IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обвинява Русия, че използва товарни кораби, за да пренася оръжия в Черно море

Киев иска от Турция да блокира преминаването на санкционирани кораби, които пътуват от Сирия през проливи, контролирани от Анкара

06:57 | 02.09.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Украйна обвинява Русия, че използва товарни кораби, за да пренася оръжия в Черно море

Руска корабна линия, свързана с Министерството на отбраната на страната, превозва оръжия и доставки през Босфора до пристанища в Черно море в подкрепа на военните действия на Москва, твърдят украински официални лица, които призовават Турция да блокира достъпа им.

Киев е поискал от турските власти да предприемат действия срещу най-малко четири товарни кораба, които според него превозват военно оборудване от руска база в Сирия през контролираните от Турция проливи, единствения път към Черно море от Средиземно море, пише The Wall Street Journal. 

Украйна e отправила официален протест до турския посланик в понеделник, след като заяви, че руски товарен кораб "Спарта II" е транспортирал ракетна система за противовъздушна отбрана С-300 през проливите и я е доставил в руското пристанище Новоросийск близо до Украйна на 27 август.

„Спарта II" се експлоатира от базираната в Москва компания "Оборонлогистикс", която описва основната си цел като задоволяване на транспортните нужди на Министерството на отбраната на Русия за „военни стоки и стоки със специално предназначение". От началото на войната САЩ са наложили санкции на компанията.

"Оборонлогистикс" заяви, че е превозвала зехтин.

Позицията на Турция като пазач на стратегическите проливи, предмет на международен договор, известен като Конвенцията от Монтрьо, доведе до засилване на дипломатическия натиск върху Анкара от страна на Русия и Украйна. Турция се опитва да запази политическите и търговските си отношения и с двете страни.

В първите дни на руската инвазия през февруари Турция се позова на конвенцията, за да забрани на руски и украински военни кораби да преминават през пролива. Това на практика попречи на Москва да подсили черноморския си флот, който претърпя значителни загуби от украинските удари.

През април украински ракети потопиха флагмана на флота - ракетния крайцер „Москва".

Макар че конвенцията позволява на Турция да блокира военни кораби от държави във война, договорът има за цел да защити свободата на корабоплаване за гражданските кораби.

Украйна иска Турция да блокира търговски кораби, превозващи руска военна техника, като твърди, че доставките подпомагат руските сили в Южна Украйна. В случая със „Спарта II“ Украйна твърди, че корабът следва да се счита за военен кораб съгласно условията на договора и да подлежи на забрана.

Турското външно министерство не отговори на молбата за коментар на WSJ. Руското министерство на отбраната не e отговорило на искането за коментар относно корабите и техния товар. Министерството на външните работи на Русия пояснява, че въпросът не попада в неговата компетентност.

„В крайна сметка е законно" Русия да пренася оръжия на търговски кораби, казва Йорук Исик, морски експерт и ръководител на консултантската фирма Bosphorus Observer, която анализира дейността в турските проливи. Но според него, „ако има политическа воля", Турция може да каже на Русия, че подобни действия са неприемливи.

„От юридическа гледна точка не е в правомощията на Турция да забранява търговски кораби", каза Алпер Коскун, бивш генерален директор по въпросите на международната сигурност в турското министерство на външните работи. Въпреки това използването на търговски кораби от страна на Русия по този начин е „явна злоупотреба с Конвенцията от Монтрьо и използване на вратичка", казва Коскун, който е старши сътрудник в Carnegie Endowment for International Peace във Вашингтон.

Използването на търговски кораби от страна на Русия по този начин е явна злоупотреба с Конвенцията от Монтрьо и използване на вратичка.
Алпер Коскун
старши сътрудник в Carnegie Endowment for International Peace във Вашингтон

Преди неотдавнашното плаване на "Спарта II", което предизвика украинския протест, руските сили в Сирия са преместили батарея С-300 в пристанището на Тартус от място, разположено на 41 мили източно, показва анализ на сателитни изображения, направен от ImageSat International Ltd.

