IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна започна контраофанзива, Русия има проблеми с иранските дронове 

Париж и Берлин засега са срещу широкомащабна забрана за влизане на руски граждани в ЕС, в Киев очакват международните ядрени експерти 

07:23 | 30.08.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Руски военни охраняват ВЕЦ край Херсон през май 2022 г. Снимка: ЕРА/БГнес
Руски военни охраняват ВЕЦ край Херсон през май 2022 г. Снимка: ЕРА/БГнес

Половин година след като руските войски нахлуха в Южна Украйна, украинската армия започна контраофанзива. Най-външната отбранителна линия на руснаците в Херсонска област е пробита на няколко места, съобщиха украинските военни.

В понеделник вечерта президентът Володимир Зеленски говори за офанзивата с намеци. Според него никой, който се държи отговорно, не би казал нищо за плановете му по време на войната. „Но искаме окупаторите да знаят: Ние ще ги прекарваме през границата. От другата страна на границата ни, където нищо не се е променило“. „Ако руските войници искат да оцелеят - каза той, „сега е моментът да се приберат у дома".

Правителството на САЩ не пожела да коментира подробности. Но говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби посочи, че Украйна отдавна е обявила и подготвила контраофанзивата. Това вече принуди Русия да изтегли войските си от размирния Донбас на юг.

Според Министерството на външните работи в Киев се очакват експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Те трябва да инспектират окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала. За Украйна вторник е 188-ият ден от отбранителната ѝ борба срещу руската инвазия.

Украинска атака в Херсонска област

Големият град Херсон, разположен на десния бряг на река Днепър, бе превзет от руските войски, настъпващи от Кримския полуостров, още в началото на инвазията през февруари. Зеленски и неговото военно ръководство говорят за нападение в южната част на страната още от юни. В политическо отношение Украйна е подложена на натиск, тъй като Русия иска да анексира завладените територии и вероятно подготвя референдуми за тях през септември.

До вторник обаче нямаше почти никакви потвърдени подробности за офанзивата. Според южната група на украинската армия частите на донецките сепаратисти и руските морски пехотинци са били принудени да отстъпят. Не е предоставена по-точна информация за местоположението. Американският телевизионен канал CNN, позовавайки се на украински военни източници, съобщи, че са превзети четири села близо до Херсон, включително Правдине. Първоначално информацията не може да бъде проверена.

По руски данни двата прехода през Днепър при Антонивка и Нова Каховска отново са били обстрелвани. С подобни атаки украинската армия от известно време се опитва да прекъсне доставките към големия руски плацдарм на десния бряг на Днепър. За експлозии се съобщава и от самия Херсон и от град Мелитопол, който също е под руска окупация. 

Украинските власти призоваха хората да напуснат окупираните райони, ако е възможно. Ако това не е възможно, те трябва да се запасят с храна и вода и да потърсят подслон в укрепени сгради. Според властите в центъра на контролирания от Украйна град Николаев руски обстрел е убил двама души и е ранил 24.

Много отричания за контраофанзивата от руска страна

Министерството на отбраната в Москва потвърди украинските атаки в районите на Херсон и Николаев, но заяви, че те са се „провалили с гръм и трясък". Украинската армия е претърпяла тежки загуби на войници и техника. Няма доказателства за това. Нервността на руската страна се отразява в изявленията на окупационните администрации, които уверяват, че нищо не се случва. Предполагаемата офанзива е „както обикновено фалшификат на украинската пропаганда", заяви Сергей Аксьонов, ръководител на кримската администрация.

Руският националист и бивш полеви командир на сепаратистите Игор Гиркин потвърди нападенията в Telegram. Той обаче заяви, че засега те имат за цел само демонстрация и Украйна все още не е разположила основните си сили. Служители на Пентагона са стигнали до подобно заключение, като според CNN говорят за „сканиране" на фронта.

