IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон обвини Путин в империализъм заради войната в Украйна

Тези, които мълчат днес, са съучастници, категоричен е френският държавен глава

22:40 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg L.P.
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg L.P.

Френският президент Еманюел Макрон отново защити решението си да продължи да разговаря с руския държавен глава Владимир Путин, обвинявайки го в империализъм и призова всички страни изрично да осъдят нахлуването на руските военни в Украйна

„Не става въпрос за избиране на страна между Изтока и Запада, нито между Севера и Юга“, изтъкна Макрон в реч по време на Общото събрание на ООН. „Става дума за отговорността на всички онези, които се грижат за спазването на Хартата (на ООН) и за нашето най-ценно благо: мирът“, добави държавният глава.

Той осъди действията на Русия като „връщане към епохата на империализма и колониите“, опитвайки се да привлече подкрепата на страни, които са преживели колониализма и сега не са склонни да надигнат глас срещу Москва.

„Тези, които мълчат днес, са съучастници“, подчерта Макрон, след като удари с юмрук по катедрата.

Световните лидери получиха шанс да се срещнат лично тази седмица в кулоарите на Общото събрание на ООН, и да обсъдят войната в Украйна.

Седеммесечните военни действия на Русия в южната ѝ съседка доминират по време на дискусиите между световните лидери. На старта на събитието се появиха новини, че Кремъл организира референдум за анексирането на регионите на Украйна, които руските сили все още контролират.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган използва трибуната в залата на ООН, за да се представи като посредник: „Имаме нужда от достоен изход от тази криза, чрез дипломатически процес, който е рационален, справедлив и който е приложим“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Bloomberg L.P. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Bloomberg L.P.

По-рано, в интервю за PBS в Ню Йорк, той Ердоган, че е провел „много обстойни дискусии“ с Владимир Путин миналата седмица в Узбекистан. Русия трябва да върне окупираната територия на Украйна като част от едно мирно споразумение, категоричен е Ердоган.

„Той всъщност ми показва, че е готов да сложи край на това възможно най-скоро“, подчерта турският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още