IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контролираните от Москва региони в Украйна гласуват за или против присъединяване към Русия 

Организираните от Кремъл референдуми, които бяха осъдени от Киев и Запада, се смятат за крачка към анексирането на тези територии от Русия

10:38 | 23.09.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/ALESSANDRO GUERRA
Снимка: EPA/ALESSANDRO GUERRA

В петък в контролираната от Русия част на Украйна започна гласуването на референдум, който се очаква Русия да използва, за да оправдае анексирането на четири региона, предава Ройтерс. 

„Започна гласуването на референдума за присъединяване на Запорожка област към Русия като съставна част на Руската федерация! Ние се връщаме у дома! С божията помощ, приятели!", казва Владимир Рогов, служител в подкрепяната от Русия администрация на тази област.

Организираните от Кремъл референдуми, които бяха осъдени от Киев и Запада като фарс без никаква законова сила, се смятат за крачка към анексирането на тези територии от Русия.

Гласуване ще има в Луганска и частично контролираните от Москва Донецка и Запорожка област, както и в Херсонска, която се намира под почти пълен руски контрол. Четирите области представляват около 15% от украинската територия. Вотът започна в 08:00 ч. тази сутрин местно време и ще продължи няколко дни, до 27 септември.

Украинският губернатор на Луганска област Серхий Гайдай заяви, че в контролирания от Русия град Беловодск ръководителят на едно от предприятията е казал на служителите, че референдумът е задължителен и че тези, които откажат да гласуват, ще бъдат уволнени, а имената им ще бъдат предадени на службата за сигурност.

Той заяви още, че в град Старобилск руските власти са забранили на населението да напуска града до вторник, а въоръжени групи са били изпратени да претърсват домовете и да принуждават хората да излязат, за да участват в референдума.

Гласуването, на което местните жители ще бъдат попитани дали искат регионите им да станат част от Русия, се очаква да завърши с желания от властите в Москва резултат. Това ще осигури на Русия възможността да твърди, че опитите на украинските войски да си върнат контрола над тези територии са нападение срещу самата Русия, което може драстично да изостри продължаващия от седем месеца военен конфликт. 

Референдумите се произвеждат след указа на президента Владимир Путин за частична мобилизация, който може да доведе до включването в боевете на още около 300 хил. руски войници.

Русия твърди, че референдумите са възможност за хората в региона да изразят своето мнение. 

„От самото начало на операцията... ние казахме, че народите на съответните територии трябва да решат съдбата си, а цялата настояща ситуация потвърждава, че те искат да бъдат господари на съдбата си", заяви тази седмица руският външен министър Сергей Лавров.

Украйна твърди, че Русия възнамерява да представи резултатите от референдума като знак за народна подкрепа, а след това да ги използва като претекст за анексиране, подобно на превземането на Крим през 2014 г., което международната общност не признава.

С включването на четирите области в състава на Русия Москва би могла да оправдае военната ескалация като необходима за защита на нейната територия. В сряда Путин заяви, че Русия ще „използва всички средства, с които разполагаме", за да се защити, което е очевидна препратка към ядрените оръжия. „Това не е блъф", каза той.

„Навлизането в руска територия е престъпление, което ни позволява да използваме всички сили за самозащита", заяви Дмитрий Медведев, който беше президент на Русия от 2008 до 2012 г., в публикация в Telegram.

Резултатите от референдума в полза на Русия се смятат за неизбежни. Гласуването в Крим през 2014 г., критикувано в международен план като фалшифицирано, имаше официален резултат от 97% в полза на официалното анексиране. Гласуването на референдумите в Донбас вече започна. Снимка: ЕРА Гласуването на референдумите в Донбас вече започна. Снимка: ЕРА

Референдумите бяха осъдени от световни лидери, сред които президентът на САЩ Джо Байдън, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и френският президент Еманюел Макрон, както и от НАТО, Европейският съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„Фалшивите референдуми" са "незаконни и нелегитимни", заяви НАТО.

ОССЕ, която наблюдава изборите, заяви, че резултатите няма да имат правна сила, тъй като не отговарят на законодателството на Украйна или на международните стандарти и районите не са обезопасени.

Няма да има независими наблюдатели, а голяма част от населението отпреди войната е избягало.

Русия вече смята Луганск и Донецк, които заедно съставляват региона Донбас, частично окупиран от Москва през 2014 г., за независими държави.

Украйна и Западът смятат, че всички части на Украйна, държани от руските сили, са незаконно окупирани. Русия не контролира изцяло нито един от четирите региона, като само около 60% от Донецка област е в руски ръце.

Украйна заяви, че референдумите са знак, че Русия се страхува. „Всяко решение, което руското ръководство може да вземе, не променя нищо за Украйна", заяви в четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски.

„От интерес за нас са единствено задачите, които стоят пред нас. Това са освобождението на нашата страна, защитата на нашия народ и мобилизирането на световната подкрепа (общественото мнение) за изпълнението на тези задачи".

Путин пък твърди, че Русия провежда „специална военна операция", за да демилитаризира Украйна, да я избави от опасните националисти и да защити Русия от НАТО. Украйна заяви, че референдумите са знак, че Русия се страхува. Снимка ЕРА Украйна заяви, че референдумите са знак, че Русия се страхува. Снимка ЕРА

Киев и Западът наричат действията на Русия непровокиран, империалистически опит за повторно завладяване на страната, която се отърси от руското господство с разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Генералният щаб на Украйна заяви, че Русия е предприела нападения в Донецка област и че украински обстрел е ранил руски генерал в Луганска област. „Противникът продължава да търпи загуби, особено сред ръководството", заяви той в петък. Съобщава се, че Русия е загубила няколко високопоставени командири по време на седеммесечната война.

Ръководителят на подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецк осъди украинските атаки като „циничен варварски обстрел", целящ да причини възможно най-големи щети на цивилното население.

„Ето защо искаме да действаме бързо и с по-голяма решителност с мерки като провеждането на референдумите", заяви Денис Пушилин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: 4un4o. напред към плиткия гроб? или напред към летището да се омитаме от русия... ти от коя група тъъъпаци си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
4un4o.
преди 1 година
Ще едете *** наглосаксчета ще ви саксим и отпред и отзад . Винаги с Русия и напред вашта мадър ***. Сакърс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Repoman Дорогой тупой, прежде 2014 в Донбасс наделение било 1,5 млн. украинци, 0,9 млн. руских и 300 тьiсяч других. Статистика. Нелакой другой глупой вапрос у тебя есть? Надо читать преди писать!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 1 година
До: RepomanА ти сигурен ли си , че руснаците в Украйна копнеят да живеят в рая на Путин, в предвид екстрите който предлага ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Repoman: Населението на Донбас преди войната е 3 милиона. В ломента има няма 300 хилади. Да, полит коректно е 2.5 милиона да могат да гласуват :) Или това. не те устройва ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
khao
преди 1 година
залози за процента ? ... залагам на 91% За просъединяване, късия обича нечетни номера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Repoman не, защото въпроса ти е доста глуупав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
Repoman
преди 1 година
А в контролираните от Украйна региони дори и референдум няма ...Това на шега, но защо никой не говори дали мнозинството от населението в регионите са руснаци или укри? Защото няма да е политкоректно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още