IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще продадат на Тайван нови оръжия за над 1 млрд. долара

Планирана е доставката на до 60 модерни ракети Harpoon, както и на радарни системи за ранно предупреждение 

10:58 | 03.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/US NAVY
Снимка: EPA/US NAVY

САЩ ще продадат на Тайван нови оръжия и отбранителни системи на стойност над 1 млрд. долара на фона на нарастващото напрежение с Китай. По данни на Държавния департамент на САЩ пакетът от 1,1 млрд. долара включва радарни системи за ранно предупреждение за ракети на стойност 665 млн. долара. Планирана е и доставката на до 60 модерни ракети Harpoon на стойност 355 млн. долара, които могат да се използват за потапяне на атакуващи кораби.

Държавният департамент на САЩ заяви, че оръжейната сделка е „от съществено значение за сигурността на Тайван". В същото време Вашингтон призова Китай да прекрати „военния, дипломатическия и икономическия си натиск срещу Тайван и да започне конструктивен диалог със страната", предава Ройтерс.

Китай ще отговори с контрамерки, ако САЩ не отменят одобрената от тях продажба на оръжие за 1,1 милиарда долара на Тайван, съобщи говорител на китайското посолство във Вашингтон, цитиран от Ройтерс. По думите му евентуалната продажба „застрашава сериозно" американско-китайските отношения. 

В четвъртък тайванските сили свалиха предполагаем китайски дрон, летящ над зона с ограничен достъп между контролираната от Тайпе островна група Цзинмин и град Сямън на крайбрежието на континентален Китай. Войници на един от островите от архипелага Цзинмин изстреляха предупредителни сигнални ракети срещу няколко китайски граждански дрона, които били забелязани в района вчера следобед, съобщи в петък тайванското министерство на отбраната.

Тайванският министър-председател Су Цън-чан о нарече по-рано свалянето на китайския дрон най-подходящия начин на действие: „Те многократно пренебрегваха предупрежденията ни и ние нямахме друг избор, освен да практикуваме самозащита и да стреляме. Това е най-подходящата реакция след многократни ограничения и предупреждения", казва Су. Китай трябва да прояви сдържаност, добави той.

Тайванските медии цитират китайската служба по въпросите на Тайван, която пояснява след стрелбата, че опитът на Тайван да разпали конфронтация между двете страни е „изключително нелеп".

След разделянето на Китай и Тайван през 1949 г. Пекин разглежда острова като отцепническа територия, която иска да обедини с континенталната част - ако е необходимо, с военна сила. Руската агресивна война срещу Украйна породи опасения, че Пекин може да възприеме подобен подход в отношенията си с Тайван.

В началото на август посещението в Тайван на американския лидер Нанси Пелоси засили напрежението. В отговор на визитата на Пелоси Китай проведе най-мащабните военни маневри в историята си във водите около Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Импeраторът заради лобисти и други алчни утерменши!... поради същата причина ще се затрием и като вид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Докато Китай окупираше Тибет и разрушаваше културното му наследство, Западът беше тих. Когато монасите се самозапалваха отново беше тихо. Дори Ливърпул подписа договор за реклама с китайска фирма, който в последствие беше отменен. Защо спахте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
сишно се надявам след последните събитияия Запада да си е извадил нужните изводи, които са: 1. никакви инвестиции в диктаторски държави! 2. алчноста на малцина, ще погуби всички ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още