IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вече е третият по размер пазар за разплащания в юани

Само Хонконг и Великобритания са по-големи източници на трансакции с китайската валута извън самия Китай

10:40 | 19.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Русия се изкачи до третото място в списък на страните извън континентален Китай, които използват китайския юан за международни разплащания. Това разкрива как страната е засегната от западните санкции, след като преди нахлуването ù в Украйна през февруари дори не беше включена в ежемесечния списък, публикуван от световната система за финансови съобщения SWIFT, пише Ройтерс. Последните данни, публикувани в четвъртък, обаче показват, че само Хонконг и Великобритания вече са пред нея.

Руски фирми и банки са участвали в почти 4% от международните плащания в юани по стойност през юли според данните на SWIFT. Това е увеличение спрямо 1,42% през предходния месец и спрямо нулевото участие през февруари.

Хонконг очаквано остава най-големият източник на трансакции в юани извън континентален Китай със 73,8% от общата стойност, следван от Великобритания с 6,4%. 15-те най-големи икономики, търгували в юани през юли, без Китай. Графика: SWIFT 15-те най-големи икономики, търгували в юани през юли, без Китай. Графика: SWIFT

Внезапното изкачване на Русия в този списък идва в подкрепа на аргументите, че санкциите работят и я изтласкват от глобалната банкова система, базирана на американския долар. Но също така то ще подкрепи и тезата за сближаване на Москва и Пекин.

Наред с въздействието върху финансовия сектор, стотици известни западни фирми се оттеглиха или силно намалиха дейността си в Русия в отговор на войната. Междувременно Русия разработи своя собствена система за финансови съобщения като SWIFT, създаде специални сметки в някои все още несанкционирани банки и продължава да търгува с ключов износ като петрол със страни от Китай и Индия до Турция. 

Последните данни на SWIFT също потвърдиха, че рублата вече не е сред 20-те най-големи световни валути, използвани на международните пазари за разплащания. 

През декември тя беше на 16-о място с 0,3% дял по отношение на стойността на сделките, но оттогава не е в списъка. Първите четири места се държат от щатския долар, еврото, британския паунд и японската йена, следвани от юана на пето място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още