IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изпраща наборни войници директно на фронта без обучение?

Предупредителни изстрели бяха изстреляни по време на антивоенни протести в Дагестан, според Зеленски Путин не блъфира с ядрените си заплахи

07:00 | 26.09.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Протестите срещу мобилизацията в Русия продължават. Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV
Протестите срещу мобилизацията в Русия продължават. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Украинският президент Володимир Зеленски не се съмнява, че лидерът на Кремъл Путин може да говори сериозно за заплахата си да използва "всички налични средства". Докато ирански безпилотни самолети отново са забелязани в Украйна, в Русия се стигна до ожесточени антивоенни протести. А според Киев в рамките на частичната мобилизация Москва изпраща наборни войници директно на фронта. 214-ият ден от войната накратко.

Наборниците – директно на фронта? 

Според информация от украинския генерален щаб в рамките на частичната мобилизация Русия изпраща наборни войници директно на фронта. След като бъдат призовани, новобранците няма да преминат допълнително военно обучение, съобщава Kyiev Independent, като се позовава на генералния щаб. По този начин претърпелите тежки загуби бойни единици трябва бързо да бъдат попълнени. 

Кметът на Мелитопол очаква набиране на руски военнослужещи в окупираните територии 

Кметът на окупирания от Русия град Мелитопол в Югоизточна Украйна Иван Федоров се опасява, че украинците в тези региони също ще бъдат набирани за руска военна служба. 

„Те ще принудят мъжете да се бият в техните въоръжени сили", казва Федоров пред вестниците на Funke Mediengruppe. Подобен подход от страна на руските окупационни сили вече се наблюдава в Донецка и Луганска област, пояснява той. Мъжете там не са имали „никаква възможност да откажат. Посъветвахме нашите хора да напуснат Мелитопол и да заминат за Крим, а оттам да се отправят към Грузия или Европейския съюз", казва кметът. Сега обаче градът и селата в региона са блокирани от руснаците, допълва той.

Словакия е против общото издаване на визи на руски граждани, отказващи военна служба

Съседната на Украйна Словакия отхвърля общия прием на руски граждани, които не желаят да участват в изборите по съвест. „Словакия преценява всеки отделен случай поотделно", обяснява говорителят на външното министерство Юрай Томага. Въпреки че Словакия обикновено издава визи по хуманитарни причини, няма ясно правило, според което възражението по съвест да е достатъчна причина. Това поставя Словакия в сходно положение с балтийските държави, Чешката република и Полша.

Зеленски: Мобилизацията на Русия заплашва етническите малцинства

Според украинския президент Володимир Зеленски частичната мобилизация в Русия засяга особено тежко етническите малцинства. „Виждаме, че хората, особено в Дагестан, са започнали да се борят за живота си", казва Зеленски във вечерното си видеообръщение. Той се позовава на насилствените протести, които избухнаха часове по-рано в руската република Дагестан, където живеят предимно мюсюлмани. „Още веднъж подчертавам: няма изход", казва Зеленски. „Бягайте. Или да отиде в украински плен при първа възможност“. 

Дагестан е сред регионите на Русия, от които според наблюдатели се набира особено голям брой мъже. Активистите се оплакват, че членовете на етническите малцинства са особено силно засегнати от мобилизацията и затова понякога дори говорят за „етническо прочистване".

Зеленски: Путин не блъфира с ядрените си заплахи

Украинският президент Володимир Зеленски даде да се разбере, че приема сериозно ядрените заплахи на руския президент Владимир Путин. „Може би вчера беше блъф. Сега това може да се превърне в реалност", казва Зеленски пред американската телевизия CBS News. Той спомена за сблъсъците около окупираната от Русия украинска атомна електроцентрала "Запорожие" и каза: „Той (Путин) иска да изплаши целия свят. Това са първите стъпки на неговия ядрен шантаж. Не мисля, че блъфира“. 

В сряда, когато обяви частичната мобилизация на 300 000 резервисти, Путин заяви: „Ако териториалната цялост на нашата страна бъде застрашена, ние ще използваме всички налични средства, за да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф“. 

Наблюдателите видяха в това заплаха за използване на ядрени оръжия. Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън Джейк Съливан заяви пред CBS News, че американското правителство е казало на Кремъл „директно, лично, на много високо ниво", че всяко използване на ядрени оръжия ще има „катастрофални последици" за Русия. Русия също така е била предупредена, че САЩ и техните съюзници ще реагират решително, се казва в съобщението.

