IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Русия нарушава Устава на ООН, ядрените заплахи са безотговорни

Войната цели на унищожи правото на Украйна да съществува като държава, каза американският президент

20:27 | 21.09.22 г. 3
Американският президент Джо Байдън по време на изказването си пред Общото събрание на ООН- Снимка: EPA/БГНЕС
Американският президент Джо Байдън по време на изказването си пред Общото събрание на ООН- Снимка: EPA/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън обвини Русия в сряда, че отправя „безразсъдни“ и „безотговорни“ заплахи за употреба на ядрени оръжия и заяви, че Москва е нарушила основните принципи на членството в ООН с нашествието си в Украйна, предава Ройтерс.

В реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк Байдън осъди руския президент Владимир Путин заради започнатата непровокирана война, в която около 40 страни членки на ООН помагат на Украйна да се воюва чрез финансиране и оръжия.

По-рано в сряда Путин нареди мобилизация в Русия за борба в Украйна и отправи почти явна заплаха, че ще използва ядрени оръжия. НАТО окачестви хода му като „безразсъден“ акт на отчаяние пред очертаващото се поражение на Русия.

Байдън повтори тезата.

„Президентът Путин отново отправи днес открити ядрени заплахи срещу Европа в безразсъдно незачитане на отговорностите на режима за неразпространение на ядрените оръжия“, каза Байдън.

„Ядрена война не може да бъде спечелена и не бива никога да бъде водена“, допълни той.

Байдън каза още, че никой не е заплашвал Русия въпреки противните твърдения на страната и че само Русия е потърсила конфликт. Американският президент използва речта си пред ООН, за да подчертае становището си, че Москва е нарушила ценностите на организацията.

„Постоянна страна членка на Съвета за сигурност на ООН навлезе в съседна страна, опитвайки се да заличи суверенна държава от картата. Русия позорно наруши основните принципи на Устава на ООН“, изтъкна Байдън.

„Тази война цели да унищожи правото на Украйна да съществува като държава, просто и ясно, и правото на украинците да съществуват като народ. Където и да сте, където и да живеете, в каквото и да вярвате, това би трябвало… да смрази кръвта ви“, каза американският президент.

Мисията на Русия в ООН не е отговорила на молба за коментар на думите на Байдън. Руският външен министър Сергей Лавров беше в Ню Йорк за събранието на ООН, а заместникът на постоянния руски представител в ООН присъства в залата по време на речта на американския президент.

САЩ и западните съюзници се конкурират с Русия за дипломатическо влияние. САЩ признават, че някои страни са притеснени, че войната в Украйна отвлича световното внимание от други кризи.

Вашингтон отдавна се конкурира за влияние и с Пекин.

„Позволете ми да бъда директен относно конкуренцията между САЩ и Китай. Докато управляваме променящи се геополитически тенденции, САЩ ще се държат като отговорен лидер“, каза Байдън.

„Не търсим конфликт, не търсим Студена война. Не искаме от нито една страна да избира между САЩ и друг партньор“, допълни той.

Байдън разкритикува Китай за спряното двустранно сътрудничество със САЩ в преговорите за климата, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван.

„САЩ ще работят с всяка страна, включително с нашите конкуренти, за разрешаването на световни проблеми като климатичните промени. Климатичната дипломация не е в услуга на САЩ или на друга страна и оттеглянето от нея вреди на целия свят“, изтъкна Байдън.

Той обяви 2,9 млрд. долара допълнително финансиране от САЩ за борба с глобалната продоволствена несигурност, което ще се прибави към вече предоставените тази година 6,9 млрд. долара.

Байдън опроверга оплакванията на Русия, че западните санкции вредят на износа ѝ, като подчерта, че американските санкции изрично позволяват на Русия да изнася храни и торове и че „войната на Русия задълбочава продоволствената несигурност“.

Той също така призова страните да не се запасяват със зърно, докато толкова много хора страдат. „Във всяка страна в света, независимо какво ни разделя, ако родителите не могат да нахранят децата си, нищо друго няма значение“, изтъкна Байдън.

Американският президент призова също за удължаване на договорената през юли сделка от ООН и Турция, която позволи на Украйна да възобнови износа на храни и торове през Черно море. Русия поставя под съмнение дали първоначалното 120-дневно споразумение трябва да продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
До: zelka007: Мечтател!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
И къде ще ги фърга тези ядрени ракети ?! По Украйна ли ?! Ще трепе масово рускоговорящо население ли ?! Ще си изпозарази с радиация най-плодородната земя ?! Ще изпозарази с радияция Беларус , Молдова ?! По западна Европа ли ще стреля ?! ПВО-то на НАТО ще свали всичко , вероятно почти без изключение ... Въпросът е неговото ПВО дали ще успее да свали връщащите се ракети , че както гледаме в Сирия и Украйна , май успешно сваля само собствените самальоти ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
scott
преди 1 година
и аз така сметам.ЯДРЛЕНОТО ОРЪЖИЕ ПЪРВО СЕ ПОЛЗВА - После се обявява и заплашва с него.Виж Хирошима, погледни Нагасаки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още