IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските банки са загубили общо 25 млрд. долара през първото полугодие

Това е първата загуба за руския банков сектор от седем години

13:35 | 02.09.22 г.
Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руските банки са загубили общо 1,5 трлн. рубли (24,95 млрд. долара) през първите шест месеца на 2022 г., съобщи в петък високопоставен служител на руската централна банка в интервю за бизнес сайта РБК. 

Регулаторът разкрива данни за финансовите резултати на банковия сектор за първи път, откакто Русия изпрати войски в Украйна през февруари. 

Това е първата загуба за руския банков сектор от седем години.

 

Към 1 юли в Русия работят 329 кредитни институции. Според резултатите за първото полугодие три четвърти от работещите банки са отчели печалба, а една четвърт са на загуба, казва Дмитрий Тулин, първи заместник-председател на централната банка на Русия.

Загубите са концентрирани сред най-големите банки, пояснява още той. Губещите институции са записали обща загуба от 1,9 трлн. рубли, а печелившите кредитори имат общо 400 млрд. рубли печалба. 

Той обяснява, че малките и средните банки са по-малко засегнати не само защото не са попаднали под ударите на санкциите, а и защото са били по-малко ангажирани в обслужването на външноикономически отношения и са имали по-малко операции на международните финансови пазари.

Около две трети от загубите на банките са свързани с операции в чуждестранна валута.

Според регулатора по-малко от половината от 13-те системно значими банки (40%) не са отчели нетна печалба през първото полугодие, а загубите им са надвишили положителните резултати на останалите.

„Може да се каже, че досега банковият сектор се размина с „малко кръв“, коментира Тулин. Той припомня, че през 2021 г. секторът записа рекордна нетна печалба от 2,4 трлн. рубли, а капиталовите резерви на банките към 1 януари са възлизали на 7 трлн. рубли. 

 „Донякъде опростено, можем да кажем, че в резултат на загубите, понесени от банките, е използвана по-малка част от тези запаси. Това не е най-скъпата цена за преодоляване на последствията от мощния удар, който санкциите нанесоха върху банковата ни система“, обобщава първият зам.-председател на централната банка.

Той не дава прогноза за финансовия резултат на сектора в края на годината, но отбелязва, че вероятността за запазване или намаляване на вече отчетената загуба е "над 50%".

Централната банка не очаква повторение на банковата криза от 2014-17 г., когато регулаторът трябваше да спаси няколко кредитора и да отнеме банковите лицензи на стотици слабо капитализирани банки, посочва още Тулин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още