IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изюм е новата Буча – открити са масови гробове на цивилни

Германия ще достави на Киев бронирани джипове, Путин и Си демонстрираха единство, а Папата защити пращането на оръжия за Киев

05:50 | 16.09.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Министерство на отбраната на Украйна
Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

След бързия напредък в Източна Украйна войските на Кремъл се окопават в Луганска област. Киев не очаква по-нататъшни светкавични успехи, но пази постигнатото на терен. Във видеоклип се твърди, че руският лидер на наемниците от „Вагнер“ Пригожин набира осъдени затворници за фронта. Германското правителство доставя бронирани джипове вместо Leopard 2, а президентът на Китай Си нареча Путин свой „стар приятел". Украинските власти намериха масови гробове в Изюм и сравниха града с Буча. 204-ият ден от войната накратко.

Руските войски откриха масови гробове в освободения Изюм 

След освобождаването на украинския град Изюм в Харковска област украинските власти съобщават, че там е открит масов гроб с около 440 тела. За новината съобщи първо британската телевизия Sky News, като се позова на местните власти. Украинският президент Володимир Зеленски потвърди откритието във вечерното си видеообръщение, без да коментира броя на намерените мъртви. Разследването е започнало и първоначалните резултати ще бъдат готови в петък, каза държавният глава.

Пред Sky News Серхий Болвинов, водещият разследващ полицай в региона, заяви, че телата са били погребани поотделно. Сега те ще бъдат ексхумирани и взети за съдебномедицинска експертиза. По този начин полицията, в сътрудничество с прокуратурата и други следователи, иска да събере доказателства за предполагаеми руски военни престъпления. Масов гроб в Изюм. Снимка: Министерство на отбраната на Украйна Масов гроб в Изюм. Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Полицаите знаят и за още няколко гроба в района на Харков. Масовият гроб в Изюм, който от месеци е под руски контрол, е един от най-големите, казва Болвинов. „Около 440 тела са били погребани на едно място", разкрива полицаят.

Вече е известно, че някои от хората са били застреляни с единичен обстрел. Други са убити от артилерийски огън или въздушни удари. Много от телата все още не са идентифицирани, каза Болников.

Русия оставя смърт навсякъде. И тя трябва да понесе отговорност за това.
Володимир Зеленски
президент на Украйна

Президентът Зеленски съобщи повече информация във видеообръщението си за петък: „Утре украински и международни журналисти ще бъдат в Изюм. Искаме светът да разбере какво се случва в действителност и до какво е довела руската окупация. Буча, Мариупол, а сега, за съжаление, и Изюм...", каза той. „Русия оставя смърт навсякъде. И тя трябва да понесе отговорност за това", поиска президентът. Буча се превърна в синоним на руските военни престъпления, след като след изтеглянето на войските от Киевския регион през май там бяха открити множество тела на цивилни. 

Без продължение на бързия „Харковски“ сценарий в Луганск

Според украински източници руските войски укрепват отбранителните си линии в източната част на страната. Това ще затрудни украинските сили да продължат настъплението си, заяви по телевизията губернаторът на Луганск Серхий Хайдай. „Тук руснаците се окопават в Сватов и Троицке", каза Хайдай, визирайки две населени места в Луганска област. „Ожесточените боеве продължават в много посоки... Бързият сценарий от Харков няма да се повтори", каза Хайдай, визирайки първоначалното бързо настъпление на украинските войски.

Олексий Данилов от украинския Съвет за национална сигурност и отбрана също предупреди: „Трябва да избягваме еуфорията, освобождаването на страната ни ще изисква още много работа, а руснаците имат много оръжия“. По последни данни на президента Володимир СЗеленски украинските сили до момента са си върнали около 8000 кв. км от окупираната от Русия територия.

Лондон: Украйна засилва контрола в Харков

Според британското министерство на отбраната Украйна укрепва контрола си върху отвоюваните територии в Харковска област. Руските войски до голяма степен са се изтеглили на запад от река Оскил, съобщи министерството.

Началникът на наемниците на Вагнер вербува престъпници

Видеоклип, за който се твърди, че показва как прокремълският олигарх Евгений Пригожин набира затворници за бойци в Украйна, предизвика вълнение в Русия. Видеото, разпространено от поддръжници на критика на Кремъл Алексей Навални и някои медии, показва мъж, който се появява пред затворници и им обещава да ги освободи, ако се запишат за наемници в Украйна за шест месеца. В същото време той съобщава, че затворници от руска страна вече действат в окупираната страна. Пригожин е финансист на наемническата група „Вагнер".

