IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: Украинската армия тръгва в двойна офанзива

САЩ и Великобритания потвърждават откъслечна информация, Зеленски се обърна и към Wall Street

07:26 | 07.09.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Разрушения в жилищна сграда в Харков. Снимка:  EPA/SERGEY KOZLOV
Разрушения в жилищна сграда в Харков. Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV

Украинската армия е започнала контраофанзива на две места в източната и южната част на страната, нападнати от Русия, съобщава експертът по сигурността Олексий Арестович. Съветникът в президентската канцелария в Киев не назова местата. Това е въпрос на генералния щаб, каза той във видеоинтервю с руски адвокат от опозицията във вторник вечерта. Двойната атака има за цел да задържи руските резерви и да попречи на руската армия да укрепи единия участък на фронта за сметка на другия - каза той. „Нашите оказват натиск, наистина оказват натиск", каза Арестович.

Информацията не може да бъде проверена. По-рано друг помощник на Зеленски съобщи за добри новини от фронта в Харковска област, но без да дава подробности. „Тази вечер ще има страхотни новини от президента Зеленски за контранастъплението в Харковска област", написа в Twitterпрезидентският съветник Серхий Лешченко.

Военните кореспонденти на руската държавна телевизия вече бяха назовали град Балаклия в Харковска област в Източна Украйна като място на нападението. Там украинската армия е отвоювала терени, включително село Вербивка. Украинската контраатака в Херсонска област в южната част на страната е в ход от миналата седмица. Досега официалната украинска страна не е предоставила много информация.

САЩ и Великобритания също говорят за украинско настъпление там. Във вторник президентът Володимир Зеленски отново обсъди ситуацията с висшето военно ръководство. Във вечерното си видеообръщение той не коментира подробно ситуацията, но благодари на всички украински военнослужещи за тяхната ангажираност.

Зеленски се обърна и към Wall Street

Украинският президент Зеленски направи видеообръщение към Нюйоркската фондова борса, за да рекламира възможностите за чуждестранни инвестиции в своята страна, предаде Ройтерс. „Ние ще възстановим нашата икономика. Предлагаме ви, на вас и на вашите компании, възможността да работим заедно в полза на всички нас", каза украинският президент в предварително записаното обръщение, което бе излъчено на гигантския екран в борсата.

По официални данни брутният вътрешен продукт на Украйна е намалял с 15,1% през първото тримесечие на годината на годишна основа и с около 40%през второто. Обръщението бе Зеленски бе излъчено броени секунди преди началото на борсовата търговия на Wall Street във вторник и се вписва в рекламна кампания за привличане на чуждестранни инвестиции в Украйна.

Унгария може да блокира продължаването на санкциите

Междуврененно Унгария заплашва да блокира разширяването на санкциите срещу Русия. Както съобщиха няколко официални лица пред Deutsche Presse-Agentur във вторник, страната иска да използва действието, за да наложи отмяната на наказателните мерки срещу трима руски олигарси. По-конкретно това са Алишер Усманов, Пьотр Авен и Виктор Рашников.

ЕС смята Усманов и Авен за олигарси с особено тесни връзки с руския президент Владимир Путин. Според съобщенията Усманов е служил на Путин като „подставено лице" и е решавал бизнес проблемите му. В Германия Усманов е известен, наред с други неща, като собственик на вила в Тегернзее и като бивш президент на световната федерация по фехтовка FIE. Според решението за санкциите Авен е един от около 50-те руски бизнесмени с голямо богатство, които редовно се срещат с Путин в Кремъл. 

Твърди се, че основният акционер на Alfa Group, в която влиза Alfa Bank, не действа независимо от исканията на президента. 

В решението на ЕС за налагане на санкции от 15 март Рашников е описан като водещ руски олигарх, собственик и председател на управителния съвет на Магнитогорския металургичен комбинат (ММК). Твърди се, че е активен в области на икономиката, които са важен източник на приходи за правителството на Русия.

Първоначално няма публични обяснения за исканията на унгарските представители в ЕС. Вечерта в Будапеща говорителят на правителството Золтан Ковач съобщи само, че от време на време е имало опасения, че приемането на някои лица в санкционните списъци не е било достатъчно обосновано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Zlato ей днес м ного фотографи са полазили по браздата, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
https://youtu.be/xmZiAbFUBfU Ето Русский мир и наша русская шизофрения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: SnaGi Ну даа, конечно, мьi сказали в май что уже уничтожили акала 300 Байрактара. Сейчас не броим, потаму что каждий день гаварим что сбиваем па 4-5. По етаму сметка уже сбили акала 1000. Как арехи, помниш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Таварищ тpoли, куда вьi? Aмбразура ждет вас да хвърлите се за Путина! Толька 2 дурака появились и то не из тех, на които плащаме, а некаких там полезниe ***..и! А ваших премии патом на тях дадем, да знаете! Давайте бьiстро, разпрастраняйте - Химарси акала 150 уже уничтожили, танк и БМП - 5000, украинци - 50 000 но только за паследную неделю, все харашо с нами, идут бальшая поддержка и на Киев будем до конце Октомвря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
Сигурно пак са изпратили някакви фотографи да щракнат по едно-две селфита и ежко-бежко обратно.Трябва да бързат, че зимата идва, а дизел за танковете, с които ще контраатакуват нет :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Solar Power: Как щях да забравя танковете :) Всеки ден се унищожават минимум 20-30 украинските танка Х 30 дни Х 6 месеца = 25х30х6 = 4500 танка ! Даже и руснаците биха завидяли на това число :) Хихихихихи .... с една дума ТАСС = ЛЪЖА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
До: zelka007: Освен това са "сбити" 44 химарса ето линк - https://pbs.twimg.com/media/Fbn4ep1XEAAQ7WF?format=jpg&name=small , убити са най-малко 500 хиляди украинци а според императора дори над 1 милион.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 12
SnaGi
преди 1 година
До: zelka007Това твърдение би било вярно, ако нямаше всекидневни военни доставки на каквото се сетиш. Не официалните военни доставки са мн по големи от официалните. БГ уж не доставяла оръжия, пък често намират там такива произведено или били налично в БГ. Отделно имаше коментари и за ТБ2, че украинците имали в началото 48 пък руснаците се хвалели, че били свалили повече, Ами оказа се, че от февруари до юни са доставени още няколко десетки ТБ2. Впрочем забравих, че вместо глава имаш Зелка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
А иначе мой друг Серьога, кто на фронте сказал, что сейчас огромной хаос под Херсоне, украинци избомбили наши складове с припасьi и центрове решения, поддержка не получают, нет храна, нет снаряди, нет логистика, нет мораль. Украинци избомбили всих моста на Днепр и мьi не можем даставки сделать. Понтон сделали, но па него очень малко даставки. Уктаинци как болгари гаварят - тричат ни очень здраво! Памагите! Наших платят 200 тьiсяч рублей в месец, приезжайте на помочь!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: zelka007 Ну как какво ще скажем, кагда украинци вернут си Херсон - ета жест на дабра воля ат нас. Как на остров Змийний, не помниш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още