IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира да увеличи разходите за отбрана през следващите три години

Очаква се харчовете да са с 43% повече от първоначалните бюджетни прогнози, като парите са за сметка на околната среда, образованието и културата

21:42 | 23.09.22 г. 7
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Президентът на Русия Владимир Путин се подготвя да харчи повече за отбрана през следващите три години от първоначално планираното, тъй като Русия приспособява бюджета си към една по-дълга и все по-скъпа война в Украйна.

Разходите за отбрана сега се очаква да надвишат първоначалните бюджетни прогнози за следващата година с повече от 43%, пише Bloomberg. Разходите за свързаната категория национална сигурност и правоприлагане ще се увеличат с 40%, предвижда тригодишния фискален план на страната за периода 2023-2025 г.

Фискалните прогнози се променят, тъй като приоритетите се изкривяват в полза на военните и се отдалечават от области като опазването на околната среда.

С почти 5 трлн. рубли (84 млрд. долара), или 3,3% от брутния вътрешен продукт, разходите за „национална отбрана“ сега са на второ място след социалните програми на правителството като дял от разходите.

Стокхолмският международен институт за изследване на мира изчислява, че линията „национална отбрана“ в бюджета на Русия представлява около три четвърти от общите военни разходи. За сметка на това парите за образование и култура се увеличават минимално за 2023 г. Разходите за околната среда ще бъдат с около една четвърт по-малко от първоначално предвидените в бюджета 0,2% от БВП.

Първоначалният план предвиждаше разходите за отбрана през следващата година да намалеят до 2,4% от икономическото производство от приблизително 3,2% през 2022 г. и 2,6% предходната година.

Промяната отразява по-голям ангажимент към войната, в която Русия вече търпи големи загуби. Неуспехите на бойното поле накараха Путин да увеличи натиска, като обяви частична мобилизация на до 30 хил. резервисти.

В тази връзка бюджетният план предвижда разходите за мобилизацията да достигнат 16 млрд. рубли през 2023 г. и 16,5 млрд. рубли през 2024-2025 г. Повечето други подробности за военните разходи остават секретни и само общите цифри се оповестяват публично.

Русия е сред петте държави в света, които са похарчили най-много за отбрана през миналата година, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Мозъчният тръст изчислява, че Кремъл е увеличил разходите за военните с 2,9% през 2021 г. до 65,9 млрд. долара за трета поредна година след спада в периода 2016-2019 г.

Според изчисленията на Bloomberg Economics въздействието на първия кръг на мобилизацията ще нанесе еднократен удар върху икономиката и ще задълбочи спада до 3,75%. Основният канал на въздействието е намаляването на работната сила и заради мобилизацията, и заради бягството на много руснаци от страната в опит да избегнат военна служба.

В четвъртък правителството одобри бюджетния план и сега законопроектът трябва да спечели подкрепата на двете камари на парламента и да бъде подписан от президента, за да стане закон. Все още има възможности за промени, но е малко вероятно те да са драстични, ако изобщо има такива.

Според последните прогнози бюджетният дефицит ще се разшири през следващата година до 2% от БВП от 0,9% през 2022 г. Правителството ще финансира дефицита предимно с дълг и от резерви. Планът също така предвижда заемане на до 1 млрд. долара годишно в чуждестранна валута.

Русия изпадна в неизпълнение на външните си държавни облигации в края на юни в резултат на международни санкции, които блокираха каналите за плащане към задгранични кредитори след нахлуването в Украйна през февруари.

Пренасочването на ресурси и работна ръка към военните ще затегне и без това влошения пазар на труда в страната заради лошата демография. Това също така заплашва да се превърне в напрежение за публичните финанси, особено след като противопоставянето се засилва около доставките на енергия от Русия за Европа. Очаква се годишният износ на газ по тръбопроводите да спадне с почти 40% през 2023-2025 г., според бюджетния план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Diskesuper Новий тpoль, не гавари глупасти ат начале, и без това само това гаварят, че наши тpoли тупие! Скажи ничего там за великие безаналоговие оружия у нас. Мда, наша професионалная армия сейчас стала за смех на весь мир, ето верно, даже вече не существует, украинци разьобали нас и рязиновата *** на путина, но ти дерзай и не сдавайся, если бонус хочеш в конец на месеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Diskesuper как половината, не сте ли 5 км пред Полската граница? хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 10
Diskesuper
преди 1 година
До: zelka007Ъхъм половината Украйна вече падна , а руснаците още не са пристигнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Diskesuper ... Друзя , хладно е вече , затваряйте прозорците като придремвате , че като спите на течение виж какви несвързани започвате да ги плещите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 18
Diskesuper
преди 1 година
Хахаха ЕС почти се разпадна а Русия тепърва ще увеличава военния бюджет смех, смех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
penman
преди 1 година
Ха, ха! Путл.. си мисли, че ще е още жив в следващите три години! Умопобърканите диктатори имат един и същ край и за него ще е скорошен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
На крадците на съдомиялни не им трябва екология , те не доживяват достатъчно дълго за да е изпълнено със значение това понятие за тях . 0,2% от 1500млрд БВП са 3млрд , на 60 са $50млн ... Една ракета калибър струва около $6,5млн , една искандер $3млн , един гиперзвук около $50-60млн . Досега са фърлили към Украйна около 3000 . За образование харчат 4% от 1500млрд , или $1млрд . На тия нито образование , нито екология ще им требва през следващите три петилетки , за да си възстановят само ракетите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още