Украински депутат, който е дезертирал в Русия, е бил убит в Херсонска област. По предварителни данни депутатът Олексий Ковальов (33 г.) е бил застрелян в дома си, съобщиха руските правоприлагащи органи. При нападението е убита и приятелката му. Ковальов вече бе преживял нападение с експлозив през юни. В Херсонската окупационна власт той бе заместник-ръководител на областта и министър на земеделието.

В очакване на ядрените експерти

След седмици на напрежение относно мисията на МААЕ в атомната електроцентрала в Запорожие експертите отпътуваха от Виена и първо са очаквани в Киев, съобщи украинското външно министерство в понеделник. През последните седмици районът около най-голямата ядрена електроцентрала беше многократно обстрелван, за което руската и украинската страна се обвиняват взаимно.

„Радваме се, че екипът е на път да провери безопасността и сигурността на системите там и да оцени условията на работа на персонала", заяви във Вашингтон говорителят на Съвета за сигурност на САЩ Кърби. Той отново пледира за създаването на демилитаризирана зона около електроцентралата. Украйна също призовава за това, докато Русия го отхвърля.

Русия изпитва проблеми с иранските дронове 

Според информация на САЩ Русия има сериозни проблеми с ирански безпилотни самолети, които Кремъл възнамерява да използва в агресивната си война срещу Украйна. Има „многобройни проблеми" с безпилотните летателни апарати, заявиха в понеделник членове на Белия дом, като се позоваха на информация от разузнавателните служби на САЩ. За предполагаемите руски проблеми съобщи първо вестник Washington Post.

През миналата седмица информационната агенция AP съобщи, че Русия е получила стотици ирански безпилотни самолети, които биха могли да бъдат използвани във войната срещу Украйна - въпреки предупрежденията на САЩ към Техеран да не доставя самолетите. Американски служители съобщиха на агенцията, че предаването на безпилотните самолети „Мохаджер-6“ и „Шахед“ е станало в продължение на няколко дни този месец. Според тях руските самолети са били натоварени на летище в Иран, а след това оръжията са били транспортирани до Русия. Снимка, предоставена от иранската армия на 28 май 2022 г., показва безпилотни самолети в подземна база за безпилотни самолети на неизвестно място в Иран. Снимка: EPA/IRANIAN ARMY OFFICE Снимка, предоставена от иранската армия на 28 май 2022 г., показва безпилотни самолети в подземна база за безпилотни самолети на неизвестно място в Иран. Снимка: EPA/IRANIAN ARMY OFFICE

Тези дронове могат да се използват за обстрел на радарни установки, артилерия и други военни обекти. При първоначалните тестове обаче руските въоръжени сили са се сблъскали с множество неизправности. Според медийни статии американското правителство очаква Иран да достави още стотици безпилотни самолети на Москва.

През юли САЩ заявиха, че предполагат, че Русия иска да придобие ирански бойни дронове. Руска правителствена делегация очевидно е посетила иранско летище за демонстрация на безпилотни летателни апарати, способни да извършват нападения, твърдят щатски медии. А през юли и Путин посети иранската столица Техеран за среща на високо равнище с иранските и турските си колеги.

Берлин и Париж за срещу широка забрана за влизане на руски граждани в ЕС

Германия и Франция се противопоставят на широка забрана за влизане на руски граждани в ЕС. „Трябва да помислим за умни начини да използваме важния лост за издаване на визи", се казва в документ с позиция, изпратен до останалите държави членки за срещата на външните министри този вторник и сряда в Прага. Заявленията, подадени от руски граждани, трябва да бъдат внимателно проучени за възможни рискове за сигурността. В същото време не бивало да се подценява влиянието на прекия опит на живота в демокрации. Това се отнасяло по-специално за бъдещите поколения.

„Визовата ни политика трябва да отразява това и да продължи да позволява контакти между хората в ЕС с руски граждани, които не са свързани с руското правителство", се казва в документа, получен от Deutsche Presse-Agentur. Ето защо намерението е да се запази правната рамка, която позволява на студентите, артистите, учените и специалистите да влизат в ЕС, независимо дали са заплашени от политическо преследване.

