-добре да не палят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
Мхм, само дето тука няма смисъл да влизат в градовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Надявай се, във война в градска среда чеченците ги спукаха от бой преди години. Скоро започват партидите Груз 200 към Мордор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Даже не се знае дали ще си направят труда да се събудят в САЩ, към 3 наше време, може и да се разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 12
Setver
преди 2 години
Войските на украйнците не си правят илюзии, предполага се че те добре познават руските войски и знаят, че няма смисъл от жертви, които нищо няма да донесат. Единственият вариант за запазването на демокрацията по западен тертип в Украйна е да се намеси САЩ и да предупреди Русия, че ако не се изтегли ще им тегли няколко ядрени ракети. тогава Русия ще разбере и ще се махне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Jorkata
преди 2 години
"малки оръжия" - писарушки - НЯМА малки оръжия, има "леко стрелково оръжие"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
0pk
преди 2 години
Армията им доброволно се предава на врага :DВоенните им бази са разрушени, личния им състав не е пострадал, понеже своевремнно се е евакуирал. Накратко всички бяха информирани предварително. НАТО ще пише нова глава в наръчника за съвременни военни действия извършени без жертви :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още