IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски обвини Русия във военни престъпления в Изюм

Украинският президент не смята, че войната е към своя край

10:37 | 17.09.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в извършването на военни престъпления в североизточната част на Украйна и заяви, че е твърде рано да се каже, че изходът от войната е в полза на страната му, въпреки бързото извоюване на територии от неговите сили този месец, предава Ройтерс.

В интервю за информационната агенция лидерът на Украйна коментира, че изходът от войната с Русия, която продължава вече седми месец, зависи от бързата доставка на чуждестранни оръжия към страната му.

Той сравнява ситуацията в новоосвободените райони на североизток с „кървава сапунена опера след Буча“ – град близо до Киев, където обвини руските сили в извършване на множество военни престъпления в първата фаза на войната. Москва отрече обвиненията.

„Към днешна дата има 450 починали, погребани (в североизточната област Харков). Но има и други, отделни гробове на много хора. Измъчвани хора. Цели семейства на определени места“, коментира Зеленски.

Запитан дали има доказателства за военни престъпления, той заяви: „Всичко е там... Има доказателства и се правят оценки, украински и международни, и за нас това е много важно – светът да го признае“.

Кремъл не е отговорил веднага на запитването за коментар относно новите твърдения на Зеленски.

Русия редовно отрича да е атакувала цивилни по време на това, което определя като „специална военна операция“ в Украйна, а в миналото е заявявала, че обвиненията в нарушения на човешките права са клеветническа кампания.

Губернаторът на Харковска област Олег Сингубов коментира пред репортери в петък до един от масовите гробове в град Изюм, че някои от ексхумираните тела са били открити с ръце, вързани на гърба.

Москва не е коментирала случилото се в Изюм, който беше руска фронтова крепост, преди контраофанзивата на Украйна да принуди руските сили да избягат.

Краят на войната не е близо

Петъчното интервю на Ройтерс е проведено в офиса на президента в силно охранявания правителствен квартал. По прозорците на сградата са натрупани торби с пясък. Сирена за въздушна тревога, използвана за предупреждение за опасност от наближаващи ракети, прозвучава малко преди интервюто.

Зеленски, който посети Изюм в сряда, повтори призива си към западните и други страни да увеличат доставките на оръжие за Украйна.

„Бихме искали повече подкрепа от Турция. Бихме искали повече помощ от Южна Корея. Повече подкрепа от арабския свят. От Азия“, коментира той.

Зеленски цитира „определени психологически бариери“ в Германия за доставянето на военно оборудване заради нацисткото минало на страната, но твърди, че подобни доставки са ключови за Украйна, за да се защити от това, което определя като руски „фашизъм“.

Той похвали бързата контраофанзива на Украйна, но омаловажи всяко предположение, че войната навлиза в последния си етап. „Рано е да се говори за край на тази война“, коментира Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 17.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Зеленски в Изюм. Путин в Бункери. Зеленски заобиколен от военни с оръжие и цивилни. Путин на единия край на десет метрова маса говори с приближените си на другия край. Изводите за вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: valentino29 как върви спец. операция? кога е парада в киев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
valentino29
преди 1 година
Те много украинци се разхождат и в София и Берлин,че и в Москва,а аз скоро се разхождах в Солун. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Украинците малко се поспряха , щото изведнъж им се струпаха на главата , купища боеприпаси и стотици бойни и инженерни машинарии ... И няколко хиляди пленени рaшисти , някъде се спекулира до 15.000 ... А амнести интернешънъл ги следят , иначе биха ги заравяли живи на място , да не се абят ... И сега всичкото това трябва да се транспортира към западната граница в складове и лагери ... Пита се в задачата , Белгород рассийски ли е или украински ... ?! ... Щото украинците се разхождат свободно там .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още