IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последните икономически патрони на Путин

Опциите на руския президент в икономическата война се изчерпват 

08:25 | 08.09.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Руският президент преди началото на форума във Владивосток. Снимка: EPA/YEGOR ALEYEV/TASS
Руският президент преди началото на форума във Владивосток. Снимка: EPA/YEGOR ALEYEV/TASS

Посланието на руския президент беше войнствено, но тонът, с който го отправи, беше безпристрастен. Няма да е възможно да изолират Русия, заяви Владимир Путин на икономически форум във Владивосток в сряда. Той говори за „санкционната треска" на Запада и за „агресивните опити да се наложи модел на поведение на други страни, да им се отнеме суверенитетът".

Ще се случи точно обратното, увери Путин аудиторията си - държавни гости от Китай, Монголия, Мианмар и други страни. „Укрепването на нашия суверенитет" е „неизбежен резултат от това, което се случва сега". Путин заяви, че страната му не е загубила и няма да загуби нищо от войната. Но безчувственият му изказ изглеждаше така, сякаш го измъчват съмнения, коментира Мориц Кох от Handelsblatt. 

Путин е подложен на натиск. Украйна отчита успехи в отбранителната си битка срещу руската армия, а руснаците изчерпват възможностите си в икономическата война с Европа.

Решението да не се рестартира газопроводът „Северен поток 1" в Балтийско море след предполагаемата профилактика и да се преустановят всички преки доставки на газ за Германия за неопределен период от време само за кратко разбуни енергийните пазари. След значителното си повишение в началото на седмицата цената на европейския природен газ отново спадна, след което отново леко се повиши. Руският президент по време на форума във Владивосток. Снимка: EPA/YEGOR ALEYEV/TASS Руският президент по време на форума във Владивосток. Снимка: EPA/YEGOR ALEYEV/TASS

През последните месеци европейците успяха значително да намалят енергийната си зависимост от Русия. „В началото на войната руският тръбопроводен газ все още представляваше 40% от общия внос на газ. Днес той представлява само 9 % от вноса на газ в ЕС", съобщава председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Спестените количества позволиха също така да се напълнят съоръженията за съхранение на газ. Средното ниво на съхранение в ЕС сега е 82%, а в Германия - дори 86,5%.

Това очевидно допринася за намаляване на нервността на пазарите. Норвегия и САЩ се включват като доставчици. Сега Норвегия изпраща повече газ за Европа, отколкото Русия. А според еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон вносът на втечнен природен газ (LNG) от САЩ е нараснал до 40 млрд. куб. м между януари и август - почти два пъти повече, отколкото през цялата 2021 г.

Европа се надява на облекчение на енергийния пазар

Европейците се надяват, че ситуацията на енергийния пазар ще се облекчи още повече, когато приключат ремонтните дейности на френските ядрени реактори и сушата приключи. През последните седмици сушата доведе до недостиг на вода за охлаждане, а транспортът на въглища по реките също трябваше да бъде ограничен поради ниското ниво на водата.

За ЕК е ясно, че в тази икономическа война става дума за това коя страна може да се направи по-бързо независима от другата. Тук европейците смятат, че имат предимство. „За Русия е почти невъзможно да намери нови клиенти за тръбопроводен газ в краткосрочен план", казва Фон дер Лайен.

Знаем, че различните технологични санкции, които вече са в сила след нахлуването в Крим, значително отслабиха военния потенциал на Русия.
Гунтрам Волф
директор на Германския съвет за външни отношения

Във Владивосток Путин наблегна на нарастващото икономическо значение на Азия. По-тясното сътрудничество с държавите от Азиатско-тихоокеанския регион предлага „огромни нови възможности". Но експертите се съмняват, че Русия ще успее бързо да пренасочи газовите си потоци на изток. Това ще изисква изграждането на нови тръбопроводи и ще отнеме няколко години дори в най-добрия случай.

В същото време западното технологично ембарго възпрепятства усилията на Русия да се снабди с военно оборудване, за да компенсира загубите в Украйна. „Знаем, че различните технологични санкции, които вече са в сила след нахлуването в Крим, значително отслабиха военния потенциал на Русия", обяснява Гунтрам Волф, директор на Германския съвет за външни отношения. „Например, някои оръжейни системи вече не се продават на Русия, а някои стоки като чипове вече липсват и за руското оръжейно производство“. 

Това съвпада с новината от САЩ, че американските разузнавателни служби имат данни, че Русия иска да внася боеприпаси от Северна Корея. Русия може би е напът да закупи „милиони патрони, артилерийски снаряди и ракети" от Северна Корея, потвърди във вторник говорител на Белия дом. Според него това е доказателство за „отчаянието" на руснаците в условията на нарастващ недостиг на доставки.

