IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният излишък на Русия се изпарява 

Очаква се състоянието на руските държавни финанси да се влоши още повече, след като се акумулират загубите от спрения износ по „Северен поток 1“ 

14:41 | 13.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия наложи строг капиталов контрол. Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV
Русия наложи строг капиталов контрол. Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV

Бюджетният излишък на Русия за 2022 г. почти се изпари, след като рязък спад в износа на енергоизточници през август генерира месечен дефицит в размер на цели 360 млрд. рубли (5,9 млрд. долара).

През първите седем месеца на годината Русия отбеляза излишък от почти 500 млрд. рубли. Но кумулативната сума спадна само до 137 млрд. рубли през миналия месец, което показва голям дефицит за август, който икономистите отдават на рязкото намаляване на приходите от продажба на петрол и газ. Излишъкът на Русия през първите шест месеца на годината достигна 1,37 трлн. рубли, тъй като тя натрупа сериозни средства благодарение на растящите цени на енергията, пише The Financial Times.

Притокът на руски газ към Европа е намалял до около една пета от доставките преди инвазията. В началото на септември страната заяви, че ще държи „Северен поток 1", който минава под Балтийско море до Германия, затворен за неопределено време, освен ако Западът не отмени санкциите, наложени заради инвазията на Москва в Украйна.

Рязкото влошаване на състоянието на руските държавни финанси се случва в момент, в който армията на Русия бива разгромена в Североизточна Украйна, което е най-големият ѝ военен неуспех след загубата на битката за столицата Киев през март.

Според данните приходите от петрол и газ, които съставляват почти половината от постъпленията в бюджета досега през тази година, са намалели с 18% на годишна база за периода януари-август.

ЕС също така забрани вноса на руски въглища. Забраната на ЕС за внос на руски суров петрол трябва да влезе в сила през декември.

Приходите, различни от износа на газ и петрол, също са намалели драстично - с 37% на годишна база за периода януари-август, сочат данните.

Първоначално Русия показа устойчивост при преодоляването на въздействието на наказателните мерки, включително замразяването на половината от валутните ѝ резерви.

Но руският държавен газов монополист "Газпром" заяви по-рано този месец, че производството е спаднало с 15% на годишна база през първите осем месеца на годината. Износът, който се насочва предимно към Европа, е намалял с повече от една трета.

Изглежда, че данните ще се влошат след спирането на „Северен поток 1", един от основните газопроводи на Русия към Европа, в началото на септември.

По данни на Министерството на икономиката на Русия през юли 2022 г. икономиката на страната се е свила с 4,3% в сравнение със същия месец на предходната година. Анализаторите на руската брокерска компания Aton очакват икономиката да се свие с още 5% през 2023 г. заради спада на енергийното производство.

Руската централна банка изрази предпазливост по отношение на икономическите перспективи в публикувания през миналата седмица доклад за регионалната икономика, като отбеляза, че износът вероятно ще се понижи. Централната банка ще заседава в петък, за да вземе решение за лихвените проценти.

Централните банкери повишиха лихвите до рекордните 20% и въведоха капиталов контрол, за да потушат атаката срещу рублата в дните след избухването на войната. Оттогава насам разходите по заемите постепенно се понижават и лихвата възлиза на 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още