IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров обеща "пълна защита" на всички анексирани от Русия територии

Всички закони, доктрини и стратегии на Руската федерация са в сила за цялата ѝ територия, заяви руският външен министър

10:19 | 25.09.22 г. 9
Руският външен министър Сергей Лавров говори пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Снимка: EPA/БГНЕС
Руският външен министър Сергей Лавров говори пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в сряда, че областите в Украйна, където се провеждат спорните референдуми, ще бъдат „под пълната защита“ на Русия, ако бъдат анексирани от Москва. Той заяви това на фона на опасения, че Русия може да ескалира още повече конфликта и дори да използва ядрени оръжия, предава Ройтерс.

Външният министър Сергей Лавров, който говори пред Общото събрание на ООН и пред световни медии в Ню Йорк, се опита да оправдае нашествието на Русия през февруари в съседната страна, като повтори неверните твърдения на Москва, че избраното правителство в Киев е незаконно установено, пълно с неонацисти и потиска рускоговорещото население в източната част на страната.

В петък Русия започна референдуми в четири източни украински области с цел да анексира територии, които завладя със сила. Киев заяви, че жителите са принуждавани да гласуват и не им е позволено да напуснат областите по време на четиридневния вот, който западните страни осъдиха като измама, целяща да оправдае ескалация в седеммесечната война.

„След тези референдуми Русия, разбира се, ще спази изразената воля на хората, които от дълги години страдат заради злоупотреби на неонацисткия режим“, каза Лавров на пресконференция след обръщението си пред Общото събрание.

Запитан дали Русия има основания да използва ядрени оръжия, за да защити анексираните области от Украйна, Лавров заяви, че руската територия, включително територии, „вписани допълнително“ в конституцията на Русия в бъдеще, „са под пълната защита на държавата“.

„Всички закони, доктрини, концепции и стратегии на Руската федерация са в сила за цялата ѝ територия“, каза още той, имайки предвид конкретно доктрината на Русия за използване на ядрени оръжия.

Коментарът му се случва след явното предупреждение в четвъртък на бившия президент Дмитрий Медведев, съюзник на президента Владимир Путин, че всички оръжия в арсенала на Москва, включително стратегически ядрени оръжия, може да бъдат използвани за защита на включени в Русия територии.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че думите на Лавров и по-ранно изявление на Путин, когато той заяви, че не блъфира с използването на ядрени оръжия, са „безотговорни“ и „напълно неприемливи“.

„Украйна няма да се предаде. Призоваваме всички ядрени сили да говорят сега и да покажат ясно на Русия, че подобна реторика излага света на опасност и няма да бъде толерирана“, написа Кулеба в Twitter.

Мобилизация

В сряда Путин нареди първата мобилизация в страната от Втората световна война, след което някои руснаци побързаха да се насочат към границите, трафикът по границите с Финландия и Грузия нарасна, а цените на самолетните билети от Москва се увеличиха главоломно.

На въпрос защо толкова много руснаци напускат страната Лавров отбеляза правото на свободно движение.

Запитан дали вижда бъдещи преговори със САЩ, които да успокоят Русия във връзка с т. нар. от нея вмешателство на НАТО, Лавров заяви, че Западът е прекъснал предишни разговори. Американският му колега Антъни Блинкен прекрати преговорите в навечерието на нашествието, като заяви, че придвижването на сили от Русия по границата с Украйна е „пълно отхвърляне на дипломацията“.

„Не казваме, че не искаме контакти. И когато се появят подобни предложения, ние се съгласяваме. Ако нашите партньори искат да се срещнем спокойно, никой не възразява срещу това, защото винаги е по-добре да се говори, отколкото да не се говори“, каза Лавров. „Но в сегашната ситуация Русия просто няма да направи първата крачка“, допълни той.

Лавров заяви, че противопоставянето на войната на Русия в Украйна е ограничено до Вашингтон и страните под негово влияние. Русия се опитва да преодолее международната си изолация, след като близо три четвърти от страните в Общото събрание на ООН гласуваха за порицаване на Москва през март.

Стратегическият партньор на Русия Китай критикува западните санкции срещу Москва, но не одобри и не подпомага военната кампания. В изненадващо признание Путин заяви миналата седмица, че китайският лидер Си Дзинпин е притеснен заради Украйна.

Запитан дали Русия е подложена на натиск от Китай да прекрати войната, Лавров каза: „Можете да кажете на вашите читатели, слушатели, зрители, че не съм отговорил на въпроса ви".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 25.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: vanaia ... Ама бременните мобилизирани украинки и невръстните тинейджъри ги напляскаха много лошо крадците на съдомиялни машини ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: vanaia: Нормално ! Има агресор фашист ще има и партизани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
vanaia
преди 1 година
Има огромен интерес в цялото занятие с Украйна. Наливат се космополитни суми, а резултатите не са добри. И руснаците и западняците очакваха друго развитие, но и двете страни са изправени пред действителността, а тя е че ще става все по-горещо, а някой става все по-отчаян. Например отчаян ход е бомбенето на АЕЦ, а и това не са руснаците, защото те я охраняват. Много се говори за мобилизиране в РФ, а нищо не се чува за 5 мобилизации в Украйна, където насилствено се прибира всичко де що ходи......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Alex SilverФакт е че териториите са незаконно анексирани от русия, а кво казва един лъжец не трябва да ни интересува много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 9
Alex Silver
преди 1 година
Лавров точно така се е изразил "анексирани територии"? Аре ве! Манипулатори по тертипа на "Работническо дело". Този път от дечицата на старите партийни кадри, сега вярно слугуващи на новите господари. За шепа черни гологани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 5
khao
преди 1 година
щом заплашват, значи съм спокоен че нищо няма да направят! ние не напрадаме, за 3 дена сме в Киев и безброй други измислици, смешки и лъжи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 10
Импeраторът
преди 1 година
Лавров е типичния руски алкохолик на държава служба, който ще вреди докато е жив, вместо да се пенсионира на 50 и който направи от руската дипломация един виц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Наший пинчер Лавров лае из отчаяние и заплашва. Как на негов гаспадар джудже очи изхвръкнат му из орбити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 21
valentino29
преди 1 година
Лавров,дипломат от най висока класа, гледах го ,велик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още