Икономиката на Русия се свива значително

Те не се ограничават само до отбранителния сектор. Фабриките в Русия са в застой, производството на автомобили се е свило. „Икономиката на Русия силно страда от санкциите", казва Янис Клуге, експерт в базираната в Берлин фондация Stiftung für Wissenschaft und Politik.

„Русия се превърна в токсична за всички международни компании, макар и не всички да се оттеглиха. С много малки изключения никой вече няма да иска да инвестира в страната". Технологичното ниво не би могло да се поддържа в дългосрочен план, ако страната действа самостоятелно, казва той. 

Официалните статистически данни, според които руската икономика се свива с четири процента през тази година, не отразяват мащабите на кризата. Клуге заговори и за петролното ембарго на ЕС: „То ще влезе в сила едва през декември или февруари“. 

От друга страна, със спирането на доставките по "Северен поток 1" Путин до голяма степен е изчерпал възможностите си да окаже икономически натиск върху Европа. Русия все още доставя известно количество газ за Европа - най-вече по украинската тръбопроводна мрежа. Но останалите количества едва ли ще бъдат подходящи за икономическо оръжие.

Русия се превърна в токсична за всички международни компании, макар и не всички да се оттеглиха. С много малки изключения никой вече няма да иска да инвестира в страната.
Янис Клуге
експерт в Stiftung für Wissenschaft und Politik

Руският президент предполага, че Западът губи нервите си. Всъщност страхът от рецесия в Европа нараства, леви и десни групи се мобилизират срещу политиката на санкции, заплашвайки с „гореща есен" и "люта зима". Засега обаче натискът от улицата е ограничен, а европейските правителства показват решимостта си да продължат да подкрепят Украйна.

Канцлерът Олаф Шолц подчерта по време на общия дебат в Бундестага, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна, „докато е необходимо". Берлин е доставил на Украйна самоходни гаубици, ракетни установки Mars и противовъздушни танкове Gepard, а също така е обещал управляеми ракети Iris-Т.

По време на посещението си в Берлин през миналия уикенд украинският министър-председател Денис Шмихал също така поиска от германското правителство доставката на тежки бойни танкове Leopard 2. В Бундестага обаче Шолц отново подчерта, че няма да има самостоятелен подход на Германия към доставката на бойни танкове западно производство. В четвъртък министрите на отбраната на държавите, подкрепящи Украйна, ще обсъдят по-нататъшната помощ във военновъздушната база на САЩ в Рамщайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Днес срещнах това интересно сравнение: "Русские штурмовали Попасную два месяца, не жалея местных жителей, намеренно уничтожая жилые кварталы. В результате город был разрушен российскими военными преступниками на 90%. И восстановить его уже не возможно.Балаклею ВСУ взяли за два дня, не подвергая отстрелам. Город цел, люди живыВ этом и заключается разница между Россией и Украиной.Украина бережт города и людей. Россияне - людей ненаидят и истребляют без всякой жалости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Импeраторът: Така е ! Импа преживява катарзис и е изчиства от вредното влияние на руските бандюги !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Zlato Точна и ясна - складьi в Европе заполнени на 90%. Ето Начит 2 месяца с полтара. Почти за целая зима. А и другие поставки идет. А мьi в жопу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
Точно и ясно: The U.S. cant come to Europes rescue if Russia stops gas flows during the winter, says hedge fund https://***.cnbc.com/video/2022/08/16/skylar-capital-management-discusses-europes-energy-crisis.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
melon
преди 1 година
До: ИмпeраторътЯвно импето е преживял катарзис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: fortiss.Прочети пак какво съм написал. И за твое сведение, от както Газпром и Путин ми прибраха парите от ипотеката на апартамента на баба ми, които инвестирах, вече не съм им фен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Последний патрон скора будет - кагда сложи писталет в свою уста. Или ему сложат, патаму что он страхливий крьicа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
fortiss.
преди 1 година
До: ИмпeраторътТи какво правиш в София, а не се в Масква? Не всички като теб се продават за няколко кубика газ и не всеки като теб мисли само за стомахчето си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
fortiss.
преди 1 година
Той говори за санкционната треска" на Запада и за агресивните опити да се наложи модел на поведение на други страни, да им се отнеме суверенитетът".Какъв суверенитет - ти какво правиш в Украйна???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
Импeраторът
преди 1 година
Мисля си кое е по-добре за човек в момента - да живее в Европа тази зима или в Русия? Ами като гледам и руснаците, и техните копейници предпочитат Европа. Риторичен въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още