Фон дер Лайен посети Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен похвали усилията на Украйна за присъединяване към ЕС по време на посещение в Киев. „Трябва да кажа, че процесът на присъединяване върви по добър път", заяви германският политик на съвместна пресконференция с президента Володимир Зеленски в Киев. „Впечатляващо е да се види с каква скорост, решителност и прецизност се движите напред“. Зеленски заяви, че Украйна иска да се присъедини към вътрешния пазар на ЕС още преди дефакто да е станала член на съюза. 

Зеленски благодари на Фон дер Лайен, която посещава Киев за трети път от началото на инвазията, за „личното ѝ присъствие в живота на нашата страна и личната ѝ подкрепа за Украйна“.

Украйна иска да се присъедини към единния европейски пазар преди решение за предоставяне на пълноправно членство в ЕС на Киев, допълни украинският президент.  Фон дер Лайен и Зеленски в Киев. EPA/SERGEY DOLZHENKO Фон дер Лайен и Зеленски в Киев. EPA/SERGEY DOLZHENKO

„За нас неотложен въпрос е Украйна да се присъедини към единния пазар на ЕС, докато сме на път да получим статут на членство в съюза. Сигурен съм, че това ще се случи и ще бъде една от най-важните победи на страната ни“, отбеляза той.

Двамата лидери са обсъдили украинските енергийни съоръжения, които многократно бяха атакувани от руските сили, и европейската енергийна криза, след като Москва спря жизненоважни доставки.

Германия обещава 50 бронирани джипа

Според министъра на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт федералната република ще предостави на Украйна още две ракетни установки MARS 2. Украинските войници ще бъдат обучени на тях до края на септември. Освен това ще бъдат доставени 50 бронирани машини Dingo, заяви министърът от социалдемократическата партия на пресконференция на Бундесвера в Берлин.

Планираният обмен на оръжия с Гърция също е пред приключване. След това правителството в Атина ще достави 40 бойни машини за пехотата на Украйна, а в замяна ще получи 40 бойни машини за пехотата Marder от Германия. Ламбрехт обаче не каза нищо за бойните танкове и бойните машини на пехотата, които Украйна многократно поиска.

Путин и Си демонстрират единство

Войната в Украйна беше тема и на срещата между президентите на Русия и Китай - Владимир Путин и Си Дзинпин - в Узбекистан. На първата си среща след началото на руската агресивна война на 24 февруари двамата държавни глави демонстрираха единство. В рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество Путин похвали „балансираната" позиция на Си по отношение на войната в Украйна. Руският президент изрази надежда, че това ще даде нов тласък за задълбочаване на руско-китайското партньорство.

Китай осъди санкциите на Запада срещу Русия и прояви разбиране към действията на Путин в Украйна. Си нарече Путин „стар приятел" и обяви по-нататъшно сътрудничество между Китай и Русия за внасяне на „стабилност и положителна енергия в един хаотичен свят". Путин и Си на първата си среща от началото на войната. Снимка: EPA Путин и Си на първата си среща от началото на войната. Снимка: EPA

САЩ обвиняват Пекин в пакт с Путин

САЩ призоваха Китай да заеме по-твърда позиция спрямо Русия. Правителството в Пекин трябва да осъди действията в Украйна, заяви говорителят на Белия дом Джон Кърби. „Целият свят трябва да се противопостави на това, което прави Путин. Сега не е моментът за обичайни отношения с него“. 

Кремъл предупреждава Вашингтон да не доставя ракети с далечен обсег

Междувременно Русия предупреди САЩ да не снабдяват Украйна с ракети с далечен обсег на действие. Ако Съединените щати решат да предоставят на Украйна такива снаряди за американските ракетни установки HIMARS, те ще преминат червената линия и ще станат страна във войната, заяви говорителката на външното министерство Мария Захарова в Москва. Русия си запазва правото да защитава територията си, поясни тя. 

САЩ ще помогнат на Украйна с още 600 млн. долара

САЩ ще отпуснат нова военна помощ за Украйна в размер на 600 млрд. долара, за да помогнат на украинските военни в борбата им с руските сили. Помощта се изразява в оборудване и услуги, но също и в обучение. Повече подробности не се съобщават.

