IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна направи руския Черноморски флот безпомощен

Загубата на Змийския остров и потопяването на крайцера "Москва" направи флотилията неефективна

17:33 | 30.08.22 г. 13
Потопеният флагман на Черноморския флот. Снимка: Bloomberg
Потопеният флагман на Черноморския флот. Снимка: Bloomberg

Руският Черноморски флот някога беше определян като основна сила в офанзивата на Москва в Украйна, но в момента той е безпомощен под ударите на украинските военни сили, пише Politico. Ракетите, разработени в Украйна - "Нептун", заедно с дроновете "Байрактар", потопиха флагмана "Москва", а западните "Харпун" държат на разстояние част от флотилията, правейки я неизползваема, допълва още изданието.

В началото на пълномащабната война през февруари базирания в Крим морски флот беше в центъра на събитията, обстрелвайки с ракети "Калибър" военни обекти и гражданска инфраструктура дълбоко във вътрешността на Украйна. Корабите блокираха достъпа до пристанищата и дори се готвеха да акостират в Одеса.

Но след това Киев пое инициативата и серия от "мистериозни" взривове предизвикаха хаос и потопени кораби, сред които и крайцерът "Москва". По-рано през август имаше и взривове на летището Саки в Крим, за което руските военни твърдят, че е поразено от неспазване на инструкциите за пожарна безопасност, а украинците така и не поеха официално отговорността за разрушената военна инфраструктура, намираща се дълбоко в тила на противника (над 250 километра от фронтовата линия).

В момента тези кораби могат да се използват единствено като защитна сила и това ограничава възможностите за руската армия, коментират източници на изданието.

Черноморският флот обаче никога не е бил "гордост" на Кремъл - неговите сили бяха достатъчни да държат малкия украински флот. Не така стоят нещата с базирания в Североморск Северен флот на руската армия - най-модерната и голяма морска флотилия на Русия, допълва още Politico.

Към момента има удари към Украйна от руски подводници, но базираният в Крим Черноморски флот не оправдава очакванията в началото на войната - да обстрелва южните части на страната и да държи на разстояние украинските военни, същевременно защитавайки полуострова.

Това се дължи не само на украинските ракети, а и на проблемите, които с началото на войната в Украйна само се задълбочиха - остаряло оборудване и лошо управление, които украинците използваха умело. Тези проблеми започват да се признават, макар и косвено и от Кремъл и ръководителят на Черноморския флот - адмирал Игор Осипов, беше уволнен на 10 август.

Противокорабните ракети "Нептун"

Противокорабните ракети "Нептун" са украинска разработка, разказва още Politico. В проекта има участие и Олександър Турчинов, който за няколко месеца през 2014 г. изпълняваше длъжността президент на Украйна, след като Виктор Юшченко избяга в Русия заради протестите на Евромайдана и до провеждането на изборите, спечелени от Петро Порошенко.

Турчинов разказва пред Politico, че през април украинците са използвали "Нептун" и са повредили фрегатата "Адмирал Есен" - корабът не е бил потопен, защото е сработила защитата му и е отбила втората ракета. Но това е бил само урок за военните на Украйна и при следващия опит са изстреляли едновременно две ракети, преодолявайки защитата на "Москва".

От украинските удари пострада не само този крайцер - няколко малки военни и транспортни кораби са на дъното на Черно море около битката за връщането на Змийския остров през май и юни. Тогава бяха повредени и системи на противовъздушната отбрана, както и радари, благодарение на което Украйна си върна контрола над острова.

Руснаците нарекоха оттеглянето си "жест на добра воля", но според много анализатори те са напуснали острова, защото нямат отговор на украинските удари.

По суша и по море, в момента руснаците са много по-уязвими, отколкото преди войната, коментира пред Politico и източник от американското военно министерство. Загубата на предимството в Черно море ограничава възможностите на Русия да превозва оборудване и военна сила по море през Крим и така руските военни не могат да се възползват от модерното оборудване, разположено в Балтийско море, както правеха преди войната, посочва още Politico.

Руският Черноморски флот все още има повече от 30 морски съда в открити води или в пристанищата - няколко подводници, както и по-малки фрегати и корвети. Но след потапянето на "Москва" и неговата защитна система, както и загубата на Змийския остров, тяхната ефективност рязко намаля.

Разрушеното летище Саки пък ограничава възможностите за въздушна подкрепа на морските съдове в боевете, посочват още западните военни експерти. Те критикуват и действията на руските военни - след първата атака над базата на Черноморския флот в Севастопол с дрон точно в Деня на военноморските сили, те не са направили нищо, за да подсилят защитата на полуострова. След това последваха атаките над Саки, както и още няколко удара над Крим, които предизвикаха паника сред руското население, а според информация в украинските медии местната администрация евакуира семействата си в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivan N.
преди 1 година
До: ИмпeраторътЧета днес, че 50% от дивидента ще го прибере Путин, а другите няма ли да ги изплатят? За 10 млрд. Евро говорим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Kan4o хахахахаха, някакъв жалък опит да оправдаеш руската некадърност ли е това? няма военна суперсила без силен флот.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Kan4o А ета изявление за Китая и американский флот е точна как наше изявление, как Киев за 3 дня...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ну, а наший сверх-корабль Василий Бьiков забьiли как потопили? 600 миллиона доларов на дно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 11
Solar Power
преди 1 година
До: Kan4o: Така е ! Това дори се случи през ВСВ. САЩ загубиха почти половината си флот. Какво от това ? Капитализма РАБОТИ , само след година бълваха продукция :) За русия отидоха над 7000 танка и 11000 самолета. ХИЛЯДИ ! 2 пъти света подценява САЩ ! ПСВ и ВСВ ! Защо е нужно трети път да го правят ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
Освен това фосилните горива са БИТА карта. Дали ще са 20 или 30 години, но ще бъдат замемени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 12
Solar Power
преди 1 година
До: Shadow1: Няма начин ! Никой не прави бизнес с хора които не уважават договора си. Ще има газ / няма да има. Ще ви пуснем / ще спрем. Сега профилактика / няма профилактика. Турбината няма да я сложим / ще я сложим. Ще плащате в рубли ... а не във виетнамски донки.Дивидент ? Няма ! Путин поиска парите за ракети с които да събаря злощастни панелки населени с деца и баби. Гъзпром се казва това :) Импе чак ми е жал,че изгоря с акциите и дивидента. За един учител това са си пари....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 21
Kan4o
преди 1 година
Не че нещо, но в 21 век няма моркс флотилия, която да е способна да отбие атака. Ако си мислите, че американската е по-добра...просто никога не е била атакивана с противокорабни ракети.Имаше един анализ показващ, че сащ биха загубили 80% от флотилията си и изключително много самолети ако възникне сблъсък с Китай още в първите 2-3 дни на сблъсъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: Shadow1О, тя е много добре компанията - особено след като не ми платиха дивидентите. Който си е ипотекирал апартамента, за да купи акции техни знае как се чувствам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 13
Shadow1
преди 1 година
До: Импeраторът Не е паднала толкова много компанията, други технологични компании паднаха далеч повече и без да бъдат използвани като оръжие във война. А и има шанс да възстанови много от загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още