IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ очевидно планират оръжейна сделка с Тайван за милиарди 

Спразумението вероятно ще обтегне допълнително отношенията между САЩ и Китай

14:45 | 30.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
САЩ очевидно планират оръжейна сделка с Тайван за милиарди 

Правителството на САЩ очевидно планира да достави на Тайван оръжия на стойност около 1,1 милиарда долара. За плановете съобщи списание Politico в понеделник (местно време), позовавайки се на три различни източника, ангажирани с въпроса.

Правителството ще поиска от Конгреса да одобри сделката. Пакетът включва 60 противокорабни ракети и 100 ракети "въздух-въздух". Говорителка на Държавния департамент е отказала да коментира темата пред Ройтерс.

Подобна сделка вероятно ще обтегне и без това затруднените отношения между САЩ и Китай. Пекин смята демократично управлявания остров за част от Народната република. От друга страна, Тайван се смята за независим.

Посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван предизвика сериозно напрежение в отношенията с Китай в началото на август. Пекин започна мащабни маневри около Тайван. Упражнява се морска и въздушна блокада, както и евентуално завладяване. Въпреки това скоро след визитата и други делегации с американски политици заминаха за Тайван.

В неделя американските военни изпратиха военни кораби през Тайванския проток за първи път след посещението на Пелоси в Тайван. В понеделник Китай определи плаването на двата американски военни кораба като „провокация". Тесният Тайвански проток е чест източник на военно напрежение, откакто правителството на победената Република Китай избяга в Тайван през 1949 г., след като изгуби гражданска война с комунистите, които установиха Китайската народна република.

САЩ нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но са задължени по закон да предоставят на острова средствата да се отбранява.

Китай никога не е изключвал възможността да използва сила, за да върне Тайван под контрола си.

Тайван твърди, че Китайската народна република никога не е управлявала острова и затова не може да има териториални претенции към него и че само 23-милионното население на Тайван може да решава бъдещето му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: wart Не квичай как разьобанньi opк, а скажи ничего там умное! В край месеца премия будеш просить, но мьi дайом, конечно, но не за такие дикие глупасти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
няма проблем... договориха се. тия оставят Тайван на мира, а в замяна получават право на влияние върху новообразуваните нови републики в сибир... така и пандата сита, и чичи сам доволен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
wart
преди 1 година
""САЩ нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но са задължени по закон да предоставят на острова средствата да се отбранява."" Тая престъпна *** има право на всичко.Тези убийци и престъпници са винаги прави.Това " Световно зло " когато се разпадне като държава само тогава ще настъпи нова ера за човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още