Париж и Берлин предупредиха срещу мащабни ограничения на визовата политика. Важно е да се избегне подхранването на руския наратив и отчуждаването на бъдещите поколения, смятат двете страни. Освен това можело да се стигне до т.нар. ефект "обединение около знамето". Това означава, че гражданите са склонни да се обединят зад своите лидери в лицето на атаки и провокации отвън.

Важните събития във вторник 

На неофициална среща в Прага във вторник министрите на отбраната на ЕС ще обсъдят войната в Украйна и по-нататъшната подкрепа за въоръжените сили на страната. Те ще обсъдят и пропуските в инвестициите на ЕС в областта на отбраната. Министрите на външните работи на ЕС също ще започнат среща в чешката столица във вторник. Войната и евентуалните ограничения за влизане на руснаци в ЕС са на дневен ред в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
До: zelka007 Зад Иранския комплекс стоят някакви хора, които на теория нямат пречка да си развият продукта, ако получават достатъчно финансиране и са мотивирани всичко останало ще си дойде на мястото. Ще отнеме известно време но колкото по-дълго се ползват продуктите им толкова по-добри биха станали и няма нужда да са номер едно в света просто трябва да вършат някаква работа за да си струват, която за съжаление в случая е убиване на хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Русия има проблеми с иранските дронове === Ама те още не са пристигнали, ве. Кви проблеми? Аман от еФФФтини лъжльовци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Alex Silver: Аз съм трак , ти ако си славянин ОК :) Освен това войната ще спре тогава когато фашагите напуснат окупираните територии. Така или инъче НЕ са техни ! Понял ? Може да минат 2-5 години няма значени и хитлеристите ги чакаха 7-8 години :) Времето работи за СВОБОДНИЯ свят. Тепърва ще гледате партизаните. Нали ти е ясно :) Има фашаги има и партизани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Zlato: Не се коси другарю :) Предния СССР го събори един друг актьор на име Рейгън. Е сега отново имаме актьор :) Защо СССР-2 се мъчи да пробие в киното. Не става за там :) Аз така или инъче през целия си живот съм гледал само един хубав руски филм = НУ ПОГОДИ :)Всичко останало е тотал щета ! Кога да чакаме руски телефон с руски софтуер ? Защо не и отново руски автомобил ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: zelka007 ... Пропускам индустриална химия и влакна ... Добра университетска база също , могат да напишат читаво ръководство и да организират обучение ... Какво могат иранците от всичко изброено ... ?! Държава под санкции петилетки наред ... Само аятоласи , четене и тълкуване на корана ... :))) ... Накъдето се е запътила и рассията м/у другото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Shadow1 ... Зад Байрактарите стои Bae System с пълномащабното си присъствие във военно-промишленият комплекс на Турция на всички нива (съвместни предприятия и лицензи) ... Какво стои зад иранският военно-промишлен комплекс ... ?! Второ , Турция има сравнително добра индустриална база - металургия , металообработка , прецизна металообработка , електроника , силова електротехника , всичко необходимо за да произвежда технологични продукти ... ?! Какво произвежда Иран ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 12
Alex Silver
преди 1 година
Контраофанцива? И след нея укрите загубиха почти 50% от личния си състав. Но иначе нанай "помощ" от миролюбивия Запад. Дето и на ум не му минава да иска спиране на войната и преговори. Не, Западът не може да се нарадва от чудната гледка два славянски народа да се избиват взаимно. И към тази война е крайно желателно да се набута и България, също славянска страна. От наглосаксиите друго не може да се очаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Shadow1 не са топ, даже са далеч от топ, но са добри за цената си, ако ги сравняваш с рускиър, да тогава са топ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
What would be even worse, we may find ourselves fighting disciples of John R. Boyd ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 11
Zlato
преди 1 година
The Russian invasion of Ukraine may mark the start of a new cold war, a long twilight struggle comparable to the one that ended with the collapse of the Soviet Empire more than three decades ago. If that is the case, then we will face an adversary who, while drawing much of value from the Soviet military tradition, has been liberated from both the brutality inherent in the legacy of Lenin and the blinders imposed by Marxism.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още