IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин каза на Си Дзинпин, че разбира „загрижеността“ на Китай относно войната в Украйна

Китай и Русия могат „да инжектират стабилност и положителна енергия в един свят в хаос“, заяви китайският президент

19:33 | 15.09.22 г. 9
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руският президент Владимир Путин каза на китайския си колега Си Дзинпин, че разбира „въпросите и притесненията“ на Пекин относно нахлуването на Русия в Украйна, а китайският лидер посочи, че двете страни могат „да инжектират стабилност и положителна енергия в един свят в хаос“, предаде Bloomberg.

В първия им разговор лице в лице от началото на войната Путин приветства „балансираната позиция на нашите китайски приятели по украинската криза“ и предложи да „обясни подробно нашата позиция“ относно Украйна. 

В кратки коментари, излъчени по телевизията, в началото на срещата руският лидер разкритикува също това, което нарече „провокации от страна на САЩ и техните сателити в Тайванския пролив“. 

Наричайки Путин „стар приятел“, Си Дзинпин заяви: „Китай желае да работи с Русия, да демонстрира отговорностите на големите сили и да играе водеща роля за инжектиране на стабилност и положителна енергия в един свят в хаос“.

Срещата им идва на фона на нарастващ натиск от страна на САЩ и техните съюзници заради войната в Украйна и засилената военна активност на Пекин около Тайван. Си Дзинпин се противопостави на призива на Вашингтон да осъди инвазията на Русия, а Москва обеща своята „солидарност“ за Пекин по отношение на самоуправляващия се остров Тайван, който Китай счита за своя територия. 

Двамата лидери се срещнаха в кулоарите на Шанхайската организация за сътрудничество, ръководена от Пекин група, смятана за противодействие на доминираните от САЩ съюзи. 

Когато Си Дзинпин и Путин се видяха за последен път през февруари на Зимните олимпийски игри в Пекин, те обявиха приятелство „без ограничения“. Няколко седмици по-късно руският президент нареди атака срещу Украйна - ход, който първоначално изглежда изненада Пекин.

Оттогава представители на Китай са се изказвали в подкрепа на Москва. Ли Джаншу, третият най-високопоставен ръководител на азиатскатата страна наскоро каза на руските законодатели, че лидерите в Пекин „напълно разбират необходимостта“ от действията на Путин. Въпреки това Китай избягва да изпраща оръжие или да предоставя финансова подкрепа - това би направило Пекин мишена на икономически санкции, които Вашингтон и съюзниците му наложиха срещу Русия. 

Присъствието на Си Дзинпин в Централна Азия бележи завръщането му на световната сцена след близо 1000 дни у дома, като той стана единственият лидер на държава от Г-20, който избягваше да напуска страната си от началото на ограниченията заради Covid през януари 2020 г. 

Обиколката започна в сряда в Казахстан, където 69-годишният Си проведе разговори с президента Касъм-Жомарт Токаев. Първоначално се очакваше китайският лидер да направи своето встъпително международно пътуване през ноември за срещата на върха на Г-20 в Бали, на която ще присъстват президентът Джо Байдън, както и Путин.

Си Дзинпин се появяваше с маска на повечето от срещите си по време на пътуването си в Централна Азия, но не и когато срещна Путин, който пък почти никога не се е появявал публично с маска. Повечето от членовете на делегациите около голямата овална маса бяха с маски.

Решението на китайския лидер да посети първо Централна Азия постави фокуса върху срещи с лидери от Русия, Индия, Пакистан и Иран - страни, които са по-съгласни с усилията на Пекин да отблъсне САЩ и техните съюзници. 

Очаква се китайският лидер да използва срещата на Шанхайската организация за сътрудничество, като платформа за популяризиране на своята визия за свят, в който Пекин може да разшири интересите си без икономически или военен натиск от страна на САЩ. 

След месец в Китай ще се проведе конгресът на Комунистическата партия, който се провежда два пъти на десетилетие. Очаква се там Си Дзинпин да си извоюва безпрецедентен трети мандат и да прокара програмата си за многополюсен свят.

Връзките на Китай със САЩ се влошиха напоследък заради Тайван, след като Нанси Пелоси стана първият председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, посетил острова от 25 години. Пекин отговори с безпрецедентни военни учения около Тайван, включително изстрелване на балистични ракети директно над острова. 

В сряда комисията по външни отношения на американския Сенат одобри законопроект за засилване на връзките с Тайпе и предоставяне на повече военна техника за възпиране на китайска инвазия - ход, който вероятно допълнително ще обтегне отношенията.

Преди разговора с Путин в четвъртък Си се срещна също с лидерите на Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан и Киргизстан, обещавайки по-тесни връзки с централноазиатските държави. Китайският лидер каза на президента на Киргизстан Садир Джапаров, че строителството на железопътната линия Китай-Киргизстан-Узбекистан трябва да започне скоро, съобщи държавната телевизия оператор China Central Television. Линията ще намали зависимостта на Пекин от Русия и Казахстан за транзит на стоки.

В отделна среща със своя колега от Туркменистан Сердар Бердимухамедов Си заяви, че двете страни трябва да разширят сътрудничеството си в сферата на природния газ, съобщи официалната информационна агенция Синхуа. 

Си също така проведе разговори с президента на Таджикистан Емомали Рахмон, като обеща да внася повече селскостопански стоки от централноазиатската страна и да задълбочи сътрудничеството в области, включително транзита и антитероризма, съобщи CCTV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Karlo: Зеленски е добре. Днес потвърди отново ,че не се интересува от ЧУЖДИ територии. Интересува го само свободата на Украйна в нейните граници от 1991-ва. За които граници между другото гаранти са США, Великобритания и русия :) русия е тази която се вълнува над 200 години от чужди земи другарю :) Справка ? Вземи атласа и се увери сам. Хихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: valentino29: Много отдавна съм откачен :) Офгрид съм. Лошото е ,че имам доста излишък лятото. До скоро топлех басейна и копах етери, но след мержа на етера ще трябва да търся нещо друго. Ще измисля приложение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
Karlo
преди 1 година
Няма *** ... Няма *** ... Няма Бойчо ... Какво става ... Липса на ботове ли настана .. Както казах преди в друг коментар ... На Европа й липсват чипове ... Ама чак толкова долно ниво на психодесни ботове .. Това си е направо за клинична психология ... Да не кажа психопатия .. Как е Zeленски, напредва ли към Москва ... ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 10
valentino29
преди 1 година
До: Solar Power Спомняш ли си белите каски дето спасяваха от химическото оръжие на Асад,руснаците даже заведоха двама от спсените в ООН.!? : ) Буча 2,3, 7.Откачи ли се вече от енергото или им продаваш излишъците!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
A large mass grave of Ukrainian soldiers and about 500 civilian burials were discovered in Izyum ! Представям си какво е в Мариупол примерно .... руските фашаги залужават грозна смърт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 15
valentino29
преди 1 година
Браво на запада ,успява да се самоизолира от света ,онзи ,нецивилизования! : ).Не нося отговорност за по " долните " коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 8
earth1225
преди 1 година
Аз виждам само двама преливащи от ботокс индивида. Единия даже и с боядисана коса. Предполагам и с умерена засега форма на параноични помисли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 9
khao
преди 1 година
празни приказки да минава времето... точно никой нормален не иска да е като в русия или китай! ... ама видиш ли, вие сте стабилните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
Хаха ... "могат да инжектират стабилност и положителна енергия" ... Нищо не могат да инжектират двете сатрапии ... Една свестна работеща ваксина не направиха ... И двете не могат да строят съзидателно , а само плашат с ракети и оръжия съседите си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още