IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: Путин няма да спечели в Украйна въпреки "безразсъдната" ескалация

Генералният секретар на НАТО не вижда край на конфликта в скоро време, тъй като Русия не приема Украйна за суверенна страна

19:05 | 21.09.22 г.
Обявената мобилизация от Путин показва, че войната не върви според плановете му, смята Йенс Столтенберг. Снимка: EPA/БГНЕС
Обявената мобилизация от Путин показва, че войната не върви според плановете му, смята Йенс Столтенберг. Снимка: EPA/БГНЕС

Президентът Владимир Путин няма да спечели войната в Украйна въпреки заповедта му за мобилизиране на още хиляди военни, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и нарече заплахата на руския лидер да използва ядрени оръжия „опасна и безразсъдна реторика“, предава Ройтерс.

Столтенберг допълни, че първата мобилизация в Русия от Втората световна война насам ще ескалира конфликта и ще струва още човешки животи, но ходът показва, че Путин си е направил погрешно сметките след нашествието в Украйна, започнало на 24 февруари.

В обръщение към руснаците по-рано днес Путин обяви, че ще мобилизира 300 хил. запасняци да се сражават в Украйна и подкрепи план за анексиране на части от страната, намеквайки на Запада, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия.

„Ако териториалната цялост на нашата страна е застрашена, ще използваме всички налични средства да защитим народа си, това не е блъф“, заяви Путин.

Русия притежава „много оръжия, за да отговори“, допълни той.

Столтенберг заяви, че западният отбранителен алианс с 30 страни членки ще остане спокоен и „няма да използва същата безразсъдна и опасна ядрена реторика като президента Путин“.

„Изявлението на президента Путин показва, че войната не върви според неговите планове. Той не си е направил добре сметките“, каза Столтенберг.

„Още войски ще ескалират конфликта. Това ще означава още страдания, още загуба на човешки животи – украински, но също и руски“, допълни той.

Изявлението на Путин беше направено след нарастващи жертви и спънки за руските сили на бойното поле. Те бяха изтласкани от области, които бяха завладели в Североизточна Украйна при украинска контраофанзива този месец.

Столтенберг заяви, че макар руските сили да са зле оборудвани и да им липсват уместно командване и контрол, е трудно да се види край на конфликта в краткосрочен план, тъй като Русия не приема Украйна за суверенна, независима страна.

„Единственият начин да сложим край на тази война е да докажем, че президентът Путин няма да спечели на бойното поле. Когато той осъзнае това, ще трябва да седне и да преговаря за разумно споразумение с Украйна“, каза Столтенберг, който е бивш норвежки премиер.

Той допълни, че страните членки на алианса са предоставили безпрецедентна подкрепа на Украйна и че съюзниците от НАТО сега трябва да запълнят запасите си от оръжия и боеприпаси.

Тъй като НАТО се подготвя за дълъг конфликт с Путин, алиансът е в близък диалог с отбранителната индустрия за възстановяване на запасите си от материали, заяви Столтенберг.

Той посочи, че Китай е сред предизвикателствата пред сигурността, на които НАТО трябва да отговори, но не смята страната за противник. Столтенберг отбеляза също „насилническото поведение“ на Китай в Южнокитайско море и срещу съседите си, както и „начина, по който те нарушават основни човешки права“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още