От началото на руската инвазия в Украйна САЩ са предоставили на Киев военна помощ в размер на над 15 млрд. долара, припомня AFP. Същевременно САЩ наложиха нови санкции на 22 руски физически лица заради тяхната подкрепа за войната в Украйна. Сред санкционираните са Мария Алексеевна Лвова-Белова, за която се твърди, че е оглавила усилията на Москва за депортиране на украински деца в Русия. Нови санкции бяха наложени и на чеченския лидер Рамзан Кадиров заради това, че той мобилизира чеченци да се бият срещу украинските сили. Седем членове на семейството му също са санкционирани. Наказани са и четирима руски представители, свързани с руските финансови среди, които са оказали директна и  индиректна подкрепа на руските усилия за заобикаляне на финансовите санкции.

Папата защити доставката на оръжия за Украйна 

Доставянето на оръжия за Украйна е морално приемливо, ако те са използвани за самозащита, заяви папа Франциск по време на полета, с който пътува от Казахстан за Рим, след като участва в среща на религиозни лидери на високо равнище в централноазиатската държава. „Би било неморално да се доставят оръжия с намерението да се предизвиква още повече война, да се продават още повече оръжия или с цел отърваване от стари оръжия", каза папата в отговор на въпрос на придружаващ  го в самолета журналист.

Самозащитата е не само оправдана, но и доказателство за любов към дома си
папа Франциск

Говорейки за руската инвазия в Украйна Франциск заяви, че самозащитата е не само оправдана, но и доказателство за любов към дома си. „Хората защитаваха онова, което обичаха", заяви папата.

Той призова  и за повече усилия за постигане на мир по света. „Всеки говори за мир. В продължение на 70 години ООН говори за мир и е направила много неща. Но колко много войни продължават да бушуват днес?", заяви папата. И използвайки повтаряна от него често реплика той добави: :Ние сме в една световна война".

Папата изрази отново подкрепата си за диалог, чрез който да се сложи край на войната в Украйна. „Диалогът не трябва да се изключва, дори и с агресора, въпреки че на човек това може да му се стори нежелателно и противно", каза той, цитиран и от БТА. Повтарящите се призиви на папата за диалог с Москва и с руския патриарх Кирил обаче пораждат критики в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка :Наливече ви казах че,прякора които сте си сложили много ви отива. : )!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
penman
преди 1 година
Копейкоджиите ще измислят всякакви оправдания, само и само да не признаят истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
Това, което се вижда на снимката не е масов гроб. Масов гроб е яма, в която са заровени хора безредно без никакви опознвавателни знаци. Това на снимката даже е с информация за погребаните. Такава пропаганда май и по комунизма не е имало. Поне сменете снимката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
Боже какъв ужас. От хиляди години по време на специални операции се действа по този начи. Да ги оставят да изгният и да плъзнат всякакви чуми. Наскоро и в Мали откриха масов гроб до френска военна база. Не чух някой да се е притеснил толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: man40 тия сказки как украинци убивали деца в Донецк е только за тупие троля. Слова за извинение за нашему агресию.ч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
Нормално. Убийства, изнасилвания и след това убийства, тертор. Както казват франсетата "На война като на война". За съжеление на украинците, не са случили на съсед. Сега копейниците ще почнат със опорките - било постановка, после ама те били нацисти, после ама те са цивилни подкрепящи нацистите, ама те са работили в ковид лаборатории и т.н. ... ами не копейници, това е война и изкарва най-лошото в хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
man40
преди 1 година
До: zelka007И как разба,че са цивилни.Хората кръстове са сложили.Ако бяха някакви криминални убийства юяха да ги заровят някъде без никакви знаци.Най-вероятно това са изоставени трупове на украински военни.какво да ги правят,да ги оставят да гният ли?А защо нищо не се казва за цивилните жертви загинали от НАТОвските ракети с които се обстрелват жилищните квартали в Донецк.Там загиват и осакатяват деца.Или това рашките сами си го правят за да имат повод. Европа страда много и вече не конкурент ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: valentino29 Знаеш что ето карма? Кагда падиграваш се на мука на ета люди, получиш такая мука в твоя жизнь тоже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: valentino29 Такие как тебя надо отидат на място и увидят с очи. Кагда увидеш что наших делать, друго гавариш патом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 10
valentino29
преди 1 година
Знаех си аз ,че Бучите са неизбежни,само дето белите каски липсват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още