IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансови иновации: Къде стоят AI и машинното самообучение във финансовата сфера?

Лекторите във форума Banking Today споделиха прогнозите си за развитието на финтех сектора

19:22 | 25.04.24 г.
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Това кардинално разделяне на банки и финтех трябва да се преосмисли, защото след може би 1-2 години границата ще е много вяла. Това каза Владимир Икономов, директор „Дигитално банкиране“ във Fibank. Той беше един от участниците във форума Banking Today, организиран от Investor.bg, в Интер Експо Център в София. Модератор на разговора беше Георги Пенев, директор „Вътрешни пазари и маркетинг“ на Iris Solutions.

Георги Пенев, снимка: Investor Media Group Георги Пенев, снимка: Investor Media Group

"Ние не сме спирали през последните години да работим за това да правим все по-добри модели за оценка на кредитния риск, като сме ги изместили към най-добрите към момента machine learning модели", каза Велко Каменов, директор „Кредитен риск и анализ на данни“ в Access Finance, MFG. "Разчитаме почти на 100% на тези модели при взимането на решения кого да кредитираме и кого да не кредитираме", каза още той.

„Това, което се случва в бизнеса, върви ръка за ръка с това, което се случва в академичния свят“, каза доц. д-р Боряна Пелова, директор на МП „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Според нея университетът има ключова роля да предлага качество не само в практическата подготовка, но и върху качеството на теоретичната подготовка, която в момента е ключова компетенция на пазара на труда за добри специалисти в областта на машинното обучение, на data science.

Мартин Матеев, основател и изпълнителен директор на платформата за управление на бизнес финанси в България – nula.bg, отбеляза, че компанията му се опитва да прави така, че отвореното банкиране да работи, като работят съвместно с банките и регулаторите, така че тези канали да са още по-добре функциониращи. Той обясни как работи платформата – потребителят може да качи документ на различни езици и изкуствен интелект успява да прочете документа, да го анализира ида извлече необходимата информация.

Мартин Матеев, снимка: Investor Media Group Мартин Матеев, снимка: Investor Media Group

Лекторите обсъдиха иновациите, очаквани във финансовия сектор

Велко Каменов посочи, че при разширяването на бизнеса на компанията в други държави се отчитат специфики за всеки пазар. Той даде пример с Испания, където като скоринг модел за кредитиране се използват банкови данни по европейската директива за платежните услуги PSD2, тъй като за клиенти без просрочия, няма необходимата информация за оценка на кредитния риск. 

Той отчете като голямо предизвикателство по отношение на чатбот и войсбот системите различните езици. „България също страда от това, че езикът се ползва от по-малко хора, по-нишов е, но има все повече системи, които човек може да използва“, каза той.

Велко Каменов, снимка: Investor Media Group Велко Каменов, снимка: Investor Media Group

В прогнозите си за иновации в сектора той посочи, че очаква AI асистентите да стават все по-добри, но и да обхващат все по-голяма част от дейностите, които човек може да извършва дигитално, включително – само чрез гласови команди.

Владимир Икономов обърна внимание на launch learning моделите. „Това, което ние сме направили с тези модели е, от една страна – асистент, който обслужва клиентите и от друга – асистент, който обслужва служителите. В средносрочен план това ще преобърне сектора, не само нашия“, каза той.

Владимир Икономов, снимка: Investor Media Group Владимир Икономов, снимка: Investor Media Group

"Мисля, че бизнес аналитичността е следващата фаза не само за нас, но и за тех компаниите", каза Мартин Матеев. Той посочи, че вече съществуват модели, при които изкуственият интелект стои между потребителя и базата с данни. За пръв път в историята човек, който не е програмист, може да генерира отчети чрез база данни, каза той.

Боряна Пелова припомни, че изкуственият интелект съвсем не е нова концепция и се използва от 50-те години на миналия век.

"Изкуственият интелект замества човешкия фактор в рутинни дейности, от друга страна е изключително полезен в области, в които имаме големи количества данни от всякакъв характер", каза тя. Пелова обърна внимание на въпроса с данните, с които се обучават алгоритми. Колкото по-надеждни са данните, толкова по-надежден изкуствен интелект можем да използваме за решаване на ежедневни задачи, каза още тя.

Доц. д-р Боряна Пелова, снимка: Investor Media Group Доц. д-р Боряна Пелова, снимка: Investor Media Group

Лекторите в Banking Today очертаха и очакванията си и предизвикателствата, свързани с приемането на еврото в България.

Подготовката във Fibank, както вероятно и при другите в сектора, е много сериозна, обясни Владимир Икономов. „Когато и да се случи в рамките на друга година, ще бъдем готови“, каза той и посочи, че според него след влизането в еврозоната пазарът ще се отвори.

„Ние, бидейки финансова институция, сме изложени на същите предизвикателства по имплементация и мигриране на системите, така че да могат да работят и в евро“, каза Велко Каменов. Той посочи, че не мисли, че за небанковите финансови институции в България, които до момента са кредитирали в левове, ще има значима разлика в който и да е аспект след приемане на еврото.

Мартин Матеев очаква влизането в еврозоната да се отрази добре на бизнеса на nula.bg, защото ще означава доближаване до европейския пазар.

„Светът върви напред и ние не трябва да се съпротивляваме на промяната. Ясно е, че винаги, когато настъпват промени има за и против, но промените са нещо нужно, което трябва да се случва“, каза доц. д-р Боряна Пелова.

Генерални партньори на Banking Today са Пощенска банка, „Инвестбанк“ АД и Българската банка за развитие. Основни партньори са MFG, Sirma и Българо-американска кредитна банка.

Събитието се организира с подкрепата на Първа инвестиционна банка, Фонд на Фондовете, Devin, LATE CAFÉ & ROASTERY, VINOPOLY, White Bite Catering, J Point Group и DiKa.

Институционални партньори са Българската стартъп асоциация (BESCO) и Българска финтех асоциация.

Медийни партньори на Banking Today са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Money.bg и Cash.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още