IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навлизаме ли в най-страшната фаза от войната в Украйна?

Последните действия на Путин едва ли ще му донесат победата, но увеличават риска от потенциален сблъсък между Русия и НАТО

18:08 | 27.09.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Две седмици след като руският президент Владимир Путин започна инвазията си в Украйна през февруари, той увери жените в Русия, че нито наборници, нито резервисти ще да бъдат изпращани на фронта. Само професионални военни ще се бият, обеща той.

Миналата седмица обаче той обяви мобилизация, която може да изпрати до 1 милион руски мъже на бойните полета в Украйна през следващите месеци, пише за Financial Times Александър Габуев, старши сътрудник на фондацията Карнеги за мир по света.

Кремъл също така обяви фиктивни референдуми в украинските територии, окупирани от Москва, които може да доведат до анексирането на тези области от Русия, а Путин заплаши да използва ядрени оръжия, за да ги защитава. Безразсъдните ходове на руския лидер имат една цел: да обърнат нещата във война, която губи. Тези действия едва ли ще му донесат победата, но увеличават риска от потенциален сблъсък между Русия и НАТО.

Първоначалният план на Путин - да превземе Киев за три дни - беше осуетен от яростната съпротива на украинците и от подкрепата на Запада за Киев. Сега виждаме план Б, съставен в отговор на събитията на терен. През лятото Русия съсредоточи своите сили и огнева мощ в Донбас, в Източна Украйна. Анексирането на този регион и други окупирани територии на юг ще позволят на Путин да претендира, че вече може да използва всички необходими средства – включително ядрени оръжия – за защита на тези нови региони на Русия, ако Киев се опита да си ги върне.

Кремъл се надява, че тази комбинация от анексиране и ядрен шантаж ще накара американските и европейските лидери да ограничат военната си подкрепа за Украйна и че Западът ще посъветва Киев да прекрати контранастъплението си. Ако не бъдат постигнати мирни преговори, които легализират руската окупация, Кремъл няма да съжалява: той може да продължи да атакува произволни цели в Украйна с единствената цел да предотврати възстановяването на страната. Москва се надява, че интересът на Запада към конфликта скоро ще намалее поради енергийната война, отприщена от Русия, като САЩ могат напълно да загърбят Украйна, ако Доналд Тръмп или подобен нему спечели Белия дом през 2024 г. Разбита и нефункционираща Украйна ще гарантира победата на Путин.

Грандиозният успех на украинската контраофанзива в началото на септември накара руския президент да ускори плана си: дори пълната окупация на Донбас изглежда непостижима с ресурсите, с които Кремъл разполага в момента. Тъй като анексираните територии ще бъдат обявени за руски съвсем скоро, Кремъл ще може да изпрати наборници на фронтовата линия, за да запълни празнината, докато мобилизираните сили се оборудват и обучават, което може да отнеме от четири до шест месеца.

Сега изборът, пред който са изправени много руски мъже, е да отидат в затвора за отказ да се бият или да влязат в битката - с голям шанс да бъдат убити. Протести срещу мобилизацията избухнаха в цялата страна, но засега мащабът на съпротивата е твърде малък, за да представлява реална опасност за Путин.

Много по-голямо предизвикателство за плана Б на руския президент е самата Украйна. Кремъл вярва, че правителството в Киев се контролира от Запада и че прагматичните лидери в САЩ и Европа биха могли да избегнат ескалацията и риска от сблъсък между НАТО и Русия, ако това е тяхното желание, като спрат украинското настъпление и натиснат президента Володимир Зеленски да приеме условията на Путин. Реалността обаче е, че Украйна разполага както с репутация на силно мотивирана бойна сила, така и с почти неограничен морален капитал на запад. Украинската армия не само няма да напусне териториите, анексирани от Москва, но е много вероятно да удвои усилията си за освобождаване на още територии, преди да пристигнат руските подкрепления.

