IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски с апел към руските войници и майки 

По данни на руските военни в рамките на 24 часа около 10 хил. души са се включили доброволно в бойните действия в Украйна

10:30 | 23.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Украинският президент Володимир Зеленски призова руснаците да се противопоставят на частичната мобилизация в Русия. „Протест! Бой! Бягайте! Или елате в украински плен! Това са вариантите, за да оцелеете", обърна се Зеленски към хората в Русия, изправени пред мобилизация, в ежедневното си видеообръщение на руски език. Според него 55 хил. руски войници вече са загинали в Украйна. 

Зеленски се обърна и към майките и съпругите на мобилизираните, предава DPA. „Не се съмнявайте, че децата на ръководството на вашата държава няма да участват във войната срещу Украйна. Тези, които взимат решенията във вашата страна, защитават децата си. А вашите деца дори няма да са погребани", казва той. Обръщайки се към своите сънародници, Зеленски заяви, че мобилизацията в Русия е знак за силата на Украйна.

С това решение войната вече няма да бъде само телевизионно събитие за руснаците, а ще навлезе в реалния живот, твърди украинският държавен глава. За украинците, от друга страна, нищо няма да се промени, те ще продължат да се борят за освобождението на страната си, каза той с убеденост. Позовавайки се на Общото събрание на ООН, украинският президент заяви, че сега Украйна ще бъде подкрепена от още по-широк кръг държави от международната общност.

Много директни полети от Русия са напълно резервирани

На фона на обявената от президента Владимир Путин частична мобилизация много руснаци вече са напуснали страната, за да избегнат разполагане на фронтовата линия. От границите с няколко съседни държави се съобщава за дълги опашки, но актуалният брой на хората, бягащи от Русия, все още не е известен. Решението на Путин доведе и до наплив за билети за международни полети. Според популярния руски сайт за резервации Aviasales всички директни полети до най-близките бивши съветски републики Армения, Грузия, Азербайджан и Казахстан са били напълно резервирани още в сряда.

В сряда сутринта Путин обяви частична мобилизация на руснаците във военна възраст. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу около 300 хил. резервисти ще бъдат изпратени да подкрепят руските и сепаратистките сили в Източна и Южна Украйна.

По данни на руските военни в рамките на 24 часа около 10 хил. души са се включили доброволно в бойните действия в Украйна. Те са се явили в бюрата за набиране на персонал доброволно и без да чакат призовка, заяви военен говорител пред руската информационна агенция „Интерфакс". В сряда над 1300 души бяха арестувани в цяла Русия по време на протестите срещу частичната мобилизация, твърди пък организацията за защита на гражданските права OVD-Info. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още