IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия мобилизира индустрията си за продължителна война в Украйна

Украйна няма голям териториален успех, но значително забави руското настъпление и намали загубите си

08:24 | 14.08.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Русия мобилизира индустрията си за продължителна война в Украйна, съобщава Института за изследване на войната (ISW), позовавайки се на доклади на украинското разузнаване. Според него Москва е забранила отпуските на ключови служители във военно-промишления комплекс, включително и на цялото ръководство на "Ростех". 

Руското издание "Ура" също съобщава за вероятно посещение на военния министър на Русия Сергей Шойгу в "Уралвангонзавод", който е най-големият производител на танкове в страната. 

Според украинското разузнаване заводът има финансови проблеми заради санкциите на Запада. Затова и в Кремъл разглеждат възможността за увеличаване на разходите с около 10 млрд. долара за цялата отбранителната промишленост. 

През юли руският президент Владимир Путин подписа поправка в законодателството, която задължава всички предприятия в страната, независимо от собствеността им, да изпълняват военни поръчки, а Кремъл да променя условията на работата на служителите, припомня ISW. 

Русия губи отбранителни способности в Херсонска област

Украйна разруши всички мостове, които могат да ползват руските военни за пренасяне на товари на десния бряг на р. Днепър в Херсонска област, сочат разузнавателни данни на Министерството на отбраната на Великобритания. На 13 август украинските военни са атакували отново моста край ВЕЦ "Каховка" и според техните съобщения той вече не може да бъде използван от тежка техника. В момента Русия може да използва единствено понтонен мост през Днепър, който изгради в близост до разрушения по-рано Антоновски мост. 

Според ISW доставките на боеприпаси и тежко оборудване по въздух или през понтонен  мост е "непрактично, ако не и невъзможно", за да бъдат извършвани широкомащабни отбранителни или нападателни операции. Ако информацията за разрушените мостове е вярна, то руските сили ще загубят способността си да се защитават, дори и срещу ограничени контраатаки, допълват още анализаторите. 

Информацията за разрушената инфраструктура и ограничаване на усилията на руските военни да ремонтират съоръженията може да бъде косвено потвърдена в следващите дни - ще бъдат наблюдавани изоставени руски превозни средства, намалена интензивност на артилерийски атаки и увеличаване на докладите за недостиг на доставки, увеличен брой на военнопленници и т.н. Това обаче може да отнеме доста време в зависимост от натрупаните резерви и способността на украинските военни да унищожават складовете на руснаците. 

Увеличаване на интензивността на действията в Донецка област

През последните дни се наблюдава усилване на действията в Донецка област - край Сиверск и в посока Бахмут. В началото на август руските военни извършваха единични обстрели на селищата в околността, но сега се наблюдава увеличаване на интензивността. Това може да е опит за привличане на украински военни от южния фронт, където те извършват успешни контраатаки. 

Стратегията на украинците се промени в последните седмици и с удари дълбоко в тила на руснаците, Киев няма някакъв съществен териториален успех, но успя да забави руското настъпление и да ограничи загубите си, пише New York Times (NYT). Изданието посочва, че се активират и местни партизанските движения. ISW също отбелязва увеличената активност на съпротивата по места, която пречи на администрирането на дейността в окупираните територии. 

Всеки руски войник, който обстрелва Запорожката АЕЦ или стреля от централата ще е "специална мишена" за украинците, заяви в своето вечерно видеоборъщение украинският президент Володимир Зеленски. Централата беше превзета от Русия още през март. В последните седмици Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрел над Запорожката АЕЦ.

През изминалата седмица генералният директор на ООН Антонио Гутереш поиска създаването на демилитаризирана зона около централата, но това искане не беше прието от Москва. Ядрената централа е от ключово значение за снабдяването с електроенергия в южните части на Украйна. Според властите в Киев Русия се опитва да прекъсне връзките на Запорожката АЕЦ с украинската енергийна система и да насочи произвежданата електроенергия към Крим и Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
До: redcretenНе съм съгласен с теб. Човек се променя. Когато чета пред психолога си коментари, които съм писал за украинците потъвам в земята от срам. Много е различно и искрено съжалявам. Не го правя, защото директорът ми направи предупреждение за уволнение заради оронване на престижа на училището - наистина пишех глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 6
redcreten
преди 1 година
До: ИмпeраторътДа си мислил навреме. Предатели и рашки *** нямат право на работа и живот в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
Бит кой H
преди 1 година
До: Solar PowerИ от мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
https://youtube.com/watch?v=wekhe4TbUes
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
До: Импeраторът: Имаш плюс от мен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
До: Импeраторът: Прав си за съжаление. Доставките от САЩ и ЕС за мен лично са хомеопатични за момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 1 година
До: Импeраторът, Евроатлантически ценности падауан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
Призовавам да спрете да пишете срещу мен чрез електронната поща на училището, в което преподавам. Едно е да се обиждаме по форумите, друго е да си ритаме трудовите книжки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 16
Импeраторът
преди 1 година
Украйна няма оръжието да се противопостави на Русия. Доставките на оръжие за Украйна просто поддържат конфликта. След като газовия и нефтения шантаж ще изчезнат следваща пролет, Путин се опитва да удължи войната и да накара европейците да изгубят интерес към нея. Същото го гледахме и с Грузия, и с Крим - няколко месеца медиите гърмяха, после се върнахме към нормалния живот докато в същото време почти десет години руснаците убиваха украинци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
Присяда им Украйна на крадците на съдомиялни машини . А са им изпратили само 16 HIMARS , 1000 ракети за тях , 100 гаубици М777 , 10000 снаряда за тях , 2000 JAVELIN ... Официално де , неофициално видяхме на летището "Саки" в Крим и летището "Забровка" в Беларус , че не е само гореописаното , ами и некои по-новички играчки ... :))) ... Но пък разглобяването на самальоти за части тече с пълна сила вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още