IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за икономиката на САЩ помрачиха настроенията на борсите в Европа

Лъч светлина в търговията дойде от новината за предложението за придобиване на Anglo American от страна на австралийската миннодобивна група BHP

19:45 | 25.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето от основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения на фона на последните данни за американската икономика и потенциалната сделка за придобива в миннодобивния сектор, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от 0,64% до 502,38 пункта. Индустриалните акции поведоха спадовете със средно ценово понижение за сектора от 1,9%. При фармацевтичните компании се наблюдаваше възходящ импулс, като общият ръст за брашна достигна 0,2%.

Акциите на компаниите от миннодобивния сектор напреднаха с 1,9%, след като стана ясно, че австралийската BHP преговаря с Anglo American за евентуално придобиване с всички акции.

Британският измерител FTSE напредна с 0,48% до 8078,86 пункта.

Френският показател CAC записа понижение от 0,93% до 8016,65 пункта.

Германският индекс DAX изтри 171,42 пункта, или 0,95%, от стойността си, смъквайки се до равнище от 17 917,28 пункта.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 25 април. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 25 април.

Книжата на Deutsche Bank поскъпнаха с над 8%, след като германският кредитор представи по-добър от очакваното ръст от 10% на печалбата за първото тримесечие, след като възстановяване на търговията с инструменти с фиксирана доходност и на сключването на сделки е дало тласък на приходите на подразделението за инвестиционно банкиране. Нетната печалба, разпределима между акционерите, възлиза на 1,275 млрд. евро през тримесечието.

Цената на акциите на Barclays нарасна с над 2,5%, след като британският кредитор отчете приходи за първото тримесечие, които задминаха очакванията на анализаторите, след като фондовите трейдъри са отчели изненадваща печалба от бурните световни пазари. Приходите, свързани с бизнеса на Barclays на световните пазари, са намалели до 2,3 млрд. паунда през първото тримесечие, задминавайки средната оценка на анализаторите за 2,19 млрд. долара, компилирана от Bloomberg.

Пазарите реагираха и на новите данни за икономиката на САЩ, която расте през първото тримесечие с много по-бавен темп от очакваното. Според Бюрото за икономически анализи към Министерството брутният вътрешен продукт, представляващ широк измерител на произведените стоки и услуги през периода януари-март, се е увеличил с 1,6% на годишна база, като е коригиран спрямо сезонността и инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още