IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира да увеличи данъците върху петролния и газовия сектор*

Кремъл ще се фокусира върху приходите от енергоизточниците и заемите на вътрешния пазар, за да запълни дупките в бюджета

18:40 | 22.09.22 г.
Финансовият министър на Русия Антон Силуанов. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Финансовият министър на Русия Антон Силуанов. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Новият проектобюджет на Русия ще има за цел да привлече повече средства от производителите на петрол и газ, докато цените на суровините са високи.

Това коментира министърът на финансите на страната Антон Силуанов в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Това ще е основният източник на приходи на страната за справяне с бюджетния дефицит, заедно със заемите на вътрешния пазар, става ясно от изказването на Силуанов.

Руският всекидневник "Комерсант" писа във вторник, като се позова на източници, че Русия обмисля повишаване на данъците върху петролния и газовия сектор, за да събере 3 трлн. рубли (50 млрд. долара) през 2023-2025 г.

Силуанов каза на предавано по телевизията заседание на правителството, че основните предложения за новия бюджет са увеличение на експортното мито за износ на газ по тръбопроводи, данъци върху втечнения природен газ и въвеждане на експортно мито за торове и въглища.

Министерството на финансите също така се стреми да увеличи данъчното облагане на петролната индустрия, като запази т.нар. механизъм за намаляване на данъка върху горивата и промени в данъка за добив на суров петрол, посочва още финансовият министър на Русия.

Правителството очаква бюджетният дефицит да достигне 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващата година и 0,7% през 2025 г.

Информационната агенция РИА съобщава, че финансовото ведомство очаква тази година бюджетен дефицит от 0,9% от БВП, или 1,3 трлн. рубли (22 млрд. долара).

Силуанов каза, че правителството планира да се съсредоточи върху вътрешните заеми, за да запълни дупката в бюджета.

Според документ, който РИА е видяла, Русия планира да заеме 1,7 трлн. рубли (28,7 млрд. долара) през 2023 г., 1,9 трлн. рубли през 2024 г. и 2 трлн. рубли през 2025 г.

От проектобюджета на Русия се вижда също така, че се планира намаляване на газовите потоци към световния пазар през следващите три години (2023-2025 г.). Годишният износ на газ по тръбопроводи се очаква да спадне с почти 40% до 125,2 млрд. куб.м през този период. Износът на газ по тръбопроводи за тази година ще е около 142 млрд. куб.м, пише Bloomberg.

Руският газов гигант „Газпром“ намалява потоците към Европа - исторически най-големият му пазар, от месеци заради санкциите, наложени заради войната в Украйна. Доставките за някои европейски клиенти прекъснаха, след като те отказаха да плащат в рубли. Русия намали доставките и чрез големите тръбопроводи, като изтъква за това технически причини. Това остави региона с ограничени потоци през Украйна и доставки през втората тръба на „Турски поток“.

Проектобюджетът не дава разбивка на експортните пазари. Въпреки това, въз основа на исторически данни и текущи потоци, Турция може да стане най-големият клиент на „Газпром“ в Европа.

Китай може да се превърне във втория по големина купувач на руски тръбопроводен газ през следващата година. Сделката между "Газпром" и Китайската национална петролна корпорация предвижда постепенно увеличаване на доставките чрез тръбопровода "Силата на Сибир" до около 21 млрд. куб.м през 2023 г. от около 15 млрд. куб.м тази година.

Тези числа подлежат на промяна, тъй като „Газпром“ взема окончателното решение за доставките въз основа на пазарните условия, исканията на клиентите и потенциално по-нататъшно изостряне на противопоставянето на Русия със Запада.

Русия очаква износът на суров петрол да се увеличи леко, въпреки че Европа спря повечето покупки. Тригодишният проектобюджет предвижда 250 млн. т суров петрол да бъдат изнесени през следващата година спрямо 243 млн. т тази година. За 2023 г. и 2024 г. се очаква износът да нарасне до, съответно, 255 млн. т и 260 млн. т.

Доставките на петролни продукти обаче се очаква да намалеят до 113 млн. т през 2023 г. от прогнозираните 130 млн. т тази година.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още