IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недоволството срещу хаотичната мобилизация в Русия се разраства

Над 740 души бяха арестувани при протести в над 30 града в страната в сряда

15:32 | 25.09.22 г. 2
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Силно прокремълският главен редактор на руската държавна телевизия RT изрази гняв в събота, че наборни офицери изпращат призовки на погрешни мъже, а гневът от военната мобилизация в Русия нараства, предава Ройтерс.

Обявената в сряда първа мобилизация в Русия от Втората световна война насам за засилване на позициите в буксуващата война в Украйна, предизвиква прилив на хора към границата, ареста на над 1000 души и недоволство сред по-широкото население.

Тя породи и критики сред собствените официални поддръжници на Кремъл, нещо почти нечувано в Русия от началото на нашествието.

„Беше съобщено, че може да бъдат призовани мъже на възраст до 35 години. Призовки се изпращат и на 40-годишни мъже“, написа в канала си в Телеграм главната редакторка на RT Маргарита Симонян.

„Те разгневяват хората, сякаш нарочно, сякаш въпреки всичко. Сякаш са изпратени от Киев“, допълва тя.

В друг рядък признак на сътресения министерството на отбраната съобщи, че заместник-министърът, отговарящ за логистиката, генерал Дмитрий Булгаков е бил заменен „при прехвърляне на друга позиция“ с генерал-полковник Михаил Мизинцев, дългогодишен служител в армията.

Мизинцев, на когото са наложени санкции от Великобритания, ЕС и Австралия, е наричан от ЕС „касапина от Мариупол“ заради ролята му в организирането на обсадата на украинския пристанищен град по-рано по време на войната, при която бяха убити хиляди цивилни.

Над 740 ареста

Руските ръководители съобщиха, че за мобилизацията са необходими 300 хил. военни, като приоритет ще се отдава на хора със скорошен военен опит и жизненоважни умения. Кремъл отрича съобщенията на два базирани в чужбина руски новинарски канала, че истинската цел е мобилизирането на над 1 млн. души.

Украинският президент Володимир Зеленски, който многократно призова руснаците да не воюват, заяви, че властите в Москва знаели, че изпращат хората на смърт. Руски полицаи задържат момиче, участващо в неразрешен протест срещу частичната мобилизация в Русия. Снимка: EPA/БГНЕС Руски полицаи задържат момиче, участващо в неразрешен протест срещу частичната мобилизация в Русия. Снимка: EPA/БГНЕС

„Бягството от тази престъпна мобилизация е по-добро от това да бъдете осакатени и после да отговаряте в съда за участието си в агресивна война“, каза той на руски във видеообръщение в събота.

Русия официално има милиони бивши наборници като запасняци, повечето мъже в годна за воюване възраст, а указът от сряда за обявяване на частична мобилизация не посочваше критерии кой ще бъде призован.

Появиха се съобщения за мъже без военен опит или преминали определената в указа възраст, които са получили призовки. Това се прибави към възмущението, което съживи спящите и забранени антивоенни демонстрации.

Над 1300 протестиращи бяха арестувани в 38 града в сряда, а в събота вечер над 740 души бяха задържани в над 30 града от Санкт Петербург до Сибир, сочат данни на независимата група за наблюдение ОВД-Инфо.

Кадри на Ройтерс от Санкт Петербург показаха полицаи с шлемове и палки, които приковават протестиращи на земята и ритат един от тях преди да ги отведат в полицейски микробуси.

По-рано ръководителят на Съвета по човешки права към Кремъл Валерий Фадеев съобщи, че е писал до министъра на отбраната Сергей Шойгу с молба „да разреши спешно“ проблемите.

В публикацията с Телеграм той критикува начина, по който се прилагат изключения, и изброи случаи не неуместно призоваване, включително на медицински сестри и акушерки без никакъв военен опит.

В петък министерството на отбраната изброи някои сектори, в които работодателите може да номинират служители за изключване от мобилизацията.

Недоволството е особено силно сред етническите малцинства в отдалечените бедни области на Сибир, откъдето професионалните въоръжени сили на Русия отдавна набират членове диспропорционално.

От сряда хора се редят на опашка с часове, за да пресекат границата с Монголия, Казахстан, Финландия или Грузия, изплашени, че Русия може да затвори границите си макар Кремъл да твърди, че съобщенията за масово напускане са преувеличени.

Запитан от репортери в ООН в събота защо толкова много руснаци напускат външният министър Сергей Лавров посочи правото на свобода на придвижването.

Губернаторът на република Бурятия, която граничи с Монголия и е дом на етническо монголско малцинство, призна, че някои хора погрешно са получили призовки и заяви, че хората без военен опит или с медицински изключения ще бъдат освободени.

В събота бившият монголски президент до 2017 г. Цахиагийн Елбегдорж, който сега е ръководител на Световната монголска федерация, обеща на бягащите от мобилизацията, особено от трите руски монголски групи топъл прием и остро призова Путин да прекрати войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 25.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Мобилизацията зацикли, но от Понеделник Грузия затваря границите с пРосия и ще стане интересно. Никъде не ги искат крепостните селяни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Мобилизацията , като спец-операцията , никой не знае какво и накъде , но пък всички имат неонацистки "Z"-чета на потниците и чорапите ... :))) ... и с гиперзвук могат да бишнат покрива на некой мол ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още