IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски иска наказание за Русия, включително загуба на правото на вето в ООН

Близо 1400 души са били задържани по време на демонстрации в 38 руски града

08:52 | 22.09.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Президентът Володимир Зеленски поиска специален трибунал на Организацията на обединените нации (ООН) да наложи „справедливо наказание“ на Русия за нейното нахлуване в Украйна, включително финансови санкции и лишаване на Москва от правото ѝ на вето в Съвета за сигурност, предава Ройтерс.

Предварително записаното обръщение на Зеленски към световните лидери от Общото събрание на ООН в сряда беше излъчено, след като руският президент Владимир Путин нареди първата военновременна мобилизация на Москва от Втората световна война насам и заплаши да използва ядрени оръжия, за да защити Русия в това, което определи като сблъсък между Изтока и Запада.

Москва планира да набере около 300 хил. войници в очевидна ескалация на инвазията ѝ в Украйна, която започна през февруари и доведе до смъртта на хиляди, разсели милиони и превърна цели градове в руини.

Руската мобилизация може да е най-рискованият вътрешнополитически ход за двете десетилетия на власт на Путин и се случва в момент, в който страната е изправена пред поредица от провали на бойното поле.

Притесненията, свързани с мобилизацията, доведоха до бързо разпродаване на полети от Русия, а задържаният опозиционен лидер Алексей Навални призова за масови демонстрации срещу решението на Кремъл.

Независимата група за наблюдение на протести ОВД-Инфо заяви, че близо 1400 души в 38 руски града са били задържани по време на демонстрациите в сряда вечерта.

В речта си Зеленски изложи, както сам каза, пет неподлежащи на преговори условия за мир. Те включват наказание за руската агресия, възстановяване на сигурността и териториалната цялост на Украйна и гаранции за сигурността.

„Срещу Украйна се извършва престъпление и ние настояваме за наказание“, коментира Зеленски пред ООН. Много от делегатите се изправиха на крака за овации в края на речта му.

Путин обяви новите си планове в телевизионно обръщение, в което също така разкри действия за анексиране на четири украински провинции и заплаши да използва ядрени оръжия за защита на Русия, заявявайки: „Това не е блъф“.

В реч пред Общото събрание на ООН американският президент Джо Байдън отговори: „Отново, точно днес, президентът Путин отправи явни ядрени заплахи срещу Европа, безразсъдно пренебрегвайки отговорностите на режима за неразпространение на оръжия“.

Канадският премиер Джъстин Трюдо осъди „безотговорната ексалация на войната“ от страна на руския държавен глава и заяви, че „поведението на Путин само показва, че неговата инвазия се проваля“.

Министрите на външните работи на Европейския съюз се споразумяха да подготвят нови санкции срещу Русия и да увеличат доставките на оръжия за Киев.

„Ясно е, че Путин се опитва да унищожи Украйна“, каза върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел пред репортери, след като министрите се срещнаха, за да решат как да отговорят на случващото се.

На среща в Ню Йорк в сряда министрите на външните работи от Групата на седемте (Г7) потвърдиха сътрудничеството си за разширяване подкрепата за Украйна, каза японският външен министър Йошимаса Хаяши.

От своя страна, Русия и Украйна напрвиха неочаквана размяна на затворници – най-голямата от началото на войната. Тя включва близо 300 души, включително 10 чужденци и командири, които ръководиха продължителната украинска защита на Мариупол по-рано тази година.

Сред чужденците попадат двама британци и мароканец, които бяха осъдени на смърт през юни, след като бяха заловени да се бият за Украйна.

Освен това в сделката, сключена с посредничеството на Саудитска Арабия, са освободени още трима британци, двама американци, един хърватин и един шведски гражданин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Сега евро-американските лавъри ще имат възможност да покажат лавта си към ГОЛЕМИЯТ побелял сахиб. Скоро ще ги мобилизират и насъскат срещу Руския мордор. ГОЛЕМИЯТ бял сахиб и заповядал на местните агенти да организират ново правителство начело с Боко Тиквона. Евро-американски лавъри, скоро ще настъпи часът ви да се докажете с копие в ръка! Стига сте залягали зад мониторите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
До: zelka007И на българо турската граница е така,само дето тузарите са по малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
малее ли ти опашката ... отпреди двайсетина часа е клипчето ... :))) ... https://***.youtube.com/watch?v=yYGW-2XxW2k
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Lemon's - да, бе - 300 км опашка пред границата на държава, където не ги искат дори с виза. как никъде в мрежата не видях кадри от тая опашка? Ти ли ще ми говориш за елементарно мислене, укpoпитешка пoдлога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Lemon's
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Изключително елемтарно мислене на човек от 14-век типичен путьопитек си! Одобряваш заплаха с ядрено оръжие и изпращането на млади хора за пушечно месо? Руснаците го показват с краката си 35км е опашаката на финландската граница. Професионаланите войници не успяха да постигнат това на което сега ще разчитат на непрофесионалисти. Много си жалък, също като жалкия си идол!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
Р?мператоръ
преди 1 година
Киpливият наркоманчик пак е прекалил с бЕлото и се мисли за господар на вселената. Интересно кой ще лиши от право на вето Русия, щом Русия с правото си на вето може веднага да отхвърли това? Относно арестуваните - същата организацийка твърди за над 500 арестувани само в Москва, а ако съдим по видеата в интернет, то на целият мижав протест нямаше толкова хора. Нaркоманчикът забравя май, че последната антируска декларация в ООН бе подкрепена от само 54 държави. На цял свят му омръзна от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
Аз първи казах, че РФ ще се разпадне. Путин ще бъде убит. Газпром умря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още