Украйна съобщава за нападения с ирански дронове

Украйна заявява, че отново е била атакувана с дронове, произведени в Иран. „Одеса отново беше атакувана от вражески безпилотни самолети камикадзе", съобщи украинската армия. Административна сграда в центъра на южния украински пристанищен град е ударена три пъти. Дроновете са били ирански, заяви говорител на военните. Според съобщенията няма загинали или ранени; един дрон е свален от украинската противовъздушна отбрана. Според Киев в петък в Одеса вече са били убити двама цивилни при руска атака с ирански безпилотни самолети. По данни на украинската армия в южната част на страната са били свалени и четири ирански дрона.

Москва и Киев се обвиняват взаимно в нападения

По данни на украинските военни в рамките на 24 часа руските сили са извършили десетки ракетни и въздушни нападения срещу граждански и военни обекти. Наред с другото, засегнати са 35 населени места. От друга страна, руската държавна информационна агенция РИА съобщи по-рано, позовавайки се на неидентифицирани информатори, че украинските войски са обстрелвали складове за зърно и торове. Нито едната, нито другата информация не могат да бъдат проверени по независим начин.

РИА съобщава и за бомбардировка на хотел в град Херсон от украински войски. Двама души са убити. Информацията също не може да бъде проверена независимо. Градът в Южна Украйна е окупиран от руските войски малко след началото на инвазията.

Военноморски инспектор предупреждава за подводни атаки

Според германския морски инспектор Ян Кристиан Каак въоръжаването на руския флот продължава въпреки западното ембарго и войната в Украйна. „Предполагам, че руските военноморски сили ще излязат от войната в Украйна основно укрепени", казва вицеадмиралът пред Die Welt. Изявлението на руския президент Владимир Путин, че нови хиперзвукови морски ракети „Циркон" скоро ще влязат на въоръжение на фрегата, не е пропаганда, добави той: „Приемам го сериозно. Много сериозно“. 

В същото време Каак предупреждава за руски атаки под вода. „Не трябва да гледате само водата. Русия е изградила значителни възможности и под вода", каза вицеадмиралът. „На дъното на Балтийско море, но също и в Атлантическия океан, има доста критична инфраструктура като тръбопроводи или подводни кабели за IT. Там те могат бързо да изключат осветлението в страни като Естония, а за глобалните комуникационни структури има заплахи, на които трябва да се обърне специално внимание“. 

Предупредителни изстрели по време на антивоенни протести

Заповедта на лидера на Кремъл Владимир Путин за частична мобилизация в агресивната война срещу Украйна предизвика нов гняв и нови протести в Русия. Според активисти за граждански права в съставната република Дагестан в Кавказ полицаи са използвали предупредителни изстрели срещу демонстранти.

Според независимата организация OVD-Info в село Ендирей жителите са блокирали път, за да попречат на частичната мобилизация. На видеозаписите се вижда как полицията насочва пушки във въздуха, след което се чуват изстрели. Според дагестанските медии протестът е реакция на факта, че 110 мъже от селото са били принудени да се включат във войната срещу Украйна.

По-късно в социалните мрежи бяха разпространени видеоклипове, които предполагаемо показват протести и в столицата на Дагестан Махачкала. На един от тях се вижда как полицай удря в лицето мъж, който вече е бил арестуван. На друг клип се вижда как жени тичат пред движещ се полицейски автомобил, за да го спрат. Дагестан е един от регионите на Русия, от които според наблюдатели се набират особено много мъже.  Протест на руската опозиция в Прага. Снимка: EPA/MARTIN DIVISEK Протест на руската опозиция в Прага. Снимка: EPA/MARTIN DIVISEK

Зеленски призовава руснаците да дезертират

На руски език Зеленски призовава руските войници да се предадат. Путин съзнателно „изпраща граждани" на смърт, заяви той във видеообръщение в неделя вечерта. „С вас ще се отнасят цивилизовано, никой няма да узнае обстоятелствата на предаването ви", каза той. „По-добре да отхвърлиш заповедта за призоваване, отколкото да загинеш в престъпна война в друга страна". Също така е „по-добре да избягаш от криминална мобилизация, отколкото да станеш инвалид и след това да отговаряш пред съда за участие в агресивна война“, каза още той. 

Вътрешните критики към частичната мобилизация нарастват

Двама високопоставени представители на руския парламент и близки съюзници на Владимир Путин проявиха разбиране към многобройните оплаквания от кампанията за мобилизиране на стотици хиляди войници. Валентина Матвиенко, председател на Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, се позова на съобщения, че са призовани и мъже, които всъщност не би трябвало да бъдат засегнати от обявената наскоро частична мобилизация. 

„Подобни ексцесии са абсолютно неприемливи. И смятам, че е напълно правилно, че те предизвикват остра реакция в обществото", пише тя в Telegram. На свой ред председателят на долната камара на Думата Вячеслав Володин заяви, че ако са били допуснати грешки, те трябва да бъдат поправени. „Властите на всички нива трябва да са наясно с отговорностите си“. 

