IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин е атакувал Украйна въпреки отказа ѝ от членство в НАТО

Главният му пратеник в Украйна му е казал, че е постигнал предварително споразумение с Киев

16:11 | 14.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Руският президент Владимир Путин. Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg
Руският президент Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин очевидно е решил да нападне Украйна въпреки отстъпките ѝ по спорния въпрос за присъединяването ú към НАТО. Според информация на Ройтерс главният му пратеник в Украйна му е казал, че е постигнал предварително споразумение с Киев, което ще отговори на руските опасения. Въпреки това Путин е решил да нападне и окупира страната, твърдят трима души, близки до руското ръководство.

На 22 август канцлерът на Германия Олаф Шолц също заяви, че преди началото на войната е уверил Путин, че членството на Украйна в НАТО дълго време няма да е на дневен ред. Според източниците украинският пратеник Дмитрий Козак е казал на Путин, че договореното от него споразумение прави ненужна мащабна окупация на Украйна от страна на Русия.

Преди войната Путин многократно заявяваше, че НАТО се приближава все повече до границите на Русия, като приема нови членове от Източна Европа, и че алиансът се готви да постави под свое влияние и Украйна. Това представлявало екзистенциална заплаха за Русия и я принуждавало да реагира. Въпреки че се твърди, че Путин е подкрепил преговорите, в крайна сметка той не е сметнал отстъпките на Киев за достатъчни. В резултат на това се е отказал от сделката, твърдят запознати.

 „Това няма абсолютно никаква връзка с действителността. Такова нещо никога не се е случвало. Това е абсолютно невярна информация", коментира информацията на Ройтерс говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Самият Козак не е отговорил на молбата за коментар. Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, заяви, че Русия е използвала преговорите като претекст, за да се подготви за инвазия.

Двама от тримата източници твърдят, че натискът за финализиране на сделката е настъпил непосредствено след инвазията на Русия на 24 февруари. В рамките на няколко дни Козак е смятал, че е получил съгласието на Украйна за основните условия, които Русия е искала, и е препоръчал на Путин да подпише споразумението, казват източниците.

„След 24 февруари Козак получи картбланш: дадоха му зелена светлина, той сключи сделката. Той я върна и те му казаха да се отмести. Всичко беше отменено. Путин просто промени плана в движение", казва един от източниците, близки до руското ръководство.

Третият източник - на когото събитията са били преразказани от хора, които са били информирани за разговорите между Козак и Путин – има различна информация по отношение на времето, като казва, че Козак е предложил сделката на Путин и тя е била отхвърлена непосредствено преди инвазията. Всички източници са пожелали анонимност, тъй като споделят чувствителна вътрешна информация.

Настъплението на Москва в Украйна е най-голямата военна кампания в Европа след Втората световна война. Тя предизвика мащабни икономически санкции срещу Русия и военна подкрепа за Украйна от страна на Вашингтон и западните му съюзници.

Дори и Путин да се беше съгласил с плана на Козак, все още не е сигурно дали войната щеше да приключи. Ройтерс не успява да провери независимо дали украинският президент Володимир Зеленски или висши служители в неговото правителство са се ангажирали със сделката.

Козак, който е на 63 години, е верен сподвижник на Путин, откакто е започнал да работи с него през 90-те години на миналия век в кметството на Санкт Петербург.

Той е бил в добра позиция за договаряне на мирното споразумение, тъй като от 2020 г. насам Путин му е възложил да води разговори с украинските си колеги за региона Донбас в Източна Украйна, който е контролиран от подкрепяните от Русия сепаратисти след въстанието им през 2014 г. След като ръководи руската делегация в преговорите с украински официални лица в Берлин на 10 февруари - с посредничеството на Франция и Германия - Козак заяви на пресконференция късно вечерта, че последният кръг от тези преговори е приключил без пробив. 

Козак също така беше един от присъстващите, когато три дни преди инвазията Путин събра своите началници на военните служби и службите за сигурност, както и ключови помощници в зала „Екатерининска" в Кремъл за заседание на Съвета за сигурност на Русия.

Камерите на държавната телевизия записаха част от заседанието, на което Путин изложи плановете си за официално признаване на сепаратистките региони в Източна Украйна.

След като журналистите са били изведени от огромната зала с неокласически колони и куполен покрив, Козак се е изказал против това Русия да предприема каквито и да било стъпки за изостряне на ситуацията с Украйна, твърдят двама от тримата души, близки до руското ръководство, както и трети човек, който научил за случилото се от хора, участвали в заседанието.

Друго лице, интервюирано от Ройтерс, което е помагало в преговорите след инвазията, твърди, че дискусиите са се разпаднали в началото на март, когато украинските служители са разбрали, че Путин е решен да продължи с мащабната инвазия. 

Шест месеца след началото на войната Козак остава на поста си като заместник-началник на щаба на Кремъл. Но според шестима от източниците, разговаряли с Ройтерс, той вече не се занимава със случващото се в Украйна.

„От това, което виждам, Козак не се вижда никъде", казва един от шестимата, източник, близък до сепаратисткото ръководство в Източна Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Zlato: Питай анонимката ТАСС ... каква марка цигарки е пушил моряка от кораба масква :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 15
Zlato
преди 1 година
Това пак според някаква анонимка в Ройтерс. Добре, че не се връзваме, че досега да сме се изпотепали :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още