Путин е в капан и няма да има друг избор, освен да продължи. Тъй като бойците му са недостатъчни в момента, той може да увеличи въздушната мощ и ракетите, за да бомбардира критичната инфраструктура на Украйна. Ако това не спре Киев, той може да заплаши с използването на тактически ядрени оръжия.

Като се има предвид импулсивният маниер на руския президент и това колко според него е заложено на карта за неговия режим и неговото наследство, е малко вероятно каквито и да е решения да бъдат резултат от трезви дискусии в Кремъл. Тревожно е също, че комуникационните канали между Русия и Запада са прекъснати, включително между висши военни лидери. Докато навлизаме в най-страшната фаза от тази криза досега, лидерите на НАТО са изправени пред трудни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 6
Импeраторът
преди 1 година
Така, пак преподавам. Изглежда скоро снабдяването на Лиман ще е невъзможно и от там Лиман ще падне. Защо е интересно? Защото Путин лично дистанционно от бункера организира неговата защита. Ако Путин не може да спре украинското отстъпление към руските територии, значи ще се наложи професор Витанов и Боян Чуков да обяснят защо руснаците са се оттегли славно, спасявайки света от ядрен конфликт. Който разбрал да слага + и минава във втори клас. Който не да сложи - и ще се видим лятото на поправка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 11
DS66
преди 1 година
А хората и в Русия и в Украйна са против тази война, но насила са заставени да търпят несгодите и жертвите и а също така да ги мобилизират и изпращат насилственно на фронта. Не няма да свърши с победа на нито една от действащите страни, ще свърши с тяхното преследване от потърпевшите може би десетилетия ще бъдат издирвани и ще им търсят сметка хората които страдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: zelka007 нали това казвами аз :) остава им само да плашат с него, няма да го използва! Даже ни ми беше необходимо да гледам Сирия зада знам че не са никаква сила, замръзнали са на ниво края на 70те! ... тяхната "пофесионална" армия успя да загуби близо 60 хил до сега.... колкото САЩ за цялата Виетнамска война, където бяха с наборна армия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 10
DS66
преди 1 година
Не плашат а го използват без други да са разбрали че използват ядрено оръжие, без такова язовирната стена която събориха не може с един удар да се срине, този склад за боеприпаси който удариха по едно време също беше изчислен да издържи на пряко попадение с ядрено оръжие. Това което използват е над ядрено оръжие и другото е че имат много от тези ракети, по всичко изглежда че на тях са наблягали. Та какво ще стане ако използват тактическо ядрено оръжие ? Имат - ползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
melon
преди 1 година
*** = ближat - какво нецензурно има в тази дума?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
melon
преди 1 година
На руснаците китайците им кроят шапката. Даже да не плашат с ядрено оръжие, щото да не вземат да се изложат и там. Ще *** рани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: khao ... Ядреното им оръжие е като другата им армия - трагедия . Според мен са загубили тотално всякакво превъзходство в модерната война , ако въобще са имали . Аз загубих вяра в тях след Сирия , като ги разпердушини Ердоган ... Не че не са сила , но не са глобална сила , Колкото да се пазят от афганистанци , пакистанци , индийци(последното е под въпрос) , сирийци могат , но нищо друго не могат ... факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: zelka007 ще плашат с ядрено оръжие... друго не му остана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
Хаха ... кога започна мобилизацията ?! Днес са върнали ранени новомобилизирани от фронта ... Смятай ... Некадърна и нефелна нация , с претенции за велика световна сила ... Хаос и лъжи , според мен разпадът им започна ... В республиките фърчат милиционерски фуражки на сборовете за мобилизация . Към вчерашна дата има официално регистрирани над 100 палежа на военните окръжия ... :))) ... Скоро ще набере инерция като снежна топка по склон ... Какво ли ще съчиняват форумниците антиваксъре-газовици ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 14
khao
преди 1 година
не, започва работата да отива към разгром за Мордор, а това е добро за нас и целия свят! .... и за къв конфликт срещу НАТО бълнува русоробския журналист. Една Украйна не могат да бият, а са тръгнали да си мерят пишшшките с големите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още