IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полетите от Русия се разпродават след речта на Путин, цените растат рязко

Самолетни билети до Ереван за четвъртък се продават на близо девет пъти по-високи цени от обичайните

22:22 | 21.09.22 г. 5
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Цената на заминаващите полети от Москва нарасна рязко, след като руският президент Владимир Путин обяви „частична военна мобилизация“ в телевизионно обръщение в сряда, предава CNBC.

Цените нарастваха стабилно още преди обръщението на Путин и станаха девет пъти по-високи от обичайното след речта на руския президент, сочи справка за цените през Google.

В обръщението си Путин обяви, че 300 хил. запасняци ще бъдат мобилизирани в т. нар. от Москва „специална военна операция“, което засилва опасенията, че мъже във възраст да се сражават, може да получат забрана да напускат Русия.

Министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу заяви, че само хора с опит като професионални войници ще бъдат призовани и че студенти и хора, които вече са отбили военната си служба, няма да бъдат необходими.

Много страни забраниха на самолети да кацат директно от Русия, включително САЩ, Великобритания и повечето страни от континентална Европа. Но има и страни, които биха позволили на руснаци на пътуват до тях. Билетите за полетите към тях се разграбват.

Директните полети от Москва за турския град Истанбул и Ереван в Армения бяха разпродадени в сряда, сочат данни на Aviasales, цитирани от Ройтерс.

Цени на билетите за полети към Армения не бяха налични в сряда, но единичен билет за икономична класа до Ереван за четвъртък струваше 1267 долара. Обикновено този полет струва между 130 и 190 долара, което прави билетите около девет пъти по-скъпи спрямо обичайното ниво, сочат данните от Google.

Полетите до Истанбул обичайно струват между 240 и 320 паунда, но най-евтиният полет е пътуване за 13 часа и 35 минути за 1008 паунда с Азербайджанските авиолинии. Най-скъпият полет струва 7904 паунда с Emirates през Дубай.

За сряда и четвъртък няма налични полети до Белград, но най-евтиният билет за сръбската столица за петък е 2529 паунда. Същият полет обикновено струва между 730 и 1700 паунда.

Полет до Тел Авив от Москва обикновено струва между 350 и 570 паунда, но най-евтиният полет за сряда беше на цена от 1398 паунда.

След съобщението на Путин ръст има в посещенията на Aviasales, най-популярния сайт в Русия за резервиране на полети, сочи информация от Google Trends.

Ръководителят на Руската агенция по туризъм заяви, че до момента не са наложени ограничения за пътуване в чужбина. Източник от туристическата индустрия също потвърди пред Ройтерс, че търсенето на самолетни билети от Русия към безвизови страни е нараснало.

„Сутринта беше възможно да се купи еднопосочен билет за 200 хил.-300 хил. рубли, но вече не. Това е паническо търсене от хора, които се страхуват, че няма да могат да напуснат страната след това“, отбеляза източникът.

Руският авиопревозвач „Аерофлот“ заяви, че не ограничава продажбите на билети.

Междувременно страните членки на ЕС Литва, Латвия и Естония, които граничат с Русия, съобщиха, че няма да предлагат убежище на руснаци, бягащи от военната мобилизация на Москва, предава Ройтерс.

„Отказът от изпълнение на граждански дълг в Русия или желание да го направиш не е достатъчно основание за предоставяне на убежище в друга страна“, заяви естонският външен министър Урмас Реинсалу в имейл до Ройтерс.

В Twitter латвийският външен министър Едгарс Ринкевич се позова на притеснения за сигурността за отказа. Литовското министерство на вътрешните работи съобщи, че всеки случай за предоставяне на убежище ще се разглежда отделно.

Трите страни и Полша са започнали да връщат руски граждани от границите си в полунощ в понеделник, заявявайки, че те не трябва да пътуват, докато страната им е във война с Украйна.

Забраната изключва руски дисиденти, търсещи убежище в ЕС, както и шофьори на ТИР-ове, бежанци и постоянни жители на страни членки на ЕС, както и хора, посещаващи близки роднини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007 мнаи-мани... вчера азмениха и защитниците на Азовстал и тотално разбиха виртуалния живот на обикновения руснак.... даже импа се обеси и вече не пише!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
абе не сте разбрали... отиват на почивка, понеже рублата е силна и те са богати! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
М/у другото във всички големи градове на рассията , има протести против войната и мобилизацията ... Арестуваните са хиляди ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Хаха ... По парадите , форумите и телевидението ги чупят като орехи натовските оръжия и системи , ама кога требе да ходят в месомелачката и след тех походните крематориуми им бега патриотизЪма ... Елементарна сметка са си направили потенциалните запасняци , редовната им армия не се е справила с всичките им калибри , искандери , армати , карабли и подводници , та впиянчените ще се оправят те първа ... без ракети , танкове и зимни дрехи , а вероятно и без съдомиялни машини вече ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Явно този 1 процент който не подкрепя Путин бърза да си тръгне. Спокойно, с 99 рейтинг всичко ще е наред. Хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още