IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първо пътуване в чужбина след избухването на пандемията: Си Дзинпин ще се срещне с Путин

С пътуването си до Казахстан и Узбекистан китайският лидер преследва както вътрешнополитически, така и външнополитически цели

15:11 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Путин (вляво) и Си по време на срещата си в Пекин в началото на февруари. Снимка: EPA/ALEXEI DRUZHININ
Путин (вляво) и Си по време на срещата си в Пекин в началото на февруари. Снимка: EPA/ALEXEI DRUZHININ

Държавният и партиен лидер на Китай Си Дзинпин напуснa страната си в сряда за първи път след избухването на пандемията от коронавируса. А първото му пътуване в чужбина след януари 2020 г. ще го отведе в Казахстан и Узбекистан. 

Пътуването се счита за изключително символично, включително защото се очаква Си да се срещне с руския лидер Владимир Путин в четвъртък и петък по време на двудневната среща на върха на така наречената Шанхайска организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан, пише германският Handelsblatt. 

Пътуването на Си до Централна Азия се случва по-малко от месец преди важния партиен конгрес в средата на октомври. На конгреса той иска да бъде утвърден като генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) за трети мандат. Наблюдателите подчертават, че с това пътуване Си преследва не само външнополитически, но и вътрешнополитически цели.  

Си иска да покаже, че въпреки огромните икономически проблеми, произтичащи от политиката на страната му за нулев Covid-19, „той контролира вътрешната ситуация", казва Юн Сун, изследовател в базирания във Вашингтон мозъчен тръст Stimson Center, пред хонконгския вестник South China Morning Post.

За някои наблюдатели пътуването на Си поражда и надежди, че Китай отново се отваря бавно. След избухването на пандемията страната до голяма степен се е затворила за чужди държави и строго ограничи влизането на чужденци. 

Знак за Запада, че Китай не е изолиран

По отношение на външната политика пътуването на Си е „знак за Запада, че Китай не е изолиран", подчертава Юн Сун. Срещата на върха дава възможност на Си да представи Китай на световната сцена като алтернатива на САЩ и ръководените от Запада организации.

Освен Китай и Русия в Шанхайската организация за сътрудничество членуват още Индия, Казахстан, Киргизстан, Пакистан, Таджикистан и Узбекистан. Очаква се на срещата да присъства и президентът на Иран Ебрахим Раиси. 

Благодарение на по-тясното сътрудничество между държавите от Далечния изток „може да се появи свят без САЩ", пише Уан Уен, професор и декан на Института за финансови изследвания Chongyang към университета Renmin, в статия, публикувана в държавния вестник Global Times. 

Организацията представлява повече от 41% от населението на света и 24% от световната икономика, пише Global Times. Тя ще играе централна роля в определянето на бъдещето на международните отношения и съюзи. На срещата в края на седмицата ще бъде обсъдено и разширяването на организацията. 

Първа среща между Си и Путин от началото на войната в Украйна

Не е ясно дали в рамките на срещата на върха ще има и двустранна среща между Си и Путин. Докато руският посланик в Китай Андрей Денисов потвърди срещата между държавните глави, говорител на китайското външно министерство не пожела да коментира темата във вторник. Това би било първата лична среща между двамата лидери след руската инвазия в Украйна, която наруши международното право.

Си и Путин се срещнаха за последен път в началото на февруари при откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин и обещаха партньорство „без граници". Въпреки руското нахлуване в Украйна, което започна 20 дни след срещата, китайските лидери многократно потвърдиха ангажимента си към своя партньор.

Посещението на Си в Казахстан преди срещата на върха в Самарканд подчертава връзките със съседната държава. Първото му пътуване в чужбина като държавен глава го отвежда в Казахстан през 2013 г., където той поставя началото на инициативата „Нов път на коприната" (BRI). Оттогава страната се превърна във важен логистичен център за търговския маршрут. Освен това Казахстан разполага с множество суровини.

Експертите предполагат, че една от целите на пътуването на Си е да осигури доставките на енергийни суровини и храни за Народната република. На подготвителната среща през юли китайският външен министър Ван И и руският му колега Сергей Лавров подчертаха, че международната организация обединява важни производители и потребители на храни и енергия.

По този начин те биха могли да играят важна роля в „справянето с глобалните предизвикателства, свързани с продоволствената и енергийната сигурност“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още