IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин похвали военните формирования на ЛНР и ДНР и обиди руските военни

Референдумите в окупираните територии на Украйна засега са на пауза

20:18 | 06.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Поразен съм от мъжеството на тези хора, в това число и на тези, които се борят за своята родина на предна линия", коментира президентът на Русия Владимир Путин по повод военните формирования на самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) по време на екологичен форум в Камчатка на 5 септември.

"Те не са професионални военни - сформирани са два корпуса от местните жители, но те воюват по-добре от професионалните военни, сражават се много мъжествено, храбро и резултативно", каза още Путин, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

От една страна тези думи са израз не само на възхищение, но и желание да бъдат мотивирани военните формирования в двете самопровъзгласили се републики. Но от друга страна с тези свои думи руският президест обиди своята професионална армия, пише Институтът за изучаване на войната (ISW) в своя дневен обзор на ситуацията в Украйна.

Според анализаторите с тази своя позиция руският държавен глава показва своето неодобрение към действията на руското Министерство на отбраната. С коментарите си той също така измества фокуса от действията в южните части, където украинските военни бележат своите първи успехи в контранастъплението, както и защитава първата причина за нахлуването в Украйна - защитата на току-що обявилите независимост две републики.

ISW посочва още, че Русия разчита много на частите от самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР. С думите си Путин повдига самочувствието им и вероятно ще повиши морала и мотивацията им.

След изявлението си на 5 септември, Путин проведе закрита среща с военния министър Сергей Шойгу и с началника на генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов. Допълнителна информация от разговорите не е достъпна. Тази сутрин Путин наблюдава и провеждането на учения "Восток 2022", анонсира още говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Референдуми за присъединяване на окупираните територии

Назначената от Москва администрация в Запорожката област отлага референдума за присъединяване към Русия от съобръжения за сигурност. Очакванията са, че и готвените в другите окупирани територии - Донбас и Херсонска област, референдуми също няма да се проведат на очакваната дата - 11 септември.

 Ръководителят на Запорожка област Кирил Стремусов коментира, че официална дата за допитването така и не е била посоена, така че реално няма и никакво отлагане на референдума. Очакванията бяха той да се проведе едновременно във всички окупирани територии.

Според ISW тези съобщения показват липсата на организация в назначената от Москва администрация, което до голяма степен може да се обясни и с контраофанзивата на украинските военни. Те са показателни още и за ограничените възможности на чиновниците да се справят с управлението и бюрокрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
redcreten
преди 1 година
Пълно с ***-дер-асти в администрацията, начело с Х_Уй-чото, Алекс ***-ката и рупладжийчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Подготвят ги завалиите , че скоро ще трябва да разчитат на себе си , от могучая само оръжия и то от време на време ... козоeбите на кадиров дават фира , самият кадиров се оглежда за добър пластичен хирург и проучва нещата в ЮАР как стоят ... Основното послание е "Ребята, держитес!" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още