Спътниковите изображения и данните за проследяване на корабите показват, че „Спарта II" е пристигнала в Тартус. След като корабът е отплавал, батареята С-300 вече не се е виждала в пристанището, твърдят от ImageSat.

"Оборонлогистикс" заяви, че корабът е доставил в Сирия 2000-тонен търговски товар, който включва тръби, електрическо оборудване, промишлени химикали и горива. Според тях корабът се е върнал със зехтин.

По време на пътуванията по-рано това лято компанията заяви, че „Спарта II" е доставила оборудване за петролната индустрия на Сирия и беларуски камиони. Той се е върнал в Русия с плодове и други селскостопански стоки, заявиха от компанията.

Друг кораб, контролиран от "Оборонлогистикс" - "Пижма", посети Тартус по-рано тази година. Компанията съобщи, че през май е доставила руски товар, предназначен за съоръжения за ядрена енергия в египетското пристанище Александрия.

САЩ наложиха санкции на кораба след инвазията в Украйна. Според западни служители той е бил използван за превоз на военни доставки.

Според американски официални лица действията на Русия за доставяне на стоки от Сирия са знак, че тя изчерпва запасите си от определени оръжия и боеприпаси и достига до периферията на зоните на военните си операции, за да ги попълни.

Турция затвори въздушното си пространство за руски военни полети от Сирия, заяви турският външен министър през април, след като Украйна изрази опасения, че Русия използва маршрутите за полети, за да превозва бойци към Украйна, твърдят дипломати.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
До: khao Ако не можеш да обясняваш нещо нормално не желая да ми отговаряш. Аз съм спал в училище за някоя конвенция, ти си спал за нещо друго. Тук в коментарите по цял ден си разменяте обиди защото всички се издънваме все някъде със знанията си, ако ти харесва този начин на коментиране има достатъчно други потребители на които им е любим и ще ти влязат в положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: 0pk: Е как ? Нали им трябва да "сбиват" химарси :))) - Ето - https://***.actualno.com/europe/rusija-se-hvali-che-e-unishtojila-44-himars-a-a-v-ukrajna-ima-samo-20-tina-news_1806292.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 8
0pk
преди 1 година
Е туй ли е най-големия проблем на Zеленскi, че оpките прекарали някаква скапана установка, за която отдавна са им свършили ракетите, с товарен кораб през Босфора? Бързам да успокоя бушуващите у местните полезни евроатлантици страсти, че всъщност поради безполезността си, тази установка се е пренасяла за скрап, а не за някакви военни действия както се твърди в статията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Zlato какво ще стане ако прочетеш конвенцоята? може би ще спреш с тъъпите въпроси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Zlato щеше да кажа че си функционално неграмотен ако не знаех че си тъъъп! тук отговорноста е на Турция, ако султана реши тоя хартишляк ще ви хване и вас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Какво се случва ако Турция реши да затвори Босфора без основание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Когато си елементарна иZрожденска кореноножка , без изградени синапси , можеш единствено да цитираш декларативни твърдения . Разсъждения йок . Какво се случва , ако Украйна едностранно официално обяви война на крадците на съдомиялни машини (рассийският кoптор) ?! Проектирай рассийската ядрена доктрина в/у това твърдение ... Поради същата причина нито една ядрена сила не е обявявала война след двете бомби в Япония ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Зелке, дори Зеленски не е обявил война. Тогава защо Турция да прави каквото и било? Обясни ми, че нещо не ти разбирам брътвежите напоследък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
До: ИмпeраторътПроблемът ще е, ако попаднат в такава не-война да разчитат на кармата. Тогава наистина ще е провал от моя страна ...А че ще попаднат почти съм сигурен. Всяко поколение си има неговите войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Война няма само според нечестивият занулен детеубиец в кремля , марчето , ларвата и песков ... Според всички останали , включително и в рассийският кoптор , си е война ... И второ корабите на "Оборонлогистикс" , не са обикновени цивилни кораби , а с военни комуникации и усилени товарни рампи и палуби , специализирани за транспорт на рассийски железа . А са регистрирани като цивилни , за да могат да акостират по-лесно по пристанищата , щото за военните се иска специални разрешения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още