IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Чуков: Сътрудничеството на Иран с Русия става все по-тясно

Ядрената сделка с Иран се движи много бавно и трудно би могла да предложи дълготрайни гаранции на ислямската република, каза проф. Владимир Чуков

17:19 | 21.08.22 г. 4

Ядрената сделка с Иран се движи много бавно и трудно би могла да предложи дълготрайни гаранции на ислямската република. В същото време сътрудничеството на Иран с Русия става все по-тясно въпреки някои неразбирателства около Сирия. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков, в ефира на предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Иран има силно влияние, и то не само в Близкия изток, изтъкна събеседникът. В същото време виждаме силно руско-иранското военно сътрудничество около войната в Украйна.

По отношение на ядрената сделка преговорите текат вече16 месеца, като се прави ту крачка напред, ту две назад, казва гостът.

„Има и американски, и европейски предложения към Иран. САЩ са съгласни единствено на завръщане към споразумението от 2015 г. и точка. Отпадат исканията на Тръмп за оттегляне от Ирак, Сирия, Йемен и Ливан. Балистичната програма също отпадна. Иранците искат да отпадне от списъка на терористичните организации иранската национална гвардия. Тя е икономическа сила, ако гвардията е под санкции, половината държава е под санкции. Искат се и гаранции, че следващите администрации няма да налагат санкции, но това разбира се няма как да се гарантира“, припомня професорът.

Той заяви, че между Иран, Турция и Русия обаче назравят неразбирателства заради ситуацията в Сирия. Желанието на Турция да проведе военна операция в северната част на страната е една от причините за честите срещи между Путин и Ердоган. Путин изглежда се опитва да сближи позициите на Турция и Сирия, като ги обедини срещу кюрдите, но Иран е категорично против такова сближаване.

„Има два турски анклава, които са обект на престрелки и бомбардировка и се намират в западната част на кюрдската автономна област. Турция се опитва да разчисти тези територии, които са в руската зона, затова там преговорите с Путин са много интензивни. По време на разговорите в Сочи Путин е посъветвал Ердоган да се разбере с Асад за ликвидиранете на кюрдите, защото те са съюзници на САЩ. Това е сближаването между Турция и Сирия“, отбеляза анализатърът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: zelka007Вот ето тоже харошая дестинация, Еритрея! А дали има там еритрейская водка? ..надо подумать. Будем ловим там кракадили и учить их да пиют, ух будет страхотно! А вьi за судомиялните и пералните не прав, ние не крадем, ние проста си берем ...как ваших *** берат тухли, да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка ... Ангола е класа , по-скоро Еритрея ... Дано по-бързо въведат забрана за туристически визи за крадци на съдомиялни машини !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой ой, скора ще ехаме на туристический тур в Техеране, сколько вълнуващо! Вместо в онези бедните страни из Европа, сейчас пайдьом в такие класние держави, как Иран и Северная Корея! Можна и в Анголе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
mikimaus
преди 1 година
Евроатлантически вазелинец откуда ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още