IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия купува артилерийски снаряди от Северна Корея?

Москва изпитва трудности да възстанови запасите от високотехнологични оръжия, но покупката на снаряди показва, че не може да посрещне и базовите си нужди

15:08 | 07.09.22 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия е купила милиони артилерийски снаряди и ракети от Северна Корея, съобщава New York Times, позовавайки се на декласифициран доклад на американското разузнаване. Според изданието това е сигнал, че санкциите на Запада срещу Москва и контрола върху износа започват да работят.

Според изводите в него Кремъл има проблеми с веригите на доставки на военно оборудване. Заради санкциите на Запада Русия не може да запълни запасите си от високотехнологични оръжия, изразходвани досега във военните действия в Украйна. Но вече покупката и на артилерийски снаряди от Северна Корея може да бъде знак, че Русия не може да посрещне дори базовите си военни нужди, коментират военни експерти.

Трудно да се прецени дали покупката на това въоръжение реално нарушава експортния контрол - няма нищо високотехнологично в 152-милиметровите снаряди за "Катюша", които Пхенян произвежда. Този внос обаче показва отчаянието на Москва, както и факта, че руският президент Владимир Путин не може да мобилизира руската икономика и да я настрои на военен режим.

Друг е въпросът какво е качеството на севернокорейските снаряди и при какви условия са съхранявани те.

В доклада не се описват точните оръжия, време и обеми на доставките. Американското разузнаване обаче посочва, че се очакват още доставки от Пхенян за руската армия.

Преди седмица Москва получи и първите дронове, произведени в Иран, отбелязва NYT. И Иран, и Северна Корея са под строги санкции на Запада и всяка покупка на оръжия от Пхенян е нарушение на резолюциите на ООН.

Още преди началото на войната в Украйна американското разузнаване започна да отваря свои доклади относно ситуацията във военния сектор на Русия. Първо тези документи бяха предоставени на партньорите, а след това ще бъдат и публично достъпни.

Според всички анализи санкциите на Запада не вредят на икономиката на Русия - заради високите цени на енергоизточниците Москва има повече приходи, които позволяват на властта да поддържа и банковата система, която е отрязана от международно финансиране. Санкциите срещу олигарсите също не доведоха до очакваната реакция срещу управлението на Владимир Путин.

Но санкциите на Запада вече влияят върху възможността на Русия да възстанови своето военно оборудване и в това отношение са ефективни. Ограниченията не позволяват на Москва да произвежда и електрониката, необходима за високотехнологичното военно оборудване.

Доскоро Русия се надяваше, че Китай ще пренебрегне санкциите и ще доставя нужното оборудване на руската армия. Но индикациите сочат, че Пекин с желание купува руски петрол с голяма отстъпка, но досега не пренебрегва ограниченията за доставка на оръжия за Москва и не продава нито оборудване, нито части за него.

САЩ на няколко пъти предупредиха Пекин, че ако бъдат доставени чипове, необходими за руския военно-промишлен комплекс, веднага ще бъде спрян достъпът до технологии, от които китайските производители се нуждаят за производството на чипове. Под натиска на Вашингтон много държави тръгуват особено внимателно с Москва, допълва още NYT.

Затова и сега Русия обръща внимание на Северна Корея и Иран, които нямат какво да губят.

(Не)ефективните ракети

Военната офанзива в Украйна има още един горчив привкус за Путин - те показаха, че високоточните руски ракети всъщност са доста неточни и неефективни. Около половината от тях не се взривяват или пропускат мишената си, разказва още NYT.

Запасите от високотехнологични ракети бързо започнаха да намаляват и това се вижда и от променената стратегия на Русия - военните спряха да обстрелват украинските градове с ракети, а вместо това се обърнаха към "брутална" артилерийска стрелба, която унищожава източните региони.

В последните седмици украинските военни започнаха методично и с голяма точност да унищожават руски складове, разположени на територията на Украйна. В това начинание помагат системите за залпов огън HIMARS, доставени от САЩ. И макар че не може да се каже със сигурност какъв е ефектът от тези действия върху запасите от въоръжение, те накараха руските военни да дръпнат назад тези складове и това намали ефективността на артилерията.

Американското разузнаване посочва също така, че някои артилерийски снаряди са повредени от лошо съхранение. Експертите обясняват, че за да бъдат по-ефективни, тези снаряди избухват във въздуха, малко преди да достигнат земята, увеличавайки разрушителната им сила. Но кратерите от руските снаряди показват, че те избухват, падайки на земята, което намалява щетите за украинската армия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
hitar_petar
преди 1 година
"Елитът" навсякъде е един и същ - *** пяна изплувала на повърхността, там ги "обслужват" най-приятно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: hitar_petar защо ли руския елит не споделя твоето мнение и на всичките децата им веееха *** по гнилия запад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: hitar_petar Ну канечно, приезжай в Краснопосранск да увидеш харошая жизнь!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
hitar_petar
преди 1 година
По добре корейски снаряди, камъни и дърве, отколкото американския гнет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
еми сега остава да договорят и камъни за прашки от Еритрея и всичко е точно, всеки от съюзниците им се е отчел с нещо !... след 3 дена са на полската граница, нали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
От Иран е бутафория , не оръжие ... Там аятоласите държат джамиите да имат високоговорители , другото нема значение , алах е с тях ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ой, докуда докарали я, да палучаем вооружение из С.Корея и Иран! СмехДержава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още