IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия спечели, а не изгуби от намесата си в Украйна

Руският президент заяви, че ще иска преразглеждане на сделката за износ на зърно от Украйна

12:33 | 07.09.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин заяви на икономически форум във Владивосток, че Русия не е загубила нищо в световната си конфронтация със САЩ заради конфликта в Украйна, а всъщност е спечелила, определяйки нов държавен курс, който ще възстанови международното ѝ влияние.

Путин все по-често определя конфликта в Украйна, който той нарича „специална военна операция“, като повратна точка в историята, при която Русия най-накрая се отърсва от униженията след разпада на СССР през 1991 г., съобщава Ройтерс.

В опит да подчертае уклона на Русия към Азия Путин заяви, че Западът се проваля, а бъдещето е Азия.

В речта си той почти не говори за Украйна с изключение сделката за износа на зърно. На въпрос от модератор обаче дали нещо е било изгубено от конфликта Путин каза, че Русия е спечелила и ще излезе от него обновена.

„Нищо не сме изгубили и няма да изгубим нищо“, каза Путин. „Всичко, което е ненужно, вредно или ни спира да продължим напред, ще бъде отхвърлено“, допълни той.

„От гледна точка на това какво сме спечелили мога да кажа, че основната ни победа е укрепването на суверенитета ни и това е неизбежен резултат от това, което се случва в момента“, добави той. „Това в крайна сметка ще заздрави страната ни отвътре“, каза Путин.

Той обаче призна, че конфликтът е предизвикал „известна поляризация“ по света и вътре в Русия.

Конфронтацията със Запада заради Украйна накара Русия да се насочи към Азия, най-вече Китай.

Путин заяви, че Западът се проваля, защото безполезният и агресивен опит да се изолира Русия със санкции унищожава световната икономика точно когато Азия се издига, за да претендира за бъдещето.

САЩ и съюзниците им наложиха най-строгите санкции в съвременната история върху Русия заради действията ѝ в Украйна. Путин каза, че санкциите се равняват на обявяване на икономическа война.

„Говоря за санкционната треска на Запада, с неговия нагъл, агресивен опит да наложи модели на поведение на други страни, да ги лиши от техния суверенитет и да ги подчини на волята му“, каза Путин.

„В опит да се противопоставят на хода на историята западните страни подкопават ключовите стълбове на световната икономическа система, изграждана в продължение на векове“, заяви той, добавяйки, че доверието в долара, еврото и паунда спада.

Владимир Путин предупреди за задаваща се световна продоволствена криза и каза, че ще обсъди прекрояването на сделката за износ на зърно с Украйна, за да ограничи страните, които могат да получават доставки.

Путин каза в сряда, че Москва е направила всичко възможно, за да гарантира, че Украйна може да изнася зърното си, но проблемите на световния пазар на храни вероятно ще се засилят и приближава хуманитарна катастрофа.

Путин заяви, че Русия е подписала сделката през юли, с медиаторството на Турция и ООН, с разбирането, че тя ще помогне да се облекчи скокът на цените в развиващия се свят, но вместо това богатите западни държави са тези, които се възползват от сделката.

„Ако изключим Турция като междинна страна, тогава почти цялото зърно, изнасяно от Украйна, се изпраща не до най-бедните развиващи се страни, а до държави от Европейския съюз“, каза Путин на икономически форум в източния град Владивосток.

Той добави, че само два от 87 кораба, пренасящи 60 хил. тона продукти, са стигнали бедни страни, обвинявайки Запада, че се държи като колониална държава.

„Още веднъж развиващите се страни просто са измамени и продължават да бъдат мамени. Очевидно е, че с този подход мащабът на проводолствените проблеми в света ще се засилва... което може да доведе до безпрецедентна хуманитарна катастрофа“, посочи държавният глава.

Путин каза, че ще поиска „ограничаване на крайните цели на износа на зърно и други продукти“ и ще обсъди идеята с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който помогна да се сключи сделката.

Няколко високопоставени представители на Русия, включително външният министър Сергей Лавров, казаха през последните 24 часа, че Москва не е доволна от условията на сделката и че Западът не изпълнява задълженията си.

Москва заяви, че ѝ е било обещано премахването на някои логистични санкции, които спират собствения ѝ износ на земеделски продукти и торове срещу облекчаване на военната блокада на южните пристанища на Украйна, за да се позволи на товарните кораби да ги напуснат. Лавров каза във вторник, че не вижда Западът да предприема стъпки, за да облекчи ситуацията.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, каза от своя страна в сряда, че Русия няма основания да преразгледа сделката, която се следи и много внимателно във време на война.

„Разбира се, няма обективни причини за преразгледане на сделката за зърно“, каза Подоляк. „Сделката, по наше мнение и на посредниците, се следи много строго“, допълни той.

„Вярвам, че подобни неочаквани и безпочвени изявления вместо това показват опита да се намерят нови агресивни опорни точки, за да се влияе на световното обществено мнение и, преди всичко, да се наложи натиск върху ООН“, каза още Подоляк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Смях и тъга. Старостта не прощава. Вечер е почнал и да се напикава. Жалко. Можеше да остане в историята като човека, заради чиито ето умряха шепа войници на една подводница. Реши обаче да с отговорен за смъртта на много повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ух, нашего джудже какие ги гавари, а? Ой, ой :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
data
преди 1 година
Аха , особено ония 50 к който напълниха дупките, спечелиха най много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
Мецобик
преди 1 година
Личи си че ще го махат скоро, затова говори небивалица след небивалица само и само да си уреди нещата и да не го гътнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: evlogi що бре, до сега е постоянен в лъжите! Квото е казал, става точно обратното.... аз щеше да се притесня ако беше казал че губят и ги бият като туупан на ссигганска сватба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
evlogi
преди 1 година
Влошава се милия..Самозаблудите му придобиват галактични размери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още