Русия съобщава за 50% подадени гласове на фиктивните референдуми

Междувременно в окупираните украински територии в Луганска област руската военна администрация съобщи, че на провеждащия се в момента фалшив референдум са гласували 50% от населението. В градовете Лисичанск, Сиеверодонецк и Рубизне окупационните сили твърдят, че вече са анкетирали от 41 до 46% от населението. Доброволец разпространява предизборен вестник "Република" с надпис "27.09 - Да" по време на предизборен митинг за референдума за присъединяване към Руската федерация в центъра на Луганск, Украйна, 22 септември 2022 г. Снимка:  EPA/STRINGER Доброволец разпространява предизборен вестник "Република" с надпис "27.09 - Да" по време на предизборен митинг за референдума за присъединяване към Руската федерация в центъра на Луганск, Украйна, 22 септември 2022 г. Снимка: EPA/STRINGER

Въпреки това, след като много хора бяха принудени да избягат в хода на руското завладяване на районите, няма информация колко жители все още живеят там. Руските войски до голяма степен са разрушили градовете.

Израел ще лекува ранени украински войници

Посланикът на Израел в Киев обяви , че Еврейската държава ще приеме за лечение  20 украински войници, ранени по време на седеммесечния конфликт с руските сили, за да ги лекува, предаде AFP. Израел ще приеме за лечение 20 украински войници, които са били тежко ранени по време на войната, заяви в Twitter Михаел Бродски. Първите двама ще пристигнат в Израел днес и ще бъдат настанени в болница Тел Хашомер близо до Тел Авив, каза дипломатът, който работи в Киев от юли 2021 г. Лечението включва поставяне на протези и рехабилитация, добави посланик Бродски.

Медицински източник потвърди за AFP, че двама военни пътуват към Израел, а говорител на украинското посолство в Тел Авив каза, че първите пациенти „скоро“ ще пристигнат. След инвазията в Украйна Израел възприе предпазлива позиция, изтъквайки привилегированите си връзки с двете страни. Страната се въздържа от доставки на оръжие за Украйна, но изпрати отбранително оборудване, включително каски и бронежилетки. А болничният център Шеба Тел Хашомер отвори в Украйна полева болница за период от 6 седмици. Освен това връзките с Москва са смятани за ключови за запазването на възможностите на Израел да нанася въздушни удари в Сирия, където Москва присъства и подкрепя режима. Израел взима на прицел по-специално групировки, близки до Иран – неговият враг номер едно. Не на последно място, в Израел живеят над 1 милион граждани, които са с произход от бившия СССР.  От началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари десетки хиляди руски и украински имигранти са пристигнали в Израел, бягайки от войната между техните две страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: 0pkче какво обучение те е нужно зада станеш тор? Никакво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Това Z откъде идва ? От Zombie ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
До: 0pk Ем, man, живеей ти цял живот с външна тоалетна, без асфалт в селото и се топли на дърва като в същото време от региона ти се изнася газ за целия западен свят; после чуваш по радиото в селската кръчма, че дават много кеш ако отидеш в Украйна и като видиш газифициране села с канализация и ко да праиш, man, вземаш кото можеш - я тоалетна чиния,я телефон, я колело. Ко да праиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... Да трепят очевидно не могат в мащабът , в който трепят тях ... Туй първо , а второ - пращат ги в опоскани вече територии и украинците са успели да се въоръжат с доста солидни натовски системи тип - анти крадци на съдомиялни машини ... Много неподходящ момент за придобиване на трофеи ... :))) ... Нали си обичат панделката с цвят на колорадски бръмбар и завързана на фльонга "Z" , е сега е момента да докажат на зануленият , че не са материалисти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
Ама на тия братчеди обучение не им трябва, те се раждат обучени да грабят и трепят - поне така разправят нашите полезните форумни евроатлантици. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
От стотици години е така в Мордор , пълно пренебрежение към количеството жертви от собствената армия - справка , която искате документирана руско-съетЦка война ... Хе , те в мирно избиват своите с некадърна техника в най-различни катастрофи , та във военно ... Според мен Нечестивият занулен детеубиец , иска да вдигне зверски високо нивото на собствените жертви . Тъй , за спорта . М/у другото в Украйна се разполагат вече първите ПВО системи NASAMS . Затварят окончателно небето за рaшuсти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Помолиха императорът да опише с една дума следните: "Русия" - цирк, "Путин" - клоун, "Газпром" - смърт. Императорът пита - "Защо руснаците пуснаха нацистите от Мариупол, заради които започна войната?" - копейниците обаче мълчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още