IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран - евентуалната вратичка на Русия за пробив на санкциите

Суапова сделка за петрол може да осигури резервен маршрут за руския нефт

20:30 | 24.08.22 г. 4
Снимка: EPA/Sergey Guneyev
Снимка: EPA/Sergey Guneyev

Русия планира да използва Иран като задна вратичка, за да заобиколи международните санкции заради войната в Украйна, ако ядреното споразумение на Техеран със световните сили влезе отново в сила, твърдят западни дипломати.

Москва е изпратила екипи от търговски и финансови служители, както и ръководители в „Газпром“ и други компании в Техеран през юли след срещата на руския президент Владимир Путин с ирански представители, за да положат основите за по-тясно сътрудничество между двете страни, пише Politico.com.

През последните седмици Иран също изпрати две официални делегации в Москва, фокусирани върху енергетиката и финансите. Сред присъстващите висши служители бяха шефът на иранската централна банка Али Салех Абади, заместник-министърът на икономиката Али Фекри и ръководителят на комисията по икономика на иранския законодател Мохамад Реза Пур Ебрахими.

Иранците са прекарали няколко дни в срещи със своите колеги и ръководители от частния сектор, според дипломатите.

Основната привлекателност на Иран е, че той осигурява резервен маршрут за продажба на санкциониран руски суров петрол – един от основните източници на твърда валута за Кремъл.

Износът на руски петрол е изправен пред почти пълно ембарго от страните от ЕС от декември, но ако бъде сключено международно ядрено споразумение с Иран, това би осигурило идеално навременен план Б за Путин. Съгласно това, което търговците наричат ​​"суап" споразумение, Иран може да внася руски суров петрол на северното си каспийско крайбрежие и след това да продава еквивалентни количества суров петрол от името на Русия с ирански танкери, които тръгват от Персийския залив.

Иран ще рафинира руския петрол, за да задоволи собственото си ненаситно вътрешно търсене, докато благодарение на ядрения пакт иранският петрол ще е освободен от санкции.

Освен това Иран евентуално може да използва своя флот от танкери, след като бъде освободен от санкциите, за да прекарва руски петрол и в пристанища извън Каспийско море.

Тази сделка зависи от това дали ядреното споразумение, според което Иран трябва да намали ядрените си дейности в замяна на облекчаване на санкциите, ще бъде подновено. Много дипломати, ангажирани в преговорите между ислямската република и западните сили, казват, че сделката е близо, въпреки че нито САЩ, нито Иран са приели последното предложение на ЕС. Сред най-гласните поддръжници на предложението е Михаил Улянов, руският посланик в базираните във Виена международни организации, включително Международната агенция за атомна енергия на ООН.

Тази седмица Улянов подкрепи определените от него като "доста разумни редакционни предложения" на Иран. „Да се ​​надяваме, че разглеждането на тези предложения няма да отнеме много време във Вашингтон“, писа той в Twitter.

В знак на значението, което сега се придава на Техеран, посещението на Путин в Иран през юли беше първото му посещение в страна извън бившия Съветски съюз от избухването на войната. Като жест на добра воля Техеран и Москва използваха случая да обявят меморандум за разбирателство за съвместни проекти на стойност 40 млрд. долара, по-специално насочени към разработването на газови находища в Персийския залив и производството на висококачествен втечнен природен газ.

Али Акбар Велаяти, външнополитически съветник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, не оставя съмнение, че суаповете са високо в списъка с приоритети. „Ние получаваме петрол от Русия и Казахстан през Каспийско море, за да го използваме за вътрешно потребление, а след това доставяме петрол в същото количество на техните клиенти на юг“, казва той, цитиран от информационната агенция Fars малко след пътуването на Путин до Иран.

„Иран е добър партньор в това начинание“, посочва един от западните дипломати пред медията. „Русия има трудности, а Иран има възможности“, казва още той.

Суап стратегията се е радвала на различна степен на успех в миналото. Суаповете трябваше да бъдат спрени преди повече от десетилетие, когато Иран се оплака, че губи пари от споразумението и че Русия доставя нестандартен суров петрол. Този път Иран ще трябва да намери начин да преодолее всички усложнения, свързани с продажбата на суров петрол от Русия с голяма отстъпка на световните пазари поради санкциите.

В допълнение към привлекателността на енергийното сътрудничество, няколко дипломати отбелязват, че Москла разглежда Централна Азия, Иран и Турция, за да намери вратички в ограниченията върху вноса на стоки.

Санкциите драматично ограничават способността на Русия да възстанови разбитата си военна техника, а Москва се затруднява да намери жизненоважни вносни продукти – от микрочипове до компоненти за превозни средства, така че има нужда от нови линии за доставка.

Русия е наясно, че Иран има опит в намирането на подобни алтернативи. Въпреки че годините на санкции затрудняват икономиката на Иран, Техеран умело лавира и подкопава контрола, основно като се обръща към Китай и други азиатски партньори. Русия няма търпение да използва този опит и се обзалага, че Иран няма да има много последствия от сътрудничеството си с Москва, тъй като западните столици ще се стараят да не застрашат току-що възстановеното ядрено споразумение.

Това може да е една от причините, поради които САЩ се забавиха с коментарите, както и с приемането на последното компромисно предложение на ЕС. Вашингтон предупреждава Китай да не въоръжава Русия, докато води война срещу Украйна. Иран обаче се готви да достави военни дронове на Русия. Ако Вашингтон се съгласи да съживи ядрената сделка, това би рискувало да отвори вратата за неограничен поток от оръжия от Иран към Русия.

Иран и Русия традиционно са изключително предпазливи един към друг и си сътрудничат там, където интересите им съвпадат, но само до известна степен. Въпреки че Русия изигра решаваща роля в подпомагането на строителството на ядрена централа в южния град Бушер, отношенията по въпроса за ядрената енергия са в изпитателен срок. Руският посланик в Иран Леван Джагарян даде остро интервю за иранския вестник Shargh, в което обвини иранските власти, че не са платили стотици милиони евро дългове, свързани с ядрената програма.

Сирия е друга зона на напрегнато взаимодействие. И двете страни помогнаха за оставането на режима на Башар Асад, но Русия също позволи на Израел да преследва подкрепяните от Иран сили в страната, които смята за заплаха.

Нежеланието на Русия да приеме изцяло Техеран също се корени в желанието ѝ да подобри връзките си с държавите от Персийския залив, като Саудитска Арабия, другите заклети врагове на Иран в региона.

С нахлуването в Украйна обаче тази стратегическа логика се изпари. Изолирана както никога досега от Запада, Русия отчаяно иска да намери начини да компенсира загубената си търговия с Европа, най-важният ѝ търговски партньор. Въпреки че Русия все повече се обръща към Китай и Индия - дългогодишни партньори на Москва, за да запълни тази празнина, Кремъл също се притеснява, че тези две страни може да надделеят над него, защото са значително по-големи. Иран, подобно на Турция, която Русия също ухажва през последните месеци, е по-лесен за управление от Москва.

В дискусиите си с иранците руските официални лица също сигнализират, че възнамеряват да модернизират железопътната и пътната инфраструктура до каспийския пристанищен град Астрахан, за да улеснят търговията между двете страни. Иранска компания държи контролния пакет акции в главното пристанище на руския регион Солянка.

По време на посещение на панаир на автомобилната индустрия в Москва тази седмица заместник-министърът на индустрията на Иран Манучехр Мантеки каза, че страната му проучва сътрудничеството с Русия в „железопътния, въздушния и морския транспорт“, съобщи държавната информационна агенция IRNA.

Тази седмица Русия, Иран и Азербайджан също подписаха „меморандум за опростяване на транзитния транспорт“, за да облекчат търговията в региона, съобщава руската агенция ТАСС.

Друга област на сътрудничество са финансите. По време на срещата на Путин с върховния лидер на Иран Хаменей през юли двамата мъже обсъдиха начини за прекратяване на влиянието на долара върху световната търговия. На банките на двете страни е забранен SWIFT, доминирана от САЩ система, използвана за улесняване на международната търговия, а икономиките им са изправени пред изключителни трудности при извършването на трансгранични транзакции.

Въпреки че прекратяването на господството на долара досега беше до голяма степен донкихотовско усилие, Иран е нетърпелив да помогне на Русия да намери начини да ускори „дедоларизацията“, казват западните дипломати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
Руснаците не са съгласни с политиката на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 година
идеално... :))) да разцъкат нещо и със с. корея... от там може да се научат как не се яде с дни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Очень харашо, сейчас организуем групьi по пасрещане и культурний обмен с Иран! Мьi будем православние аятоласи и рядом будем громить запада! Може и бурки да сложим в чест на новая дружба! Слава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Ем че да се вземат , и двете са мюсюлмански държави , и двете избиват с удоволствие християни ... и двете са технически нации ... единствено оръжия и джамии строят ... :))) ... Лика прилика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още