IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовите пазари в САЩ продължават да затъват

Сесията беше отворена виртуално от украинският президент Володимир Зеленски, който покани инвеститорите в процеса по възстановяване на Украйна

23:24 | 06.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Водещите индекси на американската фондова борса продължиха да затъват, въпреки оптимиситчните данни за по-голям от очакваното ръст на PMI индекса в сектора на услугите в САЩ, пише CNBC. Данните показват, че индикаторът се увеличава до 56,9 пункта, спрямо очакваните 55,5 пункта. Стойност над 50 пункта е показател за експанзия.

Инвеститорите разчетоха тези данни като потвърждение, че американската икономика не е в рецесия, но това, заедно с по-добрите от очакваното данни за трудовия пазар в петък (2 септември), означава, че Фед може да продължи своята агресивна политика по лихвите и през септември.

Сесията беше открита виртуално от украинския президент Володимир Зеленски. Той покани инвеститорите да участват във възстановяването на украинската икономика. "Украйна ви дава възможността да инвестирате в проекти на стойност милиарди долари, да споделите нашата победа", коментира той в обръщението си към участниците в борсовата търговия.

По време на дискусия с представители на водещи компании Зеленски коментира още, че Украйна ще бъде в основата на икономическия ръст на Европа в следващите години. Страната ще бъде напълно интегрирана в Европейския съюз, допълни още той.

По време на изнервената търговия водещият индекс на фондовите пазари отвъд Океана Dow Jones се понижи с 0,55% до 31 145,3 пункта. Широкият S&P500 достигна до ниво от 3908,19 пункта, което е намаление от 0,41 на сто. За кратко двата индекса се оцветиха в зелено на фона на търговията на Coca-Cola и Johnson & Johnson, но в крайна сметка затвориха на отрицателна територия. 8 от 11 сектора в състава на S&P500 затвориха на червена територия, като най-зле се представиха технологичните и енергийните акции.

Технологичният Nasdaq записа седма поредна сесия със загуби, което е най-лошата му серия от ноември 2016 година насам, изчислява още CNBC. Стойността на индекса достигна 11 544,91, което е намаление от 0,74 на сто. На представянето му натежаха книжата на Apple, които загубиха 0,8% до 154,53 долара за брой, както и на Microsoft, които загубиха 1,1% до 253,25 долара за брой. Технологичният сектор тръгна надолу в очакване на ново увеличение на основната лихва в САЩ през септември.

На петролните пазари цената на европейския сорт Brent се понижи с над 3% до ниво от 92,83 долара за барел, а американският сорт лек суров петрол WTI поевтиня с минималните 0,08% до 86,84 долара за барел. Търговията в понеделник (5 септември) беше под влиянието на решението за намаляване на добива от страна на ОПЕК+, но днес опасенията за намаленото търсене на суровината в Китай заради поредните блокади, свързани с пандемията от коронавируса, натежаха.

На валутните пазари едно евро се разменя за 0,9902 долара. Стойността на британския паунд достигна 1,1518 долара за брой. Щатският долар беше подкрепен от данните за по-голям от очакваното ръст на PMI индекса в сектора на услугите в САЩ, което подсказва, че американската икономика не е в рецесия.

Цената на златото е под натиска на силния долар. Търговията затвори при 1711,30 долара за трой унция, или понижение от 0,65 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Вече не смея и хладилникът да си отворя: да не би киpливият пaляк да изскочи и от там !! Че и му ръкопляскат на тоя смъpдел, докато си губят парите заради него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
redcreten
преди 1 година
Пълно с ***-асти в администрацията, начело с Х_Уй-чото, Алекс ***-ката и рупладжийчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още