IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски бойни кораби преминаха през Тайванския проток за първи път след визитата на Пелоси

Двата крайцера извършват операция, която обичайно отнема между осем и 12 часа

10:02 | 28.08.22 г. 1
Тесният Тайвански проток е чест източник на напрежение. Снимка: EPA/БГНЕС
Тесният Тайвански проток е чест източник на напрежение. Снимка: EPA/БГНЕС

Два бойни кораба на американските военноморски сили преминаха през международни води в Тайванския проток в неделя, първа подобна операция от посещението в Тайван на председателя на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси, която разгневи Китай, предава Ройтерс. Властите в Пекин смятат острова за своя територия.

Американският военноморски флот, който е потвърдил новината пред Ройтерс, съобщи, че крайцерите Chancellorsville и Antietam извършват операция, която тече и в момента. Подобни операции обикновено отнемат между осем и 12 часа за изпълнение и са внимателно наблюдавани от китайската армия.

В последните години американски бойни кораби и понякога кораби на съюзни държави като Великобритания и Канада често преминават през протока, предизвиквайки гнева на Китай, който има териториални претенции над Тайван въпреки възраженията на демократично избраното правителство в страната.

Пътуването на Пелоси до Тайван в началото на август вбеси Китай, който го определи като опит на САЩ за намеса във вътрешните работи на страната. Впоследствие властите в Пекин започнаха военни учения близо до острова, които оттогава продължават.

„Тези (американски) кораби преминаха транзитно през коридор в протока, който е отвъд териториалното море на която и да е крайбрежна държава“, съобщи американският военноморски флот.

Операцията демонстрира ангажимента на САЩ да освободи и отвори Индо-Тихоокеанския регион, а американската армия лети, плава и оперира навсякъде, където международното право позволява, допълни флотът.

Тесният Тайвански проток е чест източник на военно напрежение, откакто правителството на победената Република Китай избяга в Тайван през 1949 г., след като изгуби гражданска война с комунистите, които установиха Китайската народна република.

Визитата на Пелоси беше последвана около седмица по-късно от група от петима други американски конгресмени, а китайската армия отговори, като извърши военни учения близо до острова.

Сенатор Марша Блекбърн пристигна в Тайван в четвъртък и стана третият високопоставен американски представител, който посещава Тайван този месец въпреки натиска на Китай за спиране на визитите.

САЩ нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но са задължени по закон да предоставят на острова средствата да се отбранява.

Китай никога не е изключвал възможността да използва сила, за да върне Тайван под контрола си.

Тайван твърди, че Китайската народна република никога не е управлявала острова и затова не може да има териториални претенции към него и че само 23-милионното население на Тайван може да решава бъдещето му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 11
Импeраторът
преди 1 година
С окупацията на Тайван се отваря пътя на Китай към Тихият океан. САЩ няма начин да си затворят очите за такова престъпление - това не са игричките на мишката Путин. Тайванската армия е много много много по-силна от украинската. Китайците ще си счупят джонката в острова, а враговете им като на Русия са всичките и съседи... и чакат, чакат слабост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още