IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военната машина на Путин може би е тайното оръжие на икономиката

Подкрепата за икономиката от военната индустрия обаче е вероятно да се окаже краткотрайна

17:38 | 15.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Увеличаващите се военни усилия на руския президент Владимир Путин изглежда подкрепят руското индустриално производство, помагайки на икономиката да се представи по-добре от най-лошите прогнози на фона на санкциите.

Потайността, обгръщаща производството на военно оборудване, не може да скрие напълно ефекта, който то започва да има върху общото производство в страната, съобщава Bloomberg. Производството на „завършени метални стоки“ – статистическа група, която освен предмети като прибори за хранене включва също оръжия, бомби и амуниции – се е увеличило с почти 30% през юли спрямо година по-рано, след като отчете значителни спадове през предходните месеци.

Отделна категория, наречена „други превозни средства и оборудване“, която наред с колела включва и кораби, самолети и военна техника, също е сред най-добре представилите се сегменти. Руското индустриално производство по сектори. Графика: Bloomberg Руското индустриално производство по сектори. Графика: Bloomberg

„Производството щеше да се представи много по-зле, ако не беше войната“, каза Татяна Орлова от Oxford Economics.

Подкрепата за икономиката от военната индустрия обаче е вероятно да се окаже краткотрайна, особено ако отклонява човешка сила, докато в същото време санкциите лишават руската военна машина от компоненти и технологии. Спорът за енергийните доставки за Европа също заплашва да ограничи приходите към руската икономика. Досега Москва вече е прекратила по-голяма част от снабдяването към основния си пазар Европа и продава енергоносители на други купувачи с отстъпки.

Русия бързо въведе финансови защити в опит да се предпази от санкциите след инвазията в Украйна през февруари, но вкарването на икономиката във военен режим най-вероятно е отнело повече време. До юли Путин вече беше подписал закон, който дава на правителството извънреден контрол върху бизнеса, за да се подкрепи армията, ако бъде необходимо, като се пренасочи продукция към военните нужди или да се работи допълнителни часове.

„Юлските данни потвърждават, че увеличаването на държавните поръчки за военно-индустриалния комплекс подкрепят руското производство“, коментира Орлова. „Данните за индустриалното производство изглеждат почти твърде добри, за да са истина през последните няколко месеца“, допълва тя.

Руската статистическа служба не е отговорила на запитвания за данни за военната индустрия, но от там посочват, че събирането на статистическа информация за „завършени метални стоки“ е според официалната система за класифициране на икономическа активност. Категорията не включва „крайни продукти“ от военната индустрия, посочиха от службата, без да поясняват какво имат предвид.

Номенклатурата за тази група продукти, последно променяна през 2022 г., включва голям списък от метални продукти, включително оръжия, амуниции, бомби, ракети, патрони и др.

Получаването на реалистична информация за икономиката на Русия става все по-трудно, след като правителството спря да публикува ключови статистически данни и вече не представя месечна разбивка за харчовете си по различни бюджетни пера, включително отбрана.

На тъмно

Индустриалното възстановяване е последният пример, а ролята на армията само усложнява ситуацията.

Заводското производство, преди това разглеждано като олицетворение на представянето на цялата икономика, се е свило леко през юли – същият месец, в който брутният вътрешен продукт е намалял с годишните 4,3%.

В същото време според анализ на официални данни от неправителствената организация Център за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози индустриалното производство се е свило с 3,1% през юли спрямо година по-рано. От центъра обясняват разминаването с по-оптимистичните данни на статистическата агенция за сметка на тяхното изключване на класифицирани продукти при изчисляването на производството.

Други измерители на руския индустриален сектор също сигнализират за влошаване – от мярката за доверие на бизнеса до индекс на Руската централна банка. Проучване за нагласите на мениджърите по поръчките на S&P Global показва, че промишлените производители отчитат шестмесечен спад в производството, приключил през август.

И все пак, според официалните данни, при сезонно коригирана основа и такава, коригирана спрямо работните дни, производството на заводите не е намаляло от април и всъщност дори започва да се увеличава през юли.

Военните поръчки може би са допринесли за възстановяването през юли при производството, посочва Евгени Суворов, водещ икономист за Русия на CentroCredit Bank. Стимулите може би също са зад неочаквания ръст при строителството същия месец, когато то изненада икономистите с ръст от над 6% годишно, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
Импе сайта е за рибките ,не за риболовците.: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
Добре, бе - нали руснаците вече нямали снаряди, бомби, оръдия, танкове шмайзери и не можели да си ги произвеждат? На кое